Tre poäng i premiären!

Det blev seger för BP i söndagens premiärmatch. Efter en spännande avslutning lyckades man försvara sin 1-0-ledning och därmed bärga en efterlängtad bortaseger mot Mallbackens IF ...

Det blev seger för BP i söndagens premiärmatch. Efter en spännande avslutning lyckades man försvara sin 1-0-ledning och därmed bärga en efterlängtad bortaseger mot Mallbackens IF Sunne.

Text: Tore Kleist
(på bilden: Klara Andrup, arkiv)

Våren hade kommit till Värmland när Elitettansäsongen inleddes för Mallbackens IF och BP. Det var uppåt sjutton grader och solen sken över Fryxellska IP som fick ersätta den icke spelklara ordinarie hemmaplanen Strandvallen. BP dominerade i inledningen av första halvlek och fick sin första hörna redan efter en minut. I sjätte minuten sköt Wilma Wärulf en frispark som tvingade målvakten Emma Johansson till en fin tippning över ribban. På den efterföljande hörnan nådde bollen Klara Andrup som från nära håll kunde nicka in ledningsmålet. Resten av halvleken växlade mellan perioder av BP-dominans och perioder då Mallbacken lyckades lyfta spelet och skapa en del oreda i BP-försvaret, främst efter fasta situationer. Spelet var ganska typiskt för en premiär, med goda arbetsinsatser men inte så mycket skönspel.

Andra halvlek fortsatte ungefär som den första. BP hade mer bollinnehav och de flesta anfallen, men de riktigt farliga chanserna var lätträknade. Positivt var hur mittfälts- och anfallspelarna ofta var framgångsrika i återerövrandet av bollen högt upp på motståndarnas planhalva. Med hårt jobb där börjar försvarsspelet! Under matchens slutskede spelade BP mer försiktigt och med en aning överdrivet passningsspel för att bevaka resultatet, vilket höll på att straffa sig. Närmast en kvittering kom Svea Rehnberg med en skarvning tätt utanför i nittionde minuten.

Det blev alltså tre poäng att packa in i kvällsbussen hem mot Grimsta, vilket är en mycket glädjande start på säsongen. Man hade Mallbacken före sig i förra årets serie och i nästa omgång kommer en svår utmaning mot Umeå IK. Spelmässigt saknades en del flyt i anfallsspelet. Man lyckades inte riktigt få ordentlig skjuts på kombinationerna mellan mittfält, yttrar och de centrala anfallarna, men var framgångsrika i att låsa fast spelet långt från det egna straffområdet. Det var oroligt vid en del hörnor och under några minuter på slutet, men annars såg försvarsspelet lugnt och tryggt ut. Vi kan nog se fram mot året med tillförsikt, och tro på många fler trepoängare.

Nästa match spelas lördag 24 april på Grimsta, då de tidiga serieledarna från Umeå gästar. De hamnade i underläge mot Bollstanäs i sin premiärmatch men vände och vann med hela 7-1