BP och Hammarby delade poängen i händelserik match

Efter en bra prestation tog BP med sig en poäng från lördagens möte med Hammarby. Än en gång blev det dramatiskt på slutet med mål åt båda håll. Text: Tore KleistFoto: Örjan Ja ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Mathilda Lindström måljublar med Eldina Ahmić och Michelle Rojas Flores)

Liksom i senaste matchen mot Alingsås kunde BP ordna en snabb kvittering efter att ha hamnat i underläge sent i matchen. Lördagens hemmalag Hammarby IF hade i 78:e minuten tagit ledningen med 2-1 när Klara Andrup slog ett högerinlägg, som blev ett skott som gick in över Josephine Frigge i BP-målet. Redan halvminuten senare pressade Mathilda Johansson Prakt åt sig bollen högt upp mot Hammarbymålet, efter en lång fin boll från Wilma Wärulf. Johansson Prakt lyckades lyfta bollen över Hammarbymålvakten Britta Gynning och kvitteringen var ett faktum.

Första halvlek hade varit en ganska jämn historia, där BP lyckades väl med dagens spelidé.
– Ja, vi visste att det går att störa Hammarby tidigt i uppspelen, sa BPs tränare Marcelo Fernández efter matchen. Speciellt i första halvlek lyckades vi bra med det, dels högt upp på deras planhalva, men också genom att gå upp i rygg på deras bollmottagare på vår sida.
BP var också pigga framåt när chanserna uppstod och visade tidigt att man inte bara var intresserade av att försvara sig. Det blev en del chanser åt båda håll, bland annat ett bortdömt mål av Mathilda Prim. Det blev ändå BP som tog ledningen i 33:e minuten. Som så många gånger tidigare i år kom man fram djupt på högerkanten, den här gången med Emma Lundh. Hennes inlägg togs ner på ett spektakulärt sett av Mathilda Lindström, som för tredje matchen i rad sedan fick in bollen från central position i straffområdet.

I andra halvlek ökade Hammarby tempot i passningsspelet och BP fick svårare att komma nära bollhållaren. Hela tiden fortsatte man dock att på ett disciplinerat sätt kombinera hårt arbete med bra linjer i försvarsspelet, Inte minst var det kul med Elin Bergkvists stabila insats mot sitt gamla lag. Tio minuter in i halvleken lyckades man dock inte hålla tätt och Hanna Folkesson kunde styra in kvitteringen efter en vänsterhörna. Hammarby kunde sedan fortsätta att ha det mesta av spelet. Förutom de snabba målen i slutskedet fick vi se två ribbskott från Hammarby, men också bra chanser för bland andra Emma Lundh och Tempest-Marie Norlin.

– Tjejerna gör en mycket bra arbetsinsats, fortsatte Fernández. Vi ville visa från start att vi hör hemma högt upp i tabellen och inte gå in i matchen med känslan av att vara i underläge från start. Förra året förlorade vi stort här, men i dag är det en helt annan match. Kul också att våra ”nior” gör varsitt mål. Lindström för tredje matchen i rad och Johansson Prakt med sitt första.

I och med dagens resultat blev BP passerade av IFK Kalmar som överraskande klart besegrade Alingsås på bortaplan. En sjätteplats och bara två förluster på åtta matcher är en bra inledning på säsongen. Nästa helg väntar match på Grimsta mot nykomlingarna Jitex Mölndal som ligger två poäng före BP, men som nu förlorade mot Bollstanäs.

Fakta Elitettan match 8 (omgång 6)
Hammarby – BP
2-2 (0-1)
Mål: Hammarby: Hanna Folkesson 56, Klara Andrup 78 BP: Mathilda Lindström 33, Mathilda Johansson Prakt 79
Varningar: Hammarby: Elsa Karlsson, Hanna Folkesson BP: Eldina Ahmić
Domare: Anastasia Oberlauf