Finalförlust mot Hammarby

Söndagens final i Volkswagen Stockholm Challenge blev en alltför svår utmaning för BP. Hammarby dominerade tillställningen och vann till slut med 4-1. Text: Tore KleistFoto: He ...

Text: Tore Kleist
(på bilden: Tempest-Marie Norlin)

BP började ganska piggt inne i Tele2 Arena, men snart nog visade Hammarby vilket som var det allsvenska laget på plan. Man tog tag i tillställningen och BP fick allt svårare att få tag i bollen några längre perioder. Ett välorganiserat försvarsspel gjorde dock att BP inte släppte till speciellt många chanser. En speciell utmaning hade BP-försvaret i att hantera Hammarbys högerkant med nyförvärvet Madelen Janogy och nyligen landslagsuttagna Hanna Lundkvist. Det blev Janogy som i den sjuttonde minuten fick in ledningsmålet med en snygg vänsterinsida som skruvade sig in vid Josephine Frigges högra stolpe. Innan halvleken var slut hade ledningen utökats genom en säker straff av Emilia Larsson.

Efter tjugo minuter i andra halvlek kom ett tredje mål för Hammarby på ett sällan skådat sätt. Josephine Frigge greppade ett högerinlägg, men krockade sedan olyckligt med mittbacken Elin Bergkvist. Bollen stöttes ur händerna och rullade retfullt in nära stolpen, och matchen kändes avgjord. BP lyfte dock spelet något och lyckades också få utdelning några minuter senare. En tufft spelande Jennifer Sjösten erövrade bollen långt ner på högerkanten, fick in en passning till en centralt stående Tempest-Marie Norlin som slog in reduceringen. Tyvärr för BPs del svarade Hammarby nästan omgående och än en gång var det Madelen Janogy som visade kvalitet när hon tog sig in i straffområdet och säkert placerade bollen bredvid Josephine Frigge.

BP var aldrig riktigt nära i den här matchen, men med tanke på det starka motståndet finns det ändå saker att var ganska nöjd med. Generellt höll man positionerna i försvarsspelet på ett bra sätt, och det fanns en hel del individuella prestationer som lovar gott. Till skillnad från i förra matchen luftades i dag många spelare genom hela sex byten. Noterbart är att unga Sara Eriksson än en gång spelade nittio minuter på det centrala mittfältet mot allsvenskt motstånd. Det blir fortsatt högintressant att följa hennes utveckling.

BPs laguppställning
Josephine Frigge – Alexsandra Lobanova, Sofia Parkner, Lovisa Norrby (Elin Bergkvist 46), Wilma Wärulf – Klara Andrup (Jennifer Sjösten 62), Maja Wiklander (Frida Boriero 46), Sara Eriksson, Michelle Rojas Flores (Daniella Famili 62) – Tempest-Marie Norlin (Emma Lundh 77), Mathilda Lindström (Mathilda Johansson Prakt 62)

Fakta Volkswagen Stockholm Challenge, final
Hammarby IF – BP
4-1 (2-0)
Mål: HIF: Madelene Janogy 17, 74 ; Emilia Larsson 40 (str); Självmål 65 BP: Tempest-Marie Norlin 72
Domare: Laura Rapp