Ny förlust mot topplag

Det blev ännu en klar förlust för BP när topplaget BK Häcken besökte ett soligt Grimsta på söndagen. Efter så gott som total dominans gick Göteborgslaget till slut fram till en 5- ...

Det blev ännu en klar förlust för BP när topplaget BK Häcken besökte ett soligt Grimsta på söndagen. Efter så gott som total dominans gick Göteborgslaget till slut fram till en 5-1-seger.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Jennifer Sjösten, arkiv)

Förutom att matchens första hörna blev BPs tog Häcken kommandot direkt i första halvlek. Även om BP lyckades med några bollerövringar i början och visade självförtroende i några anfallsförsök vägde vågskålen alltmer över till gästernas fördel. Efter en dubbelhörna kom ledningsmålet på ett hårt distansskott från Mille Gejl Jensen. Innan halvleken var slut hade Häcken två gånger lyckats komma fram på högerkanten och spela in till centralt löpande forwards (Pauline Hammarlund & Jensen) som ganska lätt ökade ledningen till 3-0. BP-försvaret hann helt enkelt inte med, vare sig att täcka inspel eller att följa sina markeringsobjekt i straffområdet. När motståndarna har sådan bra kvalitet i passningar och avslut blir resultatet mål, så enkelt är det.

Andra halvlek blev den första lik. Även om det tog över en halvtimme innan nästa mål föll var BP aldrig riktigt nära någon reducering. De två sista baklängesmålen kom från ett distansskott och ett fint inspel till Molly Johansson från isländska landslagsspelaren Dilja Zomers. Däremellan stack BP upp med ett tröstmål av Mathilda Johansson Prakt fint frispelad av Frida Thörnqvist som gjorde ett piggt inhopp i andra halvlek.

BPs startelva saknade flera spelare av de som spelat mest under året, och vi fick se tonåringarna Emilia Bengtsson, Ella Reidy och Saga Swedman från avspark. Det är naturligt att laget hade svårt att hävda sig mot det så meriterade motståndet, men än en gång finns en del positivt att ta med sig. Jag tycker att Ida Bengtsson i sin framskjutna roll på mittfältet tog för sig bra och hade även en del fina framspelningar. Jennifer Sjösten visade gott mod framåt och skapade med sin snabbhet några bra lägen i första halvlek. Det finns helt klart en bredd i truppen som gör att vi kan ha fortsatt gott hopp om poäng mot något sämre motstånd.

Kalmar och Umeå förlorade också i denna omgång och i skrivande stund ser det som att även AIK kan bli poänglösa mot Hammarby. Läget i tabellens botten kan därför bli i princip oförändrat inför nästa omgång. Redan på onsdag möter då BP Djurgården i en bortamatch som dock har blivit en hemmamatch. På grund av annat arrangemang på Stadion spelas matchen på Grimsta.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova (Frida Boriero 70), Lovisa Norrby, Märta Säfström, Wilma Wärulf – Tempest-Marie Norlin (Frida Thörnqvist 59), Ella Reidy, Emilia Bengtsson, Jennifer Sjösten (Klara Andrup 70) – Ida Bengtsson (Daniella Famili 77), Saga Swedman (Mathilda Johansson Prakt 70)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 12
BP – BK Häcken FF 1-5 (0-3)
Mål:   BP: Mathilda Johansson Prakt 88     BKH: Mille Gejl Jensen 11,36; Pauline Hammarlund 35, Dilja Ýr Zomers 78, Molly Johansson 90
Varningar:  BP: Alexandra Lobanova   BKH: Luna Nörgaard Gevitz
Domare: Sara Wiiniikka