P16: Jobbet bakom guldet

P16: Jobbet bakom guldet

Share

P16: Jobbet bakom guldet

När slutsignalen av SM-finalen i P16 ljöd följdes det direkt av ett glädjevrål från spelare och ledare i BP. Äntligen var ytterligare ett SM-guld bärgat för BP:s akademi. En av hu ...

När slutsignalen av SM-finalen i P16 ljöd följdes det direkt av ett glädjevrål från spelare och ledare i BP. Äntligen var ytterligare ett SM-guld bärgat för BP:s akademi.
En av huvudtränarna för P16, Erik Rydén sammanfattar nu guldåret.

– Detta är absolut starten på något större för våra spelare i P16, säger Rydén.

Text: Philip Kämpe
Bild: Thomas Sedin

Det var länge ovisst om det ens skulle bli en säsong pga. rådande omständigheter i världen. Men när BP:s P16 till slut fick sparka igång säsongen i mitten av juni anade man att laget kunde gå riktigt långt. I premiären slog P16 IK Brage med 13-0 och därifrån ångade BP på i den första serien. Åtta segrar och ett kryss med en målskillnad på +48 blev facit när man vann serien och säkrade en plats i fortsättningsrundan. Men att bara ta sig vidare till A-slutspel var inte målsättningen för P16, tränare Erik Rydén berättar att man från start siktade högre.

– Innan säsongen förväntade vi oss att vara med och slås om guldet, men det är alltid små marginaler i slutändan. Det finns dock en vinnarkultur i föreningen och i spelarna. Många av våra spelare har spelat och vunnit finaler tidigare. Så förhoppningen på förhand var helt klart guld, säger Erik Rydén.

I fortsättningsrundan höjdes nivån på motståndet men detta var inget som skrämde P16. Systematiskt betade man av segrar mot bland annat AIK och Djurgården. Semifinalplatsen säkrades med en match till godo när Vasalund besegrades med 7-3. För tränarstaben var de positiva resultaten en konsekvens av ett långsiktigt och gediget arbete.

– Vi jobbade ju med samma grupp i ett år. Inför slutspelet pratade vi om hur vi hela tiden ville skapa vanor i träning som vi sedan kunde applicera på matcher. Så att när det gällde som mest skulle vi vara som bäst och det lyckades vi med, förklarar Rydén.

I semifinalen ställdes BP mot Hammarby på bortaplan. En match som BP styrde och helt rättvist gick segrande ur med 3-1 efter mål från Gustav Ljunglöf Garelius, Jardell Kanga och Gent Elezaj.

Finalmotståndet blev BK Häcken som slog ut Malmö FF på straffar i sin semifinal. Fån start kom BP ut med massvis med energi och spelarna såg ut av att njuta av pressen. BP tog även ledningen genom ett mönsteranfall som började med att Gent Elezaj tog sig förbi två motståndare innan han släppte ut bollen till Leonard Kleist. Kleist i sin tur slog in ett perfekt inlägg och i bortre delen av straffområdet kom Exaucé Munganga som på volley dunkade in 1-0 via ribban. Kort därefter kunde Leonard Kleist göra 2-0 när han slog in bollen från en snäv vinkel. Innan halvtidsvilan fick Häcken in ett reduceringsmål när ett inspel tog på en BP-försvarare och oturligt studsade in i mål vilket gav spänning till matchen.

Direkt efter pausen återtog dock BP sin tvåmålsledning genom Jardell Kanga, assisterad av Matteo Perez Vinlöf. Resten av halvleken spelade BP bort tiden effektivt även om Elis Bishesari i BP-målet tvingades till ett par viktiga räddningar. På tilläggstid kunde Dennis Ali Brännström definitivt säkra guldet med sitt 4-1-mål och därmed kröntes P16 välförtjänt till svenska mästare.

– Inför finalen förberedde vi oss väl. Vi hade kollat när Häcken spelat och vi tyckte att de hade ett spelsätt som skulle passa oss väl. Vi jobbade med vår spelidé hela säsongen och försökte förtydliga den ytterligare i finalen. Vi kontrollerade matchen och därtill var arbetsmoralen bra vilket vi dock visste att den skulle vara. Vi var övertygade att om vi gjorde en bra prestation skulle vi ha en bra chans till att vinna matchen, berättar Rydén.

Varför blev detta BP-lag svenska mästare?
– Laget som kollektiv var väldigt stark under året. Där spelarna hade förmågan att pressa sig själva och leda sin egen utveckling. Sedan när vi har den individuella skickligheten på våra spelare och det sätts ihop med kollektivet blir nivån väldigt hög, säger Rydén.

Hur stor är denna prestation?
– Låt oss säga såhär, att 2008 var året BP senast vann ett SM-guld. Så på så sätt var bedriften ganska stor. Men en klubb som BP ska och är alltid med och slås om guld. Egentligen har föreningen kanske haft lite otur att det dröjt så många år som det gjort.

Vad betyder detta för spelarna?
– Det är svårt att säga exakt men det som är riktigt kittlande är framförallt att utfallet på de spelarna som vunnit SM-guld i klubben har varit riktigt bra. Alltså spelarna som tidigare vunnit har gått vidare och blivit ruskigt bra spelare på elitnivå. Så detta är absolut starten på något större för våra spelare i P16.

Vad händer härnäst för spelarna som var en del av P16?
– Jag garanterar att alla spelare kommer göra bra resultat i BP nästa år. Förhoppningen är ju att ha kvar spelarna så länge som möjligt i klubben och på längre sikt ge dem möjligheten till att bli en professionell elitspelare. Vi vet att alla inte kommer bli det, men alla i den här truppen har chansen att bli det.

Vilka var tränarstaben i guldlaget?
– Jag och Emil Spångberg har varit huvudtränare tillsammans, där jag samtidigt varit assisterande i P19 och Spångberg assisterat i P17. Sedan har vi haft Viktor Ekström som assisterande. Viktor är en tidigare spelare i akademin och han har jobbat individuellt med spelarna under året. Andreas Larsson har haft hand om målvakterna, han är fantastisk kort sagt. Dessutom har vi haft en grym lagledare i ”Micke” Fredriksson som gett både spelarna och tränarna chansen att prestera.

Som tränare, hur har denna säsong varit?
– Den största fördelen vi som tränare har och som man har i allmänhet när man jobbar i BP är att man får arbeta med dem bästa spelarna. Det är en lyx och en ära men innebär också stort ansvar, säger Rydén.

Till nästa säsong kommer Emil Spångberg att ta klivit upp och bli assisterande i P19. Erik Rydén och Viktor Ekström kommer gå ner i åldrarna och tillsammans tar de över BP P08-1. Andreas Larsson fortsätter ansvara för de äldre målvakterna i akademin.