BP presenterar riktlinjer kring matchfixing

BP presenterar riktlinjer kring matchfixing

Share

BP presenterar riktlinjer kring matchfixing

Problematiken kring matchfixing är idag utbredd och hotar fotbollens grunder om fairplay. Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet gör idag stora insatser tillsammans med Sv ...

Problematiken kring matchfixing är idag utbredd och hotar fotbollens grunder om fairplay. Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet gör idag stora insatser tillsammans med Svenska Spel och polisväsendet. BP har tagit fram egna interna riktlinjer kring matchfixing.
– Vi vill jobba förebyggande för att minimera riskerna att vi drabbas, men även bidra till att fotbollsfamiljen fredas från matchfixing, säger Peter Appelquist, Kommunikationsansvarig BP.

Att spelare och ledare utsätts för utpressning och hot har blivit allt vanligare och det som tidigare varit ett mindre problem har under de senaste åren vuxit och hotar nu vår sport.
– Inom BPs verksamhet har vi idag inga fall av påtryckningar eller försök till att fixa utgången av föreningens matcher, säger Peter Appelquist.
– Men vi vill jobba förebyggande och säkerställa att vi gör det vi kan för att komma till bukt med det här problemet.

BPs riktlinjer finns att läsa här.

I korthet handlar riktlinjerna om ett aktivt informationsarbete. Matchfixing är i första hand ett problem som drabbar herrfotbollen och dess juniorserier, av den anledningen är de första handlingarna från BP att utbilda herrlaget och de äldsta juniorlagen på pojksidan. Herrlaget har fått besök från Anders Wikström som jobbar med frågorna för Svensk Elitfotboll på uppdrag av Svenska Spel. Wikström kommer under hösten att utbilda U19 och U17 och har under sommarens Gothia Cup hunnit med att utbilda BPs U16.

– Viktigast är att  alltid säga blankt nej till alla förfrågningar när det handlar om att göra upp resultat eller andra utfall från fotbollsmatcher om du är spelare, ledare eller har annan funktion i BP, säger Peter Appelquist.
– Idag är problemet runt herrfotbollen och därför riktar vi utbildningen mot våra äldsta pojklag. Men självklart kommer vårt damlag och äldsta flicklag också att utbildas innan problematiken växer än mer.