Vi på Sportkontoret: Roger Palmgren, Akademichef Pojk
Roger Palmgren. Foto: Peter Appelquist

Vi på Sportkontoret: Roger Palmgren, Akademichef Pojk

Share

Vi på Sportkontoret: Roger Palmgren, Akademichef Pojk

Inför det nya året kommer du som följer IFBP.se att få lära känna personerna på BPs Sportkontor. Först ut att presenteras är Roger Palmgren som innan rollen som Akademichef Pojk i ...

Inför det nya året kommer du som följer IFBP.se att få lära känna personerna på BPs Sportkontor. Först ut att presenteras är Roger Palmgren som innan rollen som Akademichef Pojk i BP varit aktiv nio olika länder både som tränare, sportchef och förbundskapten i fyra olika landslag.
– Jag ser att vi ligger efter i Sverige och det förvånar mig, säger Palmgren efter fyra månader i BP.

Stjärnorna är flera som passerat under Roger Palmgrens resa över kontinenter och genom arbete i nio olika länder. 18 år utanför Sverige har det blivit med över 70 landskamper i VM-kval, slutspel i Afrikanska Mästerskapen och dessutom vunnit både Västafrikanska och Östafrikanska Mästerskapen. På klubblagsnivå har det blivit semifinaler i Champions League i både Afrika och Asien.
– Det är väldigt lätt att jobba med stjärnorna. Säger kanske mer om dem än om mig, för att vara ödmjuk. De är så ambitiösa och väldigt positiva till det mesta. De är lätta att ha att göra med. De är träningsvilliga, kommer alltid i god tid till träningen, lattjar en stund innan och deltar aktivt i både träningar och laguttagningar.

På 90-talet blev Roger Palmgren Förbundskapten för Sierra Leone och efter det har det blivit ytterligare tre uppdrag som Förbundskapten, i Kongo, Rwanda och senast i Namibia. Efter tiden i Namibia kallade Sven-Göran Eriksson till sig Palmgren och tillsammans arbetade duon i två kinesiska klubbar från 2013 till 2016.
– Det hade varit en tränardröm länge att få jobba med ”Svennis”, vi har stött på varandra under 30 år och känner varandra privat. Men i Kina blev det mer intensivt, jobb hela dygnet. Personen Svennis är en sann gentleman, är alltid glad och är otroligt givmild. I sin profession enormt noggrann in i minsta detalj, är med i varenda moment i träningarna. Inför matcher är allting alltid organiserat, strukturerat och noggrant planerat både för det egna laget och motståndarlaget. Det blev fotboll 24 timmar om dygnet under tiden vi jobbade tillsammans.

Arton år i utlandet, med olika förutsättningar och på olika nivåer, har gett Roger Palmgren en svåröverträffad ryggsäck av erfarenhet och kompetens. Erfarenhet som ger insikter och en ny syn på fotbollen. Att dessutom komma utifrån och se på svensk fotboll med nya ögon.
– Jag har en annan roll här, inte tränare utan akademichef. Men jag ser att vi ligger efter i Sverige, vilket förvånar mig. Då tänker jag på enkla saker som belastning. Vi har inte råd att köpa in duktiga spelare, då finns det enkla verktyg att ta in för att utveckla verksamheten. Med ett gps-system så kan jag ju se hur spelare mår och utvecklas under träning och match.
– Det är lätt att både överträna och underträna, det är en vetenskap alltihop, det går inte att bara sticka upp fingret i luften och gissa. Det måste vi jobba med, särskilt som vi inte har ekonomi att köpa in spelare. Jag har jobbat med liknande verktyg sedan 2007 som underlättar arbetet fantastiskt mycket. Det finns inte konkreta och professionella analyssystem ens i varje klubb i Allsvenskan, det är överraskande.

BP som klubb har fostrat flertalet spelare som spelar på hög internationell nivå. Men ser vi till de 30 största klubbarna i världen är det få spelare från BP, och Sverige, som slår sig fram och tar plats.
– Är egentligen bara Anders Limpar som spelade i Arsenal. Annars har vi inte fostrat världsstjärnor, men bra fotbollsspelare. Vi måste få in bra fotbollsspelare från början. Vi behöver bland annat utveckla vår scouting för att på sätt kunna spetsa hela verksamheten.
– Den viktigaste egenskapen är att vilja hela vägen. Rent fysiskt och mentalt så är det viljan att ta sig till träningen, tunnelbanan eller cykla. Göra det om det är sol, eller regnar, året om. Du ska vilja genomföra träningen till hundra procent, det bästa du kan hela tiden. Den dag du inte ger allt så går det inte. Du måste vilja lägga ner den tid som krävs.
– Sen blir det lättare om man har en läggning att man har lätt att lära sig de aspekter en fotbollspelare behöver ha. Men jag hävdar fortfarande att viljan, det är en talang för mig, att vilja varje träning, hela vägen. Att säga att en spelare har talang, men inte huvud funkar inte, för huvud och kropp hänger ihop.

Arbetet som Akademichef Pojk i BP har pågått under drygt fyra månader och Palmgren ser flera delar som kan utvecklas för höja nivån på BPs Akademi ytterligare.
– Målet är att få fram fler och ännu bättre spelare genom akademin. Scouting är det viktigaste i det, vi måste bli mycket bättre där, i alla åldrar.
– Steg två är att höja nivån på tränarna, att de har rätt kompetens eller utbildning, som vi kan tillhandahålla både internt och externt. Sen har vi för få träningsplaner i hela Stockholm. Jag har nyligen besökt Everton, Barcelona och Inter, där är förutsättningarna på en helt annan nivå. Tänk om vi skulle ha såna faciliteter, vad vi skulle kunna göra då.

Namn: Roger Palmgren
Ålder: 54
Titel: Akademichef Pojk
Bor: I stan, på landet och i Sydafrika