Motståndarkollen: Djurgårdens IF
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Share

Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Det blev återigen en sen poängräddning för herrlaget, efter en prestation med höga toppar och djupa dalar mot IFK Värnamo. Nu är det dags för en ny dubbelvecka hemma på Grimsta, f ...

Det blev återigen en sen poängräddning för herrlaget, efter en prestation med höga toppar och djupa dalar mot IFK Värnamo. Nu är det dags för en ny dubbelvecka hemma på Grimsta, först ut på torsdag väntar våra blårandiga grannar från Stockholm. Här är motståndarkollen på: Djurgårdens IF.

Historik: Djurgårdens IF Fotbollsförening är fotbollssektionen inom alliansföreningen Djurgårdens IF, vilken är baserad i Stockholm. Klubben grundades 12 mars 1891 och herrlaget har totalt vunnit tolv SM-guld genom åren, där det senaste kom säsongen 2019. Djurgården har haft fyra ”storhetstider”, då merparten av föreningens SM-titlar vunnits. Dessa inföll under 1910-talet, 1950- och 60-talet, samt 2000-talet.

Klubbens sportchef är sedan 2013 Bo ”Bosse” Andersson, som gör sin andra sejour på posten i klubben och som lyft Djurgården tillbaks upp till toppen. Efter klubbens femte Cupguld 2018 följt av det tolfte SM-guldet 2019 har laget kommit som sämst fyra och har även kvalificerat sig för Europaspel under säsongen 2022/2023 i Europa Conference League, där man nådde en åttondelsfinal.

Sedan säsongen 2019 leds laget av huvudtränarna Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf, som tog laget till en fjärdeplats i fjolårets Allsvenskan.

Trupp: Kim & Tolles DIF formerar sig gärna i en 4-2-3-1-formation, med målvakt Jakob Widell Zetterström som burväktare längst bak.

Årets ”ordinarie” backlinje i Djurgården, som spelat majoriteten av de Allsvenska matcherna hittills, är Samuel Dahl – Marcus Danielson – Miro Tenho – Piotr Johansson. En tuff backlinje att ställas mot, där Samuel Dahl sticker ut som en lovande vänsterback med både sina offensiva och defensiva egenskaper och som visat på stora framsteg sedan ankomsten till klubben. Marcus Danielson fortsätter även visa att han är en av seriens bästa, men 35-åringen missade senaste matchen mot Elfsborg och ersattes av BP-produkten Jakob Une Larsson. Det återstår att se vem av dem som är på planen på torsdag, med tanke på Danielsons skadebekymmer.

På mittfältet snurrar man mellan fyra alternativ, där vi känner igen samtliga namnen väldigt väl. Det är nämligen BP-produkterna Besard Sabovic, Lucas Bergvall, Albin Ekdal och tidigare BP-spelaren Samuel Leach Holm. Den som varit mest given hittills är Lucas Bergvall, som fungerat som den mer offensiva av dem fyra och utmanar med sin spelkreativitet och bollbehandling. Med viktiga defensiva mittfältaren Rasmus Schüller skadad är det Sabovic, Ekdal & Leach Holm som konkurrerar om mittfältspositionerna längre bak i banan. Senast mot Elfsborg var det Sabovic och Leach Holm som fick chansen.

I lagets offensiv finns det även här mycket alternativ. Nyförvärven Dennis Hümmet och Tobias Gulliksen har fått mycket förtroende från tränarduon under säsongsinledningen och har båda stått för en rad viktiga poäng för tabelltvåan. Gustav Wikheim och tidigare BP-spelaren Oskar Fallenius finns även som alternativ på kanterna. Värt att notera är också att 30-årige anfallaren Tokmac Nguen nu är tillbaka från avstängning inför matchen och med hans kvalitet blir han definitivt en att hålla ett extra öga på under torsdagen på Grimsta.

Form: Det är ett formstarkt lag vi ställs mot, ingen tvekan om det. DIF kommer in i den här matchen med tre raka segrar mot GAIS, Västerås och Elfsborg utan ett enda insläppt mål och verkar ha skakat av sig finalförlusten i Svenska cupen mot Malmö FF. Det är en tuff uppgift som väntar våra rödsvarta herrar, som jagar en trepoängare.

Senaste möte: Fjolårets hemmamöte slutade i en 1-2 förlust för rödsvart. Denna match ser minst lika tuff ut på förhand, men vi har sett Engelmark & Mellbergs förmåga att konkurrera med seriens topplag tidigare, så allting är möjligt på torsdag.