Sportchef Staffan blickar framåt (och bakåt)
Foto: Erik Bjernulf

Sportchef Staffan blickar framåt (och bakåt)

Share

Sportchef Staffan blickar framåt (och bakåt)

Vi har sett två nyförvärv till damlaget presenteras senaste veckan, och vi kan misstänka att sportchefen Staffan Jacobsson arbetar hårt för att fylla på ytterligare inför säsongsta ...

Vi har sett två nyförvärv till damlaget presenteras senaste veckan, och vi kan misstänka att sportchefen Staffan Jacobsson arbetar hårt för att fylla på ytterligare inför säsongstarten i Division 1 Södra Svealand. Här delger han lite tankar om framtiden och om året som gick. Vi passar också på att göra ett litet miniporträtt.

Hur började din fotbollskarriär?
-De första åren hade jag pappa som tränare i Mariebergs SK. När jag var 15 år bytte jag till AIK där jag spelade några år. Jag hann också med ett år i Råsunda IS innan det blev BP ett par säsonger när jag var drygt 20. Det blev senare några säsonger i FC Järfälla och några kortare sejourer i lägre divisioner. Medan jag utbildade mig till hälsopedagog på GIH inledde jag min tränarkarriär i BP med P94-1, med Ola Larsson som huvudansvarig och bland andra Simon Tibbling, Ludwig Augustinsson och Jacob Une Larsson i laget. Jag följde dem ända upp till U19. Innan jag 2014 tog över som tränare för damlaget hann jag med några akademilag till, både på pojk- och flicksidan. Min roll har sedan gått från tränare för damlaget till tränare+sportchef och sedan 2017 är jag sportchef Dam och assisterande tränare till Marcelo Fernández. På vägen har jag skaffat mig UEFA A-diplom.
-Inför 2018 kan det passa att blicka bakåt lite. Resultatmässigt utvecklades väl året ungefär som du hade trott med seriesegern och som också var en klar delmålsättning?
-Vi gick in i 2017 med väldigt många nya spelare och ledare. Det var förstås en utmaning, men rekryteringen hade varit noggrann. Det som gällde var att alla skulle veta vilken målsättningen var och att vi inte skulle bli nöjda med en andraplats. Sett över hela säsongen, lyckades vi bra resultatmässigt, men jag tycker att vi för ofta blev lite nöjda och inte gick för fullt.
Kan vi förvänta oss förändringar i spelsätt under 2018?
-Vi vill fortsätta att spela med ett stort bollinnehav. Snarare än att ändra spelidé handlar det om att höja oss i allt. Ska vi kunna etablera oss på en högre nivå måste vi vara noggranna i allt; det gäller såväl i spelmoment som till exempel försvar i fasta situationer, som i saker utanför spelet, som kost och sömn. Vissa förändringar i truppen kommer det att bli, men jag tror att vi kommer att kunna fylla de luckor som uppstår.
Har du tankar om hur vi ska locka fler åskådare till Grimsta?
-Jag hoppas förstås att fler unga BP-spelare vill komma och titta i år. Vi kommer att pröva ett mentorssystem där spelarna i A-laget är mentorer för akademilagen, och vi fortsätter att bjuda in alla flicklag till A-lagsträningar.
Till slut, 21 oktober 2018, vilken känsla kommer du ha då?
-Inte samma som i höstas! Målsättningen är helt klart att än en gång vinna serien, och den här gången vill jag dricka segerskål efter kvalet!

Självklart vill hemsidan vara med på årets resa mot Elitettan, och hoppas att många BP-supportrar hänger med! Första träningsmatchen spelas mot Enskede IK på Grimsta lördag 3 februari kl 11. Välkomna då!