Årets mottagare av Pontus Segerströms minne är Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson

Årets mottagare av Pontus Segerströms minne är Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson

Share

Årets mottagare av Pontus Segerströms minne är Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson

Uppvuxen i Grimsta, med gångavstånd till Knatteskolan som barn och sedan via ungdomslag och akademi till HerrU-truppen. 2018 års mottagare av stipendiet till Pontus Segerströms Min ...

Uppvuxen i Grimsta, med gångavstånd till Knatteskolan som barn och sedan via ungdomslag och akademi till HerrU-truppen. 2018 års mottagare av stipendiet till Pontus Segerströms Minne är mittbacken Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson.
– Det känns ju såklart otroligt, jag har spelat i BPs sedan jag var knatte och sedan tagit alla steg upp. Jag har vetat sen jag var liten hur stor han var, säger mottagaren till hemsidan.

Text och foto: Peter Appelquist

Lagkapten, men framförallt mittback. Pontus Segerström höll ihop laget och var en naturlig ledare i laget. Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson känner igen sig själv när vi pratar om Pontus.
– Jag skulle säga att jag är en ledare, jag ställer krav på mina medspelare, men jag vill alltid pusha mina lagkamrater och tycker att jag ger en boost till laget och ser till att alla mår bra.
– Även om jag inte haft kaptensbindeln så känner jag att jag har den där ledarrollen, jag pratar mycket och leder mina medspelare, precis som Pontus var.

Håkansson bor i Grimsta och har haft nära till BP hela livet. 2007 skrevs han in i Knatteskolan, strax före sexårsdagen. Sedan dess har utvecklingen varit stadig, både på och utanför planen.
– Jag har ju utvecklats otroligt mycket, både taktiskt och spelmässigt. Började i BP P01-11 och sen har jag tagit mig till U-truppen, skulle säga att jag har ett BP-hjärta, varit med hela vägen i BP. BP har alltid varit det självklara valet.
– Tidigare har jag alltid tagit ett steg i taget, när jag var mindre så spelade jag för att det var kul, sen märkte jag att det gick bättre och bättre, så målet har ju blivit att vara med herrlaget. Hoppas på det bästa, såg att Samuel Svenlén fick kontrakt nu, så jag hoppas göra samma resa.

Fran Knatteskolan till debut med herrlaget. När herrarna drog igång försäsongen med träningsmatch mot Sollentuna FK i januari fick Sebastian speltid, något som varit en dröm.
– Det var kul att få debutera med herrlaget mot Sollentuna, alla drömmer om att ta det steget.

Men det finns andra minnen också, Sebastian har varit en spelare som vuxit in i nya lag och tagit nya kliv hela tiden.
– Första gången jag fick åka med akademin för att spela elitturneringen i Örebro som femtonåring. Jag var stressad, det var en ny grej, mycket att tänka på. Sen fick jag starta alla matcher, vilket jag inte var beredd på när jag fick samtalet. Jag märkte att det var skillnad mot ungdomslaget, men det var bara att köra på så löste det sig.

2019 väntar spel med U-truppen med matcher i både P19 och P17-serierna. Säsongen börjar tidigt med spel i Ligacupen där Sebastian, med P19, vunnit de två inledande matcherna i gruppspelet. Målsättningen med året är tydlig – vinna.
– Vi har några nya spelare, både utifrån och underifrån. Vi blir mer och mer samspelta och vi är mer och mer en grupp, vi spelar för varandra och jobbar hårt. Just nu fokuserar vi på Ligacupen, vi ska ta oss ur gruppen och gå till semifinal sen vinna cupen. Sen ska vi vinna serien senare i höst.

I samband med herrlagets match i Svenska Cupen mot IK Brage, söndag 24 februari 15.00 på Grimsta IP, kommer vi att minnas Pontus och samtidigt dela ut stipendiet till Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson. Varmt välkommen att delta.

Fakta
Pontus Segerströms Minne delas ut sedan 2015. Efter Pontus bortgång hösten 2014 instiftades en minnesfond från vilken föreningen varje år delar ut ett stipendium till ett lagkaptensämne i de äldre ungdoms- och akademilagen. Vill du bidra till minnesfonden är du vart välkommen in med ett bidrag via bankgiro 579-2742, alternativt kan du swisha valfri summa till 123 030 35 45 och märka inbetalningen med Pontus Segerströms Minne.

Tidigare mottagare 
Fredrik Hammar (2015)
Amanda Nildén (2016)
Nils Wallenberg (2017)
Sebastian Nsiona-Mbesi Håkansson (2018)