Vändning gav tre poäng på Zinken!

Éfter underläge två gånger om i söndagsmatchen mot Morön BK lyckades BP vända och vinna med 3-2. Två nickmål i slutskedet blev avgörande på Zinkensdamms IP och tre viktiga poäng k ...

Éfter underläge två gånger om i söndagsmatchen mot Morön BK lyckades BP vända och vinna med 3-2. Två nickmål i slutskedet blev avgörande på Zinkensdamms IP och tre viktiga poäng kunde sättas in på kontot.

Text & foto: Tore Kleist
(på bilden: Mathilda Lindström)

Egentligen dominerade BP i stort sett hela matchen mot topplaget Morön på ett sommarhett Södermalm. Man neutraliserade det mesta av gästernas anfallsspel och skapade ett otal egna chanser. Ändå fick man slå ur underläge två gånger om. Morön tog ledningen redan i femte minuten då Emma Viklund kunde utnyttja en misslyckad rensning av Elin Bergkvist, men det dröjde inte många minuter innan Daniella Famili med ett skott från straffområdeslinjen kvitterade. Resten av halvleken och i början av andra halvlek skapade BP målmöjligheter för alla offensiva spelare. Det var frilägen och ribbskott och när bollen ändå gick förbi målvakten Louise Högrell stod en utespelare och räddade på mållinjen. I 63:e minuten kom i stället kallduschen då Michelle Rojas Flores just fått kliva av planen på grund av skada och BP inte hunnit byta in ersättaren Tempest-Marie Norlin. Hildah Tholakele Magaia fick en egen yta där bollen droppade ner efter en hörna, sköt ett skott som styrdes av BP-försvarare och retsamt studsade in vid Lovisa Koss vänstra stolpe. Då kändes det som att det skulle kunna bli ännu en onödig förlust, men BP ville annat. Pigga ben och huvuden byttes in efterhand och flera av avbytarna spelade avgörande roller i BPs forcering sista halvtimmen. Bland annat kom Tempest-Marie Norlin och Emma Lundh fram på högerkanten vid flera tillfällen. I 79:e minuten hittade Lundh in till Jennifer Sjösten som med en kontrollerad nick inte gav Högrell någon chans och kvitteringen var ett faktum. BP lät sig inte nöjas med detta utan visade på ett mycket trevligt sätt att man var ute efter alla tre poäng trots de tidigare underlägena. Efter bara fem minuter på plan blev det Mathilda Lindström och Wilma Finnman som fick huvudrollerna i avgörandet. Lindström tog emot ett vaket uppspel från firma Sara Eriksson/Tempest-Marie Norlin och spelade ut till Finnman på vänsterkanten. På ett tillslag kom bollen tillbaka centralt, där Lindström kom och satte till pannan, än en gång utan chans för Moröns målvakt. Efter hela tio minuters spännande tilläggstid kunde till slut de rödvarta jubla över en mycket viktig seger.

BP gjorde en stark match mot ett lag som före helgens omgång låg på uppflyttningsplats. Man visade att man i sina bästa stunder kan bättre än tabellplaceringen visar. De två baklängesmålen kändes båda lite onödiga, men annars hade försvaret oftast god kontroll på motståndarna. Offensivt skapades mycket och det var kul att se att många spelare var inblandade i anfallen och målchanserna. Det kan låta lite konstigt att klaga efter tre mål framåt, men fortfarande kan och måste vi längta efter en större effektivitet när chanserna kommer.

BP klättrade till sjunde plats och har nu definitivt åtminstone vittring på topplaceringarna. På lördag spelar BP borta mot Alingsås. Sedan väntar några veckors speluppehåll innan det för dags för den uppskjutna matchen mot Borgeby,

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Elin Bergkvist (Julia Olsson 70), Lovisa Norrby, Wilma Wärulf – Jennifer Sjösten, Frida Boriero (Wilma Finnman 83), Sara Eriksson, Michelle Rojas Flores (Tempest-Marie Norlin 64) – Daniella Famili (Mathilda Lindström 83), Mathilda Johansson Prakt (Emma Lundh 70)

Fakta Elitettan, omgång 12
BP – Morön BK
3-2 (1-1)
Mål:  BP: Daniella Famili 9, Jennifer Sjösten 79, Mathilda Lindström 89    MBK: Emma Viklund 5, Hildah Tholakele Magaia 63
Varningar: BP:   MBK: Ellen Schampi
Domare: Nathalie Sjöstrand