Olof Mellberg och Andreas Engelmark är herrlagets nya tränarduo
Foto: Bildbyrån & Erik Bjernulf

Olof Mellberg och Andreas Engelmark är herrlagets nya tränarduo

Share

Olof Mellberg och Andreas Engelmark är herrlagets nya tränarduo

Det blir ett nytt ledarskap i vårt herrlag 2023. Olof Mellberg och Andreas Engelmark delar på huvudansvaret när vi förbereder oss för vår sjunde säsong i Allsvenskan.  – J ...

Det blir ett nytt ledarskap i vårt herrlag 2023. Olof Mellberg och Andreas Engelmark delar på huvudansvaret när vi förbereder oss för vår sjunde säsong i Allsvenskan. 

– Jag är oerhört glad och nöjd att få presentera Olof Mellberg som ny tränare i vårt herrlag. Och att i detta även få lyfta upp Andreas Engelmark till att få dela ledarskapet över herrtruppen tillsammans med Olof. Andreas har varit starkt bidragande i föreningen sedan många år, dels i rollen som akademichef och under de senaste tre säsongerna som assisterande tränare i herrlaget, säger klubbdirektör Peter Kleve.

Andreas Engelmark är uppvuxen i BP-land och tog sitt första tränaruppdrag inom vår akademi när han arbetade med den duktiga 99-kullen med flera spelare som idag spelar fotboll på hög nivå. Under en period var han akademichef pojk innan han fick chansen att flytta till USA för jobb med MLS-klubben Columbus Crew. Sommaren 2019 återvände Engelmark till BP och var först utvecklingschef inom akademin, men samma höst flyttades han upp till assisterande tränare, en roll som blev större inför säsongen 2020. Under tiden som assisterande tränare har Engelmark lett träningarna och utvecklat den spelmodell vårt herrlag så framgångsrikt använt sig av. 

Olof Mellberg var under flera år aktiv som tränare i BPs ungdomsfotboll innan han blev tränare för A-laget 2016 och ledde laget till två raka seriesegrar. I samband med tränaruppdraget gick Mellberg den utbildning som krävs för att ha licens att träna ett lag i Allsvenskan. Men då han inte hade licensen inför säsongen 2018 och dispensen för detta dröjde valde Olof Mellberg att gå vidare i karriären. Efter tränaruppdraget i danska Fremad Amager och Helsingborgs IF har Mellberg även verkat som expertkommentator i tv. Nu återvänder han till BP för ett delat huvudansvar med Andreas Engelmark*.

Christer Mattiasson lämnar därmed rollen som huvudtränare för BP:s herrlag för att nästa år träna IK Sirius.

– Vi vill tacka Christer för hans arbete i vår förening de senaste två säsongerna. Vi har sett fantastiska resultat och vi är glada över vad han bidragit med i vår verksamhet, säger klubbdirektör Peter Kleve.

Christer Mattiasson kom till BP inför säsongen 2021. I Ettan Norra blev det serieseger 2021, vilket följdes upp av serieseger i Superettan 2022. Med ett modigt, offensivt spel, utan att tumma på defensiven, har laget tagit stora kliv i serietabellerna. 

Klubbdirektör Peter Kleve berättar:                                                 

– Under den senaste månaden har Sirius haft en dialog med BP och med Christer. Under processen med Sirius har vi tittat på möjliga ersättare till Christer. Då fastnade vi för Olof Mellberg, under våra möten kände vi direkt en samsyn kring BP:s framtid och roll, vårt arbetssätt, synen på ledarskap och elitinriktad träningsverksamhet som är i enlighet med den strategi och de målsättningar BP har som en ledande klubb inom talangutveckling.

Intervjuer med Andreas och Olof kommer innan jul. Herrlagets första träning inför Allsvenskan 2023 genomförs 9 januari. 

*Under förutsättning att Andreas kommer in på PRO-utbildningen 2023, annars fortsätter Andreas som assisterande enligt SvFF:s regelverk.