Utlandskollen februari 2018

Utlandskollen februari 2018

Share

Utlandskollen februari 2018

Flera BP-fostrade spelar i olika ligor runt om i världen. Tre i tyska Bundesliga, två på college i USA, en i thailändska ligan, några är kvar i engelska U23-lag medan andra jagar n ...

Flera BP-fostrade spelar i olika ligor runt om i världen. Tre i tyska Bundesliga, två på college i USA, en i thailändska ligan, några är kvar i engelska U23-lag medan andra jagar nytt guld på Åland. Varje månad kommer hemsidan att rapportera om de tjugotalet spelare som just nu är proffs i andra länder än Sverige. Den inhemska ligan ber vi att återkomma om.

Julia Olsson – Embry-Riddle Eagles
Inlett collegetiden i Florida, USA på ett bra sätt och snabbt blivit tongivande. Har spelat samtliga tretton seriematcher under nuvarande säsong.

Sofia Albertsson – Fairleigh Dickinson University
Utsågs till årets rookie efter bara några månader i den nya staden med det nya laget under college-äventyret. Knep en startplats direkt och spelade samtliga 21 seriematcher under höstsäsongen.

Amanda Nildén – Brighton & Hove Albion
Värvades till Brighton & Hove Albion i januari och har snabbt tagit plats i truppen som jagar uppflyttning till engelska högstaligan. Nildén har vuxit fram till att få starta fler och fler matcher för ”the seagulls”.

Albin Ekdal – Hamburger SV
För Hamburg är det tufft i Bundesliga och för Albin Ekdal har skadorna varit rejält efterhängsna den senaste säsongen. Senaste helgen ställdes Ekdals HSV mot Werder Bremen och förlorade, igen. Just nu har lagt tio poäng upp till kvalplatsen för att hänga kvar i Bundesliga, skulle laget åka ur så är det för första gången i klubbens och ligans historia.

Ludwig Augustinsson – Werder Bremen
Spelar likt Ekdal i Bundesliga, men i klubb som ligger en bit högre upp i tabellen, utan att vara med i diskussioner om europaplatser. ”Ludde” har tagit en ordinarie tröja och har just nu en självklar plats till sommarens VM i Ryssland.

John Guidetti – Deportivo Alaves
Anslöt till Alaves i januari på lån från Celta Vigo. Den nytändning som behövdes har verkligen kommit och bland annat har Guidetti gjort mål mot FC Barcelona. Har blivit en startspelare på kort tid och bidrar med den energi han ofta bidrar med i grupper.

Viktor Gyökeres – Brighton & Hove Albion
Värvades från BP i januari och tillhör U23-truppen. Fick en flygande start i första matchen med mål, assist och ett skott som styrdes i mål av motståndare. Har sedan dess noterats för ytterliga mål och assist i Brightons U23 som går starkt i serien.

Lucas Browning Lagerfeldt – FC Twente
Tillhör juniortruppen, men tränar frekvent med herrlaget i holländska FC Twente. Juniorlaget spelar i holländska division tre där laget kämpar på trettonde plats i en serie om arton lag. 

Joseph Colley – Chelsea FC
Anslöt till Chelsea från BP sommaren 2015. Tillhör idag U23-truppen som spelar i Premier League 2, motsvarande U21-serien i Sverige. Laget ligger på sjätteplats i serien där laget senast vann mot Manchester United med 4-0. I den matchen blev Colley inbytt med kvarten kvar att spela. Colley har noterats för sju startar i U23-laget senaste säsongen.

Kristoffer Nordfeldt – Swansea FC
Har främst fått spela i cupmatcher, men gjort det med den äran och bland annat tagit Swansea vidare i FA-cupen. Är fortsatt med i snacket om en plats i VM-truppen.

Joel Asoro – Sunderland AFC
Får mer och mer speltid i Championship och har börjat leverera poäng. Sunderland går tungt, men Asoro ses av många som ljuspunkten i det resultatmässiga mörkret. Ryktades så sent som i helgen att Premier League-klubbar har visat intresse.

Thomas Isherwood – FC Bayern München
Spelar främst i Bayerns andralag i den tyska fjärdedivisionen. Tränar regelbundet med herrlaget och spelade dessutom en träningsmatch med laget i somras.

Dejan Kulusevski – Atalanta
Spelar med primavera, det italienska uttrycket för juniorlaget. Skrivs även upp på spelarlistan till Atalantas slutspelsmatcher i Europa League, men fick ingen speltid i åttondelsfinalen mot Dortmund. Producerar poäng och tränar med seniorlaget.

Miiko Albornoz – Hannover 96
Hannover 96 är nykomlingar och har presterat en fin säsong. Laget är just nu tia i tabellen med god marginal ner till de negativa strecken. Albornoz har inte varit ordinarie under senaste tiden, men stått för fina inhopp.

Pontus Åsbrink – IFK Mariehamn
Anslöt till den åländska klubben under vintern och har gjort tidigare BP-spelaren Gabriel Petrovic sällskap. Hittills endast spelat träningsmatcher inför säsongen i den finska högstaligan.

Emil Bergström – Grasshoppers FC 
Grasshoppers ligger fyra i den schweiziska ligan men utan chans att nå Young Boys på förstaplatsen, hela 20 poäng före. För Bergström är det dock en stadig plats i startelvan som gäller med rapporter om goda insatser.

Simon Tibbling – Bröndby IF
Nominerad för årets mål i den danska ligan för klubben han värvades till i somras efter några år i Nederländerna. Har blommat upp som en tongivande och viktig spelare i den tidigare storklubben i Danmark. 

Alexander Seger – Caudal Deportivo
Seger lämnade BP efter säsongen 2015 efter flera år i akademin och ett år i herrtruppen. Har kämpat sig fram i lägre divisioner i Spanien och i januari säkrades ett kontrakt med Caudal Deportivo i den spanska tredjedivisionen. 

Niran Hansson – BEC Tero Sasana
Omnämndes i Fotbollskanalens artikel om svenskar i den thailändska ligan. Hansson, med en del familjerötter i Thailand fick under hösten spela med det thailändska U23-landslaget i träningsmatcher. 

Christer Youssef – Aris Limassol FC
För Aris Limassol går det riktigt tungt i den cypriotiska ligan. Sex raka förluster har noterats och faktum är att det i den seanste segern krävdes mål från just Christer Youssef. Aris Limassol är fast i botten av ligan. Lämnade under klubben efter att säsongen tagit slut.

Jani Lyyski – Klubblös
Erbjöds inte nytt kontrakt med moderklubben IFK Mariehamn efter säsongen 2017. Just nu osäkert om satsningen på fotbollsplanen fortsätter.

Tatu Varmanen – FC Inter
Skrev på för FC Inter i Åbdo i mars 2017 och lånades direkt ut till JJK i finska ligan. Nu tillbaka i FC Inter som laddar för säsongen 2018.