Julia Olsson segerskytt i premiären

Julia Olsson segerskytt i premiären

Share

Julia Olsson segerskytt i premiären

Damlaget fullbordade BPs fina premiärsöndag med bortaseger mot Älvsjö AIK. Det var stundtals stor speldominans, men det blev bara ett mål. En mångårig BP-spelare fick glädjen att ...

Damlaget fullbordade BPs fina premiärsöndag med bortaseger mot Älvsjö AIK. Det var stundtals stor speldominans, men det blev bara ett mål. En mångårig BP-spelare fick glädjen att avgöra.

Text & foto: Tore Kleist
(på bilden: Michelle Rojas Flores & Emma Lundh)

Solen strålade på Älvsjö IP när BP och Älvsjö AIK inledde matchandet i Elitettan. BP tog kommandot direkt och skapade mycket aktivitet kring Älvsjös straffområde, främst genom den pigga trion Julia Olsson, Emma Lundh och Daniella Novaković. Den sistnämnda var i nionde minuten en hårsmån från att ge BP ledningen med en styrning från nära håll. Det blev i stället sommarens gäst från Florida Julia Olsson som fick glädjen att bli årets första målskytt för BP. I 19:e minuten tog hon ner bollen strax utanför straffområdet, skapade sig ett skottläge med högern och fick till ett välplacerat skott i mot bortre målgaveln. Älvsjö jämnade så småningom ut spelet och skapade några situationer där BPs försvar hamnade i en del bekymmer. Den farligaste chansen kom efter en hörna, där bollen så småningom nuddade Josephine Frigges högra stolpe innan försvaret lyckades rensa. De sista minuterna i halvleken återtog BP bollinnehavet och kom i flera lovande lägen.

I andra halvlek dominerade BP från första anfallet. Trots övertaget skapades inte så många riktigt klara målchanser, så det blev fortsatt nervöst. Michelle Rojas Flores fick hoppa in i mitten av halvleken och det dröjde bara en minut innan hon sköt bollen i mål efter en av många vänsterhörnor från Wilma Wärulf. Det rödsvarta jublet avstannade när domaren dömde bort målet, troligen för någon händelse i trängseln längs mållinjen. Som så ofta blev slutminuterna något skakiga då Älvsjö lyfte laget till en slutforcering och BPs försvar mest fick rensa. Efter fyra minuters tilläggstid stod ändå bortalaget som nöjda innehavare av tre fina premiärpoäng.
– Vi gör en bra första match där vi skapar mycket framåt, tyckte premiärmålskytten Julia Olsson. Vi kämpade på som ett lag gav inte upp i några dueller.

Som framgått dominerade BP större delen av matchen. Visst hade det kunnat bli ett baklängesmål på någon av de något röriga situationerna mitt i första halvlek och i slutminuterna, men annars släppte man nästan inte till något alls. Försvarslinjen var nykomponerad men kändes ändå samspelt. Jag hoppas att vi kan få se fler offensiva attacker från ytterbackarna framöver, åtminstone mot seriens något sämre lag. Det var lite extra kul att se Maja Wiklander efter förra årets långa skadefrånvaro agera med stort självförtroende på mittfältet. Förra året blev vi bortskämda med Eldina Ahmić och Emma Lundhs förmåga att hålla boll och hitta spelvägar. De visade åter sina kvaliteter och blir nog nyckelspelare för BP även i år. Lundh fick matchvärdens utmärkelse som BPs bästa spelare. Grattis!
-Tack! Vi gör väl inte en kanonmatch, men skapar ändå målchanser och vår backlinje gör ett fint jobb hela matchen. Det märktes lite att vi inte har spelat match på länge; vi synkade lite dåligt i sista tredjedelen av planen. Det var viktigt för självförtroendet att starta serien med en fullpoängare och en laginsats där alla gör jobbet i 90 minuter.

Nästa match spelas på Grimsta på torsdag kl 13.30. Den ovanliga vardagstiden hänger ihop med motståndarna Morön BK:s researrangemang.

Fakta Elitettan match 1 (omgång 10)
Älvsjö AIK – BP
0-1 (0-1)
Mål: BP: Julia Olsson 19
Varningar: BP: Alexsandra Lobanova
Domare: Ulrica Löv
Publik: 0

BPs laguppställning:
Josephine Frigge – Alexsandra Lobanova, Mathilda Prim, Elin Bergkvist, Wilma Wärulf – Julia Olsson (Michelle Rojas Flores 68), Maja Wiklander (Sara Eriksson 74), Eldina Ahmić, Tempest-Marie Norlin (Michaela Larsson 85) – Emma Lundh – Daniella Novaković (Mathilda Lindström 74)