0 till 7 – Caroline Malmliden

0 till 7 – Caroline Malmliden

Share

0 till 7 – Caroline Malmliden

Fotbollen är byggd av män för män, det är en manlig arena med normer som oftast passar bäst för just män. Vi, läs Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollsförbund och BP säger ...

Fotbollen är byggd av män för män, det är en manlig arena med normer som oftast passar bäst för just män. Vi, läs Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollsförbund och BP säger alla att vi vill ha in fler kvinnor i fotbollen och behålla dem längre. Men vad behöver egentligen förändras för att fler flickor och kvinnor ska vilja befinna sig på fotbollsarenan?

BP har sedan november 2019 gått från att ha 0 kvinnliga ledare i akademin till 7. Det är ett stort och viktigt steg för att ta föreningen och föreningslivet i rätt riktning. Fler unga flickor men även pojkar behöver kvinnliga förebilder både på och utanför planen. Under en veckas tid kommer ni få träffa kvinnorna bakom 0 till 7. Vi kommer prata med dem om varför de blev ledare och vad som gör att de håller sig kvar på fotbollens arena trots att statistiken säger att dem inte borde göra det.

Del 2, Caroline Malmliden

Caroline Malmliden tyckte redan som sexåring när laget roterade målvakter att det var en rolig och klagade inte alls när lotten föll på henne och hon hamnade i målet, nu 13 år senare är hon fortfarande kvar bakom stolparna, stadigare än någonsin.

Idag är Carro som hon kallas 19 år gammal, läser sista året på Stockholms Idrottsgymnasium, spelar fotboll i Elitettan med seriekonkurrenten Älvsjö-AIK och jobbar för fullt som målvaktstränare i vår akademi. Hur hamnade Carro som ledare i BP och vad vill hon förmedla som tränare?

Du är fortfarande aktiv som spelare utöver Målvaktstränare uppdragen, hur fungerar den kombinationen?

Ja, jag är aktiv som målvakt i Älvsjö-AIKs Damlag i Elitettan vilket är väldigt kul, det är otroligt roligt att spela på så pass hög nivå. Eftersom att jag är yngst i laget har jag många att se upp till och jag lär mig alltid något nytt. Jag tycker att träna andra och samtidigt spela fotboll själv är en väldigt bra kombination. Jag tror att det ger väldigt mycket, både till dem man tränar men även till en själv som spelare, att man lär sig så mycket av varandra. Att gå i skolan, träna själv och träna andra är tidskrävande och tar upp mycket av ens tid och därför är det viktigt att man disponerar sin tid så att man hinner med allt, vilket kan vara svårt ibland.

Vad är det bästa med att vara tränare?

Eftersom jag själv fortfarande spelar är det väldigt lärorikt att träna andra, det får mig att reflektera och förstå mer min egen roll som fotbollsspelare. Det är kul att se utvecklingen i spelarna, se deras engagemang och vad dem kan åstadkomma. Samtidigt som jag tränar och utvecklar spelarna i BP så utvecklas jag i min roll som tränare och som spelare. Jag lär mig väldigt mycket av att se dem utvecklas och det är nog det som är det bästa med att vara tränare.

Du har varit verksam som Målvaktstränare innan BP, hur hamnade du i BP och hur skiljer sig BP från klubbarna du varit i tidigare?

Det stämmer, jag hamnade i BP mycket utav en slump. Jag jobbar sedan tidigare på SuperCenter och fick då höra av en kollega där som själv jobbar inom klubben att Flickakademin sökte en målvaktstränare. Han rekommenderade mig och sen januari 2020 har jag varit verksam i F07, F08 och F09.

Alla klubbar ser olika ut och det har varit bra erfarenheter. Här i BP har jag möjlighet att utveckla mina spelare över längre tid och kan därför hjälpa dem att utvecklas ur fler olika aspekter inom målvaktsträning.

Statistiken säger att många tjejer lägger av med fotboll när dem kommer upp i tonåren, ofta pga. att fotbollen blir för seriös, att de tappar intresset eller pga. skador. Hur kommer det att du blev kvar inom fotbollen och vad fick dig att ta steget till att bli ledare?

Jag har alltid tyckt att det är kul att träna och kul att spela fotboll. Dels sporten i sig, men även gemenskapen som man har i ett lag, har bidragit mycket. Jag har inte råkat på några större skador utan endast några stukningar, men vid dessa skador har jag bara funnit mer motivation till att vilja komma tillbaka och göra det ännu bättre. Jag har som sagt alltid tyckt om att spela fotboll men jag tyckte även om när det blev mer seriöst, när det blev lite mer proffsigt. Att det fanns flera resurser att vända sig till och använda sig av, att målet var att utvecklas och bli så bra som möjligt. Att kämpa för något som man tycker är otroligt roligt och sedan se resultatet av det.

Ledarrollen kom lite till mig som av en slump, jag har blivit kontaktad om jobb som tränare och tyckt det har låtit intressant och kul så har tackat ja. När jag väl började som ledare tyckte jag att det var en perfekt utmaning som var både rolig och just utmanande. Jag lär mig mycket om ledarrollen som tränare men även som privatperson och känner därför att det inte är något jag vill sluta med.

Vad tänker du kring att majoriteten av ledare inom fotbollsvärlden är män? Vad tror du skulle göra att fler kvinnor blir tränare?

Jag tror att det kan ha och göra med att fotbollen har varit mansdominerad sedan länge avseende både spelare och tränare. Det är först nu vi kvinnor dels vågar och dels kan visa oss och ta plats inom tränaryrket. Vi tjejer får fortsätta visa att vi kan.

Vad är viktigt för dig att förmedla som ledare till dina målvakter?

Att varje dag och varje träning är ett nytt tillfälle att kunna ha kul och utvecklas. Man behöver inte göra allt perfekt från början men om du är inriktad på att hela tiden vilja bli bättre och utvecklas kommer du kunna ha kul och kunna se dina eventuella nedgångar som medgångar, att allt är en del av en fantastisk resa!

Vilka är de största utmaningarna i din roll?

Det svåraste skulle jag nog säga är att veta vilken nivå man ska lägga det på. Men man får prova sig fram, titta och lyssna in spelarna, kolla av vad de tycker om olika övningar och ta det därifrån! Det är ett samspel.

Har du någon ledarförebild?

Efter att jag träffat alla de kvinnor som jobbar inom BP Akademi så har jag flera förebilder. De är kompetenta och drivna.

Varför tycker du att fler tjejer borde bli tränare i BP?

Varför inte? Det finns inget som pekar på att tjejer är mindre bra på att vara tränare så varför inte ge fler tjejer möjligheten att visa hur bra vi faktiskt är