Piteå för svåra på Grimsta.

Än en gång fick BP lämna planen med känslan att man mål- och, åtminstone i en halvlek, spelmässigt varit ganska nära ett etablerat allsvenskt lag. Än en gång blev man dock utan po ...

Än en gång fick BP lämna planen med känslan att man mål- och, åtminstone i en halvlek, spelmässigt varit ganska nära ett etablerat allsvenskt lag. Än en gång blev man dock utan poäng och utan mål framåt. De tidigare svenska mästarna från Piteå stod som slutsegrare med 1-0.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Märta Säfström)

Första halvlek var spelmässigt ganska jämn där Piteå var något starkare i början, BP tog över under en period mitt i och Piteå avslutade starkast. Den nykomponerade backlinjen med Märta Säfström, Vaila Barsley, Shannon Woeller och Wilma Wärulf hade länge bra kontroll på gästernas anfallsspel och släppte endast till ett par halvfarliga inlägg i början. Med tiden växte BP in i matchen och man lyckades störa anfallsuppbyggnaden tidigare genom hårt arbete av alla forwards och mittfältare. Det blev ett ganska bra tryck med efterföljande oreda i Piteåförsvaret vid flera tillfällen men de riktigt heta chanserna saknades. Sista kvarten tog Piteå åter över det mesta av bollinnehavet utan att skapa så mycket. Med drygt fem minuter kvar sköt en alltför omarkerad Hlin Eiriksdóttir från strax utanför straffområdet. Skottet var inte så hårt men en skymd Lovisa Koss han inte ut tillräckligt till vänster för att hindra bollen att gå in via stolpen. För att riktigt göra halvlekens avslutning trist för BP blev Ellen Toivio minuten senare tvungen att bryta matchen efter vad som såg ut som en klassisk sträckning av lårbaksidan.

I andra halvlek blev det tydligt att Piteå inte tänkte lägga sig på försvar. I stället fick man igång ett säkrare passningsspel och tvingade BP till ganska mycket jagande utan bollkontakt. Det fanns flera chanser till utökning av ledningen bland annat med två försök av Anam Imo och ett skott från Fanny Andersson som Koss tippade i ribban. Imo fick sedan på ytterligare ett skott som Koss tippade upp i ribbans nederkant och, får vi lov att erkänna, in i mål. Bollen studsade dock ut igen och domarteamet hann inte med och blåste inte för mål. BP fick en riktigt bra kvitteringschans när Jennifer Sjösten kom i en snabb kontring och fick till ett bra långt inlägg mot bortre stolpen. Där kom Klara Andrup i full fart och fick med högerfoten bollen utanför stolpen. Kanske hade hon kunnat träffa rätt sidan stolpen med en vänsterträff. En kvittering där hade förstås smakat gott, men hade varit mycket ologisk. Piteå visade i andra halvlek att man i dag sammantaget var det klart bättre laget. Passningsspelet var mycket säkrare och snabbare än BP:s och så småningom kom också många målchanser.

BP saknade det fina ytterspel vi sett i några av matcherna i år. Kanske var motståndet för starkt i vilket fall, men med Wilma Wärulf och Märta Säfström som ytterbackar blir det ett annat spel än med Filippa Wallén (avbytare) och Alexsandra Lobanova (avstängd). När dessutom Ellen Toivio blev skadad blev det ännu mindre av varan. Som tränaren Marcelo Fernández konstaterade i Viaplay-intervjun efter matchen saknade BP lite kvalitet i mycket av det som hände på plan, något som straffar sig på den här nivån. Vi kan ändå ta med oss en bra första halvlek fram till målet och en fortsatt hög taktisk och arbetsmässig disciplin.

Nästa match för BP spelas på bortaplan mot Kristianstad söndag 8 maj.