F19: Sammanfattning av året

F19: Sammanfattning av året

Share

F19: Sammanfattning av året

Spelarna i F19-delen av Dam-U har under säsongen utvecklats av huvudtränare Daniel Gunnars, assisterande Lovisa Lundqvist samt målvaktstränare Mathias Hallbygård. Trion är redo at ...

Spelarna i F19-delen av Dam-U har under säsongen utvecklats av huvudtränare Daniel Gunnars, assisterande Lovisa Lundqvist samt målvaktstränare Mathias Hallbygård. Trion är redo att fortsätta uppdraget säsongen 2021.
– Vi bygger vidare för att bli ännu starkare till nästa säsong, säger Daniel Gunnars.

Intervju av: Nicklas Brunzell
Foto: Per Schwab

Året sportsliga prägel kan summeras med starka insatser mot seniorer i Victoria Cup, flera F19-spelare som rullats in i A-lagets träningar och matcher, en stark fjärdeplats i Allsvenskan Svenska Spel F19 Norra och en hel del därtill.

En märklig säsong präglad av restriktioner, regler och protokoll. Berätta lite om dina intryck om hur det varit att hantera!
– Det har minst sagt varit en märklig säsong, men jag tycker trots det att vi har löst det bra. I våras blev det ovant för oss när vi inte kunde använda omklädningsrummen utan fick samlas utanför och där sätta på oss materialet. Det var tjatigt i början för oss ledare men jag tycker tjejerna tog till sig snabbt och förstod varför vi gjorde som vi gjorde. Glädjande nog kunde vi med tiden släppa lite på restriktionerna, säger Daniel Gunnars.

– Jag upplever att det har varit lugnt gällande frågan om publik på matcherna. Jag tycker vi har skött oss bra och stor anledning till det är att vi tacksamt nog har haft föräldrar som hjälpts åt att filma matcherna så övriga har kunnat stanna hemma och se matcherna. I protokollen för seniorspel placerades avbytarna på läktaren för att kunna få mer avstånd till varandra. Detta är något vi har tagit efter under hösten och upplevt för- och nackdelar med. 

Var det svårt att hålla uppe motivationen i våras med enbart träningsmatcher?
– Osäkerheten om när serierna skulle börja vara det som var jobbigt att hantera, samt att vi hade en tuff vår med många skador och sjukdomar. Trots detta så vill jag lyfta tjejerna som har slitit på och försökt göra det bästa av situationen hela tiden.

Berätta om känslan när beslutet om att köra igång Allsvenskan fattades!
– En otroligt bra känsla. Trots att vi fick beskedet redan i maj-juni att serien skulle starta först i augusti kunde vi börja blicka fram mot något. Trots allt så var det, vad jag förstår, bara Svenska Spel F19 som började i augusti vad gäller seriespel. Övriga serier började innan sommaruppehållet.

Något du tycker att ni utvecklat extra mycket under året?
– Vi i ledarteamet tycker att vi har utvecklat vårt grundspel under året. Vi har blivit tryggare i våra roller och fått mer förståelse för vad som förväntas. Vi tycker också att vi har utvecklat ett bra grundupplägg vad gäller träningsplaneringarna för veckorna, där vi har kunnat följa vissa mönster.

Vilka tre viktigaste utvecklingsområden ser du att ni har att jobba med framåt?
– Ett klassiskt svar är såklart att vi ska jobba med alla bitar och utvecklas inom alla områden. Men om vi ska peka på tre specifika utvecklingsområden så skulle vi säga: Spelet i sista tredje delen, att bli mer oförutsägbara och kunna komma till avslut för att göra mål. Vi vill utveckla vår tävlingsinstinkt ännu mera, att hela tiden träna och spela för att bli bättre. Och till sista hur vi hantrear fasta situationer.

Om jag säger Morön och Piteå – vad säger du då?
– På det så svarar jag onödigt och med dålig eftersmak. Två matcher som vi borde fått med oss samtliga poäng ifrån sett till matchbilden vid båda tillfällena.

Har noterat i dina matchreflektioner att ni fokuserat mycket på att flytta boll i högt tempo. Berätta lite om dina tankar här!
– Poängen med att vilja flytta bollen i högt tempo är för att vi vill få motståndarna ur position och på så sätt att vi kan nå ”öppningar” i deras försvarsspel som vi kan använda för att skapa målchans och komma till avslut.

Dam-U har nu gjort två säsonger i Allsvenskan. Vad ska vi ha för förväntningar på säsongen 2021?
– Förväntningarna är att vi alltid ska ge vårt yttersta i alla situationer och hela tiden försöka bli bättre i varje tillfälle. Vi har massor att förbättra men vi har också väldigt mycket bra saker att ta med oss från den här säsongen som vi ska fortsätta bygga vidare på och bli ännu starkare i. 

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att alla får hålla sig friska och att vi förhoppningsvis får träna fotboll snart tillsammans igen, säger Daniel Gunnars.