Oavgjort i derbyt

BP och AIK spelade 1-1 i söndagens viktiga match i Damallsvenskans bottenstrid. Trots en spelare mer på plan i andra halvlek kunde inte BP gå ifrån till seger. Text: Tore Kleis ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Frida Thörnqvist och Mathilda Johansson Prakt)

BP tog kommandot i matchens inledning och lyckades i stora stycken låsa fast spelet på AIKs planhalva. Frida Thörnqvist och Tempest-Marie Norlin utmanade framgångsrikt på sina respektive kanter. Chanserna kom också, först genom två nickar av Alice Ahlberg där AIKs målvakt Serina Iddrusu Backmark på den andra fick göra sin första, men inte sista, räddning för dagen. Efter tjugofem minuter blev Frida Thörnqvist fälld ett par meter utanför straffområdet varpå Julia Olsson fick gult kort. Frisparken slogs skickligt av Ahlberg men räckte bara till en ribbträff. Thörnqvist fortsatte att bryta in från sin vänsterkant och hade två skott som Backmark räddade och i en senare situation föll hon i straffområdet men domaren friade. Med fyra minuter kvar blev Thörnqvist hårt knuffad av Olsson högt upp i planen. I en något märklig sekvens efter skadebehandling och vattenpaus för spelarna drog domare Laajanen upp det gula kortet och därmed var Olsson utvisad.

Det tog endast några minuter i andra halvlek för BP att utnyttja överläget. Alice Ahlberg bröt ett uppspel med huvudet, bollen gick via Daniella Famili ut till Tempest-Marie Norlin på högerkanten. Hon fick till ett högt inlägg och centralt bröt sig Frida Thörnqvist in framför sin bevakare och med en nick gav hon BP ledningen. Nu kunde man förvänta sig att BP skulle kunna fortsätta dominera och skapa chanser. Nog tog man tag i spelet men man lyckades inte skapa mycket i sista delen av planen. Så småningom lyfte AIK sig och störde stundtals BPs uppspel ganska högt upp. Tjugo minuter in i halvleken kom Kaisa Collin fram på högerkanten, slog ett fint inlägg som nådde Emma Engströms huvud och kvitteringen var ett faktum. Fortsättningen blev ganska jämn trots BPs numerära övertag och lagen hade varsin riktigt bra chans. På slutet satte BP tryck men kunde inte hitta fram till målet och man fick nöja sig med en poäng.

BP var det bättre laget för dagen, med Frida Thörnqvist som självklar ”Matchens lirare” tillsammans med den mycket duktiga AIK-målvakten Backmark. Thörnqvist lämnade dock planen efter AIKs kvitteringsmål, något haltande. Alice Ahlberg gjorde en stark insats på det centrala mittfältet och Shannon Woeller fortsätter att stå rätt i de allra flesta lägen. Med en spelare mer i en dryg halvlek kunde och borde BP ha knipit tre viktiga poäng. AIK gjorde dock en bra taktisk insats i andra halvlek och BP skapade faktiskt fler klara målchanser före utvisningen än efter.

Det oavgjorda resultatet innebär att BP är kvar på sista plats i tabellen, två poäng från kvalplatsen. Nu följer ett litet matchuppehåll. Om två veckor är det dags för bortamatch mot Piteå IF.