Flickakademin högt rankad i EFD:s certifiering
Foto: Erik Bjernulf

Flickakademin högt rankad i EFD:s certifiering

Share

Flickakademin högt rankad i EFD:s certifiering

I den årliga certifieringen av akademierna i Elitfotboll Dam (EFD) placerar vi oss återigen högt. I certiferingen får vi 912 poäng vilket placerar oss på Nivå 4 på en femgradig sk ...

I den årliga certifieringen av akademierna i Elitfotboll Dam (EFD) placerar vi oss återigen högt. I certiferingen får vi 912 poäng vilket placerar oss på Nivå 4 på en femgradig skala. 
– Certifieringen visar att vi gör mycket bra i vår verksamhet, samtidigt som vi har saker att utveckla, säger sportchef Staffan Jacobsson.

BP:s flickakademi startades upp 2016 och har stegvis utvecklats. De första akademilagen tas ut vid elva års ålder och tränas av välutbildade tränare. I DamU spelar en större trupp i både SM F17 och Svenska Spel F19-serien, i nära samarbete med damlaget i OBOS Damallsvenskan. Flera spelare i Dam och DamU går även på Bromma Gymnasium, inom ramen för det NIU-samarbete som finns mellan skolan och BP.
– NIU-samarbetet är en av de viktigaste bitarna i vår utveckling, berättar Staffan Jacobsson. På Bromma Gymnasium får spelarna fler träningspass, våra tränare kan se dem och stötta deras utveckling ytterligare, för att sen bygga vidare på eftermiddagspassen samt i matcherna på helgerna. 

Staffan Jacobsson har varit med under hela resan med flickakademin och ser flera saker som fungerar bra men även flera saker som behöver bli bättre.
– Resultatmässigt står vi oss väldigt bra för att vara en så ung akademi. Båda F19 och F17 har SM-medaljer de senaste åren, med F17-guldet 2021 som starkast lysande merit. Våra yngre lag bokar in fler träningsläger och cuper utomlands för att möta bra motstånd så att våra spelare får den sparring de behöver för att utvecklas. För de äldre lagen behövs fler bra matcher, så som F17 och F19-serierna ser ut idag spelas för få bra matcher. 
– I början hade vi föräldratränare, nu har vi bara utbildade tränare från Lollo som akademichef till F11. Det nära samarbetet mellan dam och akademin kommer ge effekt på sikt. I slutändan finns vår akademi till för att slussa spelare till vårt seniorlag och väl där ska de konkurrera om startplatser. Vi närmar oss, men har en bit kvar. I truppen idag är 8 av 22 spelare fostrade i vår akademi.

Verksamheten inom flickakademin är under ständig utveckling och möjligheterna att fostra fler duktiga fotbollsspelare blir skarpare med tiden. 
– Det är naturligt att vi ska kunna erbjuda intresserade och träningsvilliga spelare en stimulerande miljö, säger akademichef Louise Schillgard. 
– Vi ska ge förutsättningar för den som vill att spela fotboll på bra nivå. Vi kan aldrig veta vem som blir fotbollsproffs, men vi kan skapa förutsättningarna. Bra träningsgrupper är det viktigaste steget, tillsammans med duktiga instruktörer.