Inför BP – IFK Nyköping: Omladdade batterier mot ny vinst!
Julia Olsson, Fia Jonsson & Marcelo Fernández jublar efter vinsten mot Sätra Foto: Örjan Jacobsson

Inför BP – IFK Nyköping: Omladdade batterier mot ny vinst!

Share

Inför BP – IFK Nyköping: Omladdade batterier mot ny vinst!

Efter vinsten mot Sätra ska BP nu visa att man kan försvara den nyvunna förstaplatsen. På söndag gästas Grimsta av ett lag som som så sent som 2015 kvalade till Elitettan. I o ...

Efter vinsten mot Sätra ska BP nu visa att man kan försvara den nyvunna förstaplatsen. På söndag gästas Grimsta av ett lag som som så sent som 2015 kvalade till Elitettan.

I och med segern på Sätra bollplan i lördags tog ju BP över förstaplatsen i Division 1 Södra Svealand. Nu kommer en intensiv period med tre matcher på elva dagar, innan det är dags för ett långt sommaruppehåll. Det kan bli en fin julimånad för spelarna, ledarna och hela föreningen, med båda representationslagen i topp i respektive serie. För att damerna ska klara detta krävs förstås fortsatt säkert försvarsspel och god effektivitet framåt. Sportchefen Staffan Jacobsson vet vad som gäller:
-Varje match lever sitt egna liv och segern senast hjälper oss inte på planen på söndag. Vi måste ta jobbet i 90 minuter.

Motståndarna:
IFK Nyköping är ännu en klubb med lång historia. Föreningen bildades 1904 och har som alla IFK-klubbar sysslat med en mängd olika idrotter, till exempel bowling, skidor och friidrott. Man har, också som så många andra, med åren bantat sin verksamhet, och idag finns sektioner för fotboll, handboll och volleyboll.
Damfotbollen startades 1970, men ordentlig fart sattes först senare under decenniet. Den mest framgångsrika perioden hittills var under första halvan av 1990-talet då man mestadels höll till i division två (ungefär motsvarande dagens division ett), och vid hela tre tillfällen kvalade för uppflyttning. I stället kom dock en period då klubben rasade ett par divisioner. Snabbt började man klättra igen, och sedan 2007 har man spelat på samma nivå, det vill säga i den tredje högsta serien.
Under flera år nåddes höga placeringar och så sent som 2015 vann man Division 1 Södra Svealand, men förlorade åter i kvalet. Förra säsongen gick i jämförelse riktigt dåligt och slutade med en sjundeplats.
-Jo, det blev lite som en chock för oss alla förra säsongen, berättar lagledaren Bemir Brkic.
-Vi hade blivit av med ett par tongivande spelare och råkade ut för en del skador. Några yngre spelare lyftes upp till A-truppen och gjorde bra insatser, men steget från division tre till division ett var lite för stort. Vi får nu börja om lite grann med en ung trupp.
Nyköping ligger bara nia i serien, men har nu fyra matcher i följd utan förlust, med segrar i cupen mot IFK Norrköping och mot Telge i senaste seriematchen. De senaste årens bästa målskytt Sasse Rammo har varit skadad, liksom unga Lisa Flisell som tidigt i år var med på F16-landslagets samling.
– Säsongsinledningen var jobbig, men på sistone har läget i truppen förbättrats och vi har nått fina resultat i de senaste matcherna. Det var några år sedan vi mötte BP, så det blir kul att komma till Grimsta igen!

BP:s Fia Jonsson fick sin fotbollsfostran i IFK Nyköping:
-Jag spelade i IFK uppåt tolv år, från att jag var sex år, och har sett fram mot den här matchen hela säsongen. Kaptenen Amanda Nordlie har jag spelat med nästan halva mitt liv.
Hur känns det annars efter vinsten mot Sätra?
-Det har varit en liten utmaning att ladda batterierna igen efter matchen, men nu när några dagar har gått känns det som vi är riktigt taggade igen. Personligen är det förstås jätteskönt att ha kommit i gång efter skadan, och även fått göra ett par mål.

SMHI spår riktigt fint och varmt sommarväder på söndag, så det finns alla möjligheter till en fin fotbollseftermiddag.
Välkomna att stötta BP på plats!

BP:s trupp:
Fanny Kristiansson, Nichole Persson, Julia Olsson, Joy Mertzig, Sofia Nilsson, Lovisa Norrby, Alexsandra Lobanova, Filippa Wallén, Eldina Ahmic, Isabell Hammarbäck, Michelle Rojas Flores, Sofia Albertsson, Maja Edlund, Michaela Larsson, Madicken Stigberg, Daniella Novakovic, Fia Jonsson

Matchinfo:
BP- IFK Nyköping
Söndag 18 juni 13.00
Fri entré
Grimsta IP, Gulddragargränd 100, Vällingby