U truppen förstärks med Samuel Sandén, fysioterapeut.

U truppen förstärks med Samuel Sandén, fysioterapeut.

Share

U truppen förstärks med Samuel Sandén, fysioterapeut.

Herr U trupp  har begåvats med ännu en viktig pjäs sedan Samuel Sandén anslutit. Samuel kommer alltså jobba med spelare från P17 P19 och U21. Hej Samuel , kan du pres ...

Herr U trupp  har begåvats med ännu en viktig pjäs sedan Samuel Sandén anslutit. Samuel kommer alltså jobba med spelare från P17 P19 och U21.

Hej Samuel , kan du presentera dig själv. 

Jag är 22 år, bor i Nälsta, gillar att träna och åker gärna längdskidor. Jag är storebror till Aron Sandén som numera spelar i herrlaget.

Vilken är din roll i BP?

Min roll är att ta hand om spelarna när de skadat sig och sedan lägga upp en plan för hur de ska kunna komma tillbaka till spel så fort som möjligt utan att de ska riskera att skada sig igen. 

Vad har man för utbildning när man gör det du gör?

Till sommaren tar jag min examen som Fysioterapeut vid Karolinska institutet.

Varför vill du delta i BPs verksamhet?

Jag vill hjälpa spelarna att hålla sig skadefria och om de skadar sig hjälpa dem på vägen tillbaka. Att få jobba i ett fotbollslag är något jag har velat under hela utbildningen så det känns väldigt kul att få den möjligheten. 

Vad eller vilken enskild faktor skulle du säga är den viktigaste , för en kropp som belastas så pass hårt som spelarnas gör, för att undvika skada i möjligaste mån?  

En god dialog med tränarna och spelarna angående den belastning de utsätts för är en bra grund, och utöver det ett grundligt styrkeprogram. 

Vi pratade som hastigast om hjärnskakningar som även dem förekommer i fotboll. Varför släpps spelare tillbaka på planen igen i den utsträckning de gör trots uppenbara symptom?

Det finns nog många anledningar till att det kan ske, men jag skulle främst säga att det är den pressade situationen – att man måste ta beslut snabbt och att spelaren oftast vill in på plan och det kan vara svårt att övertyga spelaren om att hen inte borde spela mer. 

Samuel medverkar redan nu i verksamheten och är med på hemmamatcherna. En naturlig trygghet för både ledare och spelare att ha tillgång till rätt kunskap när olyckan är framme. Dessutom är han en hyvens kille och bra med ungdomarna i truppen.