Umeå för starka igen

BP lyckades inte allvarligt störa de allsvenska kollegorna från Umeå i söndagens cupmatch. Efter två halvlekarna med lite olika karaktär stod hemmalaget till slut som segrare med ...

BP lyckades inte allvarligt störa de allsvenska kollegorna från Umeå i söndagens cupmatch. Efter två halvlekarna med lite olika karaktär stod hemmalaget till slut som segrare med siffrorna 4-1.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Filippa Wallén mot Hammarby )

BP hamnade under tryck från start på Umeå Energi Arena. Hemmalaget Umeå IK låg högt upp med många spelare varje gång BP satte igång spelet. Minst tre spelare pressade i och kring BPs straffområde och de rödsvarta kom sällan över halva planen med något ordnat spel. Efter ett stort antal hörnor och ett par fina räddningar från Lovisa Koss kom det logiska ledningsmålet efter en dryg halvtimme. Duktiga högeryttern Lisa Björk (född 2004) hittade in med ett inspel längs marken som Sarah Mellouk från nära håll kunde skarva in. Det var också Björk som låg bakom andra målet, när hon drog iväg ett vänsterskott som tog på Anni Miettunen och ställde Koss. Eftersom skottet tog på Miettunens arm borde målet ha blivit underkänt men det missades av domarteamet. Före halvtidsvilan lyckades BP skapa två bra reduceringschanser men varken Alice Ahlberg eller Mathilda Johansson Prakt lyckades överlista Umeås målvakt Erin Naylor.

I andra halvlek kunde BP lyfta spelet rejält. Man lyckades mycket bättre med att låsa fast spelet högre upp i planen och började stressa Umeå till fler misstag i passningsspelet. Efter tio minuter kom man fram i ett fint högeranfall där bollen så småningom gick över till andra sidan där Wilma Wärulf hade fyllt på från sin vänsterback plats. Omarkerad kunde hon kontrollerat placera in reduceringen. Tyvärr blev glädjen kortvarig; redan ett par minuter senare utökade Henna-Riikka Honkanen ledningen igen då hon höll sig framme efter att BP-försvaret inte lyckats rensa bort ett inlägg. BP fortsatte dock att hålla spelet uppe på ett ganksa bra sätt och var nära ytterligare reducering ett par gånger. Det blev dock Honkanen som med ännu ett mål i slutminuterna kunde fastställa slutresultatet till 4-1.

Sammantaget får vi konstatera att Umeå även i år ser starkare ut än BP. Vi kan glädjas över hur matchbilden ändå förändrades i andra halvlek och att skärpan i försvarsspelet vid fasta situationer var mycket bättre än senast. BPs nyförvärv ser alla intressanta ut och jag tror att med fler matcher tillsammans kommer spelet kunna utvecklas vidare åt rätt håll

Gruppspelet i Svenska Cupen avslutas för BPs del med match mot Bollstanäs, Kommande söndag på Grimsta. Välkomna!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Märta Säfström, Shannon Woeller (Filippa Wallén 77), Wilma Wärulf – Ellen Toivio, Emilia Bengtsson, Alice Ahlberg (Ella Reidy 77), Tempest-Marie Norlin (Jennifer Sjösten 63) – Ida Bengtsson (Daniella Famili 63), Mathilda Johansson Prakt (Klara Andrup 63)

Fakta Svenska Cupen, grupp 4 omgång 2
Umeå IK – BP 4-1 (2-0)
Mål:   UIK: Sarah Mellouk 32, Anni Miettunen 36, Henna-Riikka Honkanen 57, 87 BP: Wilma Wärulf 55
Varningar:  UIK:    BP:
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu