DAM: Förlust mot mästarna efter halvtidsledning

BP gjorde i långa stycken en mycket bra insats mot Rosengård på fredagskvällen, men det blev ändå till slut förlust med 3-1. Text: Tore KleistFoto: Peter Liljegren Appelquist( ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Julia Olsson och Ellen Toivio)

Matchen på Malmö IP började som man kunde förvänta sig med ett stort bollinnehav för hemmalaget. BP stod dock rätt i positionerna i försvarsspelet och släppte inte till mycket. När man fick chansen till omställning sökte man gärna framför allt Louise Lillbäck med snabba, långa passningar. Hon visade också flera gånger att hennes snabbhet kunde bli ett farligt vapen. Efter drygt tjugofem minuter kom två bra Rosengårdchanser, först efter en bra djup passning från Sofie Bredgaard och sedan ett ribbskott från samma spelare. Strax efter kom kallduschen för hemmalaget då Louise Lillbäck kom fram på högerkanten i en kontring, bröt in i straffområdet och sköt i bortre burgaveln. BP forsatte sedan att förvara sig väl, där såväl backlinje och målvakt nästan hela tiden ganska ostressat höll sina positioner och fredade sitt mål.

Efter halvtidsvilan ökade hemmalaget trycket och BP började få svårare att hålla straffområdet fritt. Ofta var det Bredgaards vänsterfot som öppnade för chanserna. Det var också efter en hörna från henne som första hemmamålet kom. Den långa, hårt slagna högerhörnan nådde Gudrun Arnardottir vid bortre stolpen och efter en kontrollerad högt placerad nick var kvitteringen ett faktum. Extra bittert var det att BP ett par minuter tidigare inte fått frispark då Saga Swedman i mitt tycke blev neddragen i ett omställningsläge en bit in på offensiv planhalva. När sedan Klara Andrup ett par minuter efter kvitteringen blev dragen i tröjan i kontringsläge vid mittlinjen utan att något gult kort kom upp började jag liksom i vårens Grimstamatch få känslan att man har en domarfördel om man är svenska mästare. Rosengård forcerade vidare och efter ett snyggt anfall på vänsterkanten fick Bredgaard först själv göra 2-1 och med fem minuter kvar än en gång hitta Arnardottirs huvud med en högerhörna. BPs poängdrömmar falnade med ett tvåmålsunderläge. Att domaren sedan med drygt två minuter kvar av ordinarie tid valde att blåsa av spelet då en hemmaspelare fick kramp i eget straffområde hade nog ingen större betydelse, då BP inte orkade skapa något större tryck i slutminuterna.

BP gjorde en stark insats mot ett övermäktigt motstånd. Speciellt i första halvlek fungerade taktiken perfekt genom disciplinerat försvarsspel och giftiga omställningar. Inte minst imponerade centrallinjen Koivunen – Ahlberg – Hjelm Rönnlund – Lillbäck. Rosengård visade i andra halvlek att man kunde växla upp och hade planens genomgående bästa spelare i Bredgaard.

BP ligger kvar på näst sista plats och är i fortsatt stort poängbehov. Nästa match spelas 1 oktober då Kristianstad står för motståndet på Grimsta.

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson (Filippa Wallén 83), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf – Ellen Toivio (Mathilda Johansson Prakt 77), Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Vera Blom 77), Frida Thörnqvist (Saga Swedman 60) – Louise Lillbäck (Klara Andrup 60)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 20
FC Rosengård – BP 3-1 (0-1)
Mål:   FCR: Gudrun Arnardottir 72, 86; Sofie Bredgaard 77  BP: Louise Lillbäck 28
Varningar: FCR: –  BP: Louise Lillbäck
Domare: Isabelle Svensson