Hylla de invalda i BPs Hall of Fame 2017

Hylla de invalda i BPs Hall of Fame 2017

Share

Hylla de invalda i BPs Hall of Fame 2017

I samband med matchen i Superettan mellan BP och IFK Värnamo hyllar vi de invalda i BPs Hall of Fame. Pia Carlsson, Claes-Göran Carlsson, Björn Jonasson, Per Ferm och Gösta Sandber ...

I samband med matchen i Superettan mellan BP och IFK Värnamo hyllar vi de invalda i BPs Hall of Fame. Pia Carlsson, Claes-Göran Carlsson, Björn Jonasson, Per Ferm och Gösta Sandberg hyllas i halvtid för sina prestationer i BP genom tiderna. Var med på Grimsta på söndag 20 augusti 15.00. Köp biljett på brommapojkarna.ebiljett.nu.

Boka in söndag 20 augusti 15.00 för matchen mellan BP och IFK Värnamo i Superettan hemma på Grimsta. I halvtidspausen tar vi in de fem invalda och presenterar för en applåderande hemmapublik. De invalda har dessförinnan ätit middag med speciellt inbjudna gäster och ser matchen från bästa position.

Här nedan presenteras de invalda för 2017. För att se hela Hall of Fame, besök styrelserummet på Grimsta eller gå till IFBP.se/hall-of-fame.

Pia kom fram och gjorde debut i damlaget redan som 13-åring 1979. Som alla tiders skyttedrottning, bidrog Pia till tre seriesegrar i BP. Totalt 84 mål och 78 matcher i BP Dam under perioden 1980-83 och 1993. Den första damspelaren från BP att senare under karriären representera Sverige i damlandslaget, med tre landskamper och två gjorda mål. 

BP Dam startades 1971, av Ing-Marie Ahlqvist tillsammans med andra spelar- och ledarfruar. BP var därmed mycket tidigt ute som förening med att starta damfotboll, som på allvar började organiseras i Sverige under 1970-talet. BP hade sitt första flicklag i Sanktan 1974. Under 1970- och 1980-talen utvecklades både flick- och damfotbollen snabbt i BP. Pias period blev banbrytande i BP under första halvan av 1980-talet, då damlaget avancerade i seriesystemet från division IV till division II under dessa år.

Pia Carlsson, född 1966, med position som anfallare. Pia kom fram i BP, och var efter den tidiga debuten som 13-åring (1979) matchvinnaren när laget vann två seriesegrar i följd, i fyran 1980 och i trean 1981. Efter två övertygande säsonger i tvåan (och sammanlagt 63 matcher/78 mål för BP 1980-83) värvades hon av Djurgården. Blåränderna spelade i samma serie som BP, men siktade då högre, och första året i Djurgården sköt Pia upp DIF till högsta serien.

Pia gjorde nio säsonger i Djurgården mellan 1984 och 1992, inklusive allsvenskt spel under flera år. Statistik saknas för 1984, men för de övriga åren blev hennes facit 155 seriematcher och 115 mål i DIF. Pia blev bl a suverän skyttedrottning (22 matcher/33 mål) när Djurgården vann norrettan 1988 och gick upp i Allsvenskan. Pia gjorde sina tre landskamper (2 mål) 1989-91. Under åren med Djurgården nämndes Pias namn ofta som en möjlig lösning när det blåste snålt för BPs del. Hon återvände slutligen till moderklubben, dvs avslutade karriären i BP som ”hemvändare”, med att hjälpa laget till ännu en serieseger i division III 1993 med 16 mål på 15 matcher.

Pia blir den första damspelaren att väljas in i BPs Hall of Fame.

Claes-Göran är kanske den ledarkraft som allra bäst personifierar att BP är så stora och dominerande inom ungdomsfotbollen som man är idag, ett idoga ledararbete som tog fart i mitten av 60-talet. Son till Allan G Carlsson, som gjorde det allra första pionjärarbetet inom fotbollen på ungdomssidan i BP. 

Det officiella startåret för BPs ungdomssektion var 1954, med fotboll, bandy och ishockey på programmet. Efterhand blev fotbollen den mest dominerande grenen, både kvantitativt och resultatmässigt, vilket uppmärksammats på högsta nivå många gånger. Fotbollen blev alltså snart nummer ett inom BP. Marschen uppåt startade på allvar när frukterna av Allan G Carlssons pionjärarbete på ungdomssidan kunde börja skördas. Med Allans, och sedermera sonen Claes-Görans, idoga arbete började en satsning på ungdomssidan som fortfarande bara accelererar och accelererar. Idag har BP ca 250 lag i seriespel och därmed kan klubben titulera sig Europas största fotbollsklubb.

Claes-Göran Carlsson, född 1940, har haft en mängd olika roller i BP genom åren. Den största gärningen är engagemanget och uppbyggnaden av ungdomsfotbollen i BP. Claes-Göran har själv varit ungdomsspelare i BP, spelat i herrlaget (4 matcher 1957), varit ledare, samt rekryterat mängder av ungdomsledare till BP. Claes-Göran bidrog bl a i rekryteringsarbetet av legendariska ungdomsledare såsom Hans Nord, Jan Hultberg, Ola Danhard, Lars Nilsson, Peter Kindborg, Åke Jonviken, Mats Gustafsson m fl. Claes-Göran har dessutom suttit i styrelsen i BP under många år, bl a som ordförande.

BPs målvakt under de tidiga åren. Spelade i herrlaget 1958-72, dvs hela 15 säsonger, och gjorde då 208 matcher och 11 mål. Placerar sig som 7:a i BPs maratontabell för antal gjorda matcher i herrlaget. 

Björn Jonasson, född 1943, position som målvakt, med smeknamnet ”Bimbo”.

En blick i backspegeln visar att Bimbo under sina 15 år i herrlaget var med under hela den banbrytande perioden när BP avancerade i seriesystemet. Hela vägen från Stockholmsserien, klass III Norra (1957/58), till det historiska året 1969 då BP gick upp i gamla division II (att jämföra med tidigare division I serier, som blev en gemensam ”Superettan” år 2000, dvs näst högsta nivån under Allsvenskan).

BPs serieavancemang under Bimbos tid som målvakt i BP (första året i den nya högre serien inom parentes):
• Stockholmsserien, klass III Norra (1957/58)
• Stockholmsserien, klass II Norra (1961)
• Stockholmsserien, klass I Norra (1965)
• Division IV Stockholm Norra (1967)
• Division III Östra Svealand (1968)
• Division II Svealand (1970)

Hur det kommer sig att Björn lyckades med konststycket att göra 11 mål som målvakt är en helt egen historia…

En rödsvart legendar i herrlaget med hela 11 säsonger, 1985-90 och 1992-96. Däremellan allsvenskt spel med Djurgården. Fyra i maratontabellen i BP avseende antalet spelade matcher (234), och trea avseende antalet gjorda mål (70). Skyttekung i BP i fem år: 1989, 1990, 1993, 1994 samt 1996. 

Per Ferm, född den 11 februari 1967. Anfallare och från den framgångsrika årskullen 67:orna. Per gick hela vägen från pojk- till herrlaget, och gjorde debut där som 18-åring. Utifrån hela sin spelarkarriär urtypen för en BP spelare, kanske inte i spelstil, men i att både vara ”egenfostrad” och senare i karriären återkomma till BP som ”hemvändare”.

Under hela Pers tid i herrlaget passerade många välkända ledare revy, exempelvis Tommy Söderberg, Thomas Lyth, Jan Hultberg, Jan Seipel, Bengt ”Belle” Björn, Erik Hamrén, Karl-Axel Flygar, Dan Sundblad, Sten-Ove ”Putte” Ramberg och Bosse Petersson. Än fler var alla de spelare som kom fram i BP under dessa år. I seriesystemet befann sig BP i den näst högsta serien i stort sett under alla de år som Per spelade i herrlaget.

Bland motståndarna var Per känd för sitt tunga skott, sin snabbhet och sina kraftiga ben. Per sägs vara den spelare som uppfann ”motläggsfinten”. Syster till Per är Annelie Höst-Pedersen (f d Ferm), en av BPs mest tongivande spelare inom flick- och damfotbollen i BP genom alla tider.

BPs mesta herrlagstränare genom alla tider, ansvarig tränare i BP i hela tio år (1959-1961 samt 1972-1978). Dessutom ”anfader” till många spelare i både herr- och damlaget genom åren. Gösta brukar kallas för den siste allround idrottsmannen, då ingen efter honom har lyckats med att ta en landslagsplats i tre olika idrotter (fotboll, bandy, ishockey). Gösta Sandbergs dotter Anna Sandberg tar emot föreningens hyllningar i samband med matchen.

Gösta, född den 6 augusti 1932, i Knivsta. Avled den 27 april 2006. Anfallare och tränare, med smeknamnet ”Knivsta”, utifrån sin uppväxt i just Knivsta i Uppland. Mest framstående var Knivsta som fotbollsspelare, där hans position var vänsterytter och senare vänsterbackhalv.

Som fotbollsspelare känd som ”Århundradets Djurgårdare”, med meriter som 300 spelade allsvenska matcher med 70 gjorda mål (rekord genom alla tider), vinnare av ”Guldbollen” 1956, flera SM-guld (både i fotboll och ishockey), 52 landskamper med tio gjorda mål, samt bronsmedaljör i fotboll vid OS i Helsingfors 1952.

Otaliga är anekdoterna från färgaffären på Ulvsundavägen i Bromma, som Gösta drev parallellt med idrottskarriären. Gösta Sandberg avled den 27 april 2006, pga en hjärtattack på väg hem från ett derby mellan AIK och Djurgården.

Gösta var också pappa till Lars ”Lasse” Sandberg, en mycket framstående spelare i BP under många år, och till Anna Sandberg, en av BPs främsta spelare på damsidan genom alla tider. Det innebär att Gösta också var morfar till dagens lagkapten i BP, Gustav ”Gurra” Sandberg Magnusson.