Landslagsstjärnan Asllani ansluter till BPs jämställdhetskampanj

Landslagsstjärnan Asllani ansluter till BPs jämställdhetskampanj

Share

Landslagsstjärnan Asllani ansluter till BPs jämställdhetskampanj

Det är vår och fotbollsvärldens uppgift att skapa en bättre och mer jämställd framtid för unga fotbollspelare. BP vill leda vägen och går nu ihop med Kosovare Asllani för att ...

Det är vår och fotbollsvärldens uppgift att skapa en bättre och mer jämställd framtid för unga fotbollspelare. BP vill leda vägen och går nu ihop med Kosovare Asllani för att skicka ut ett viktigt meddelande till alla som är engagerade inom fotboll.

När Kosovare Asllani var sex år fick hon höra att hon borde sluta, eftersom fotboll inte var för tjejer. När hon var fjorton fick hon höra att hon borde sluta, för att damspelare inte kan leva på fotboll. Men hon slutade inte. Nu har hon över 100 A-landskamper i bagaget och i sommar representerar hon Sverige i VM. 

Som nästa steg i jämställdhetskampanjen “The Future is Equal” lanserar BP en film med Asllani i huvudrollen. Med filmen vill BP och Asllani, tillsammans med föreningens huvudsponsorer Nike och Stadium, skicka ytterligare kraft och inspiration till alla flickor och kvinnor inom fotbollsvärlden, samtidigt som de vill uppmana alla inom sporten att ta sitt ansvar och jobba mot jämställdhet och en bättre morgondag för ALLA unga spelare. 

BP har sedan 2017 arbetat strukturellt med jämställdhetsfrågor, där utbildning i jämställdhet och normer samt jämställd resursfördelning utgör två centrala delar. Föreningens vision och mål med arbetet är att flickor och pojkar inom fotbollen ska kunna drömma lika stort och att kön aldrig ska få utgöra ett hinder. 

Stefan Bärlin, Hållbarhetsansvarig, BP: 
”Jämställdhet är en av fotbollens viktigaste frågor. Vi har förmånen att arbeta tillsammans med partners som vill vara med och arbeta för att alla människor, oavsett kön, ska ha lika förutsättningar och villkor att få göra det man älskar samt uppnå sina drömmar. Vi vill också inspirera fler till att påbörja denna förändringsresa. Fotbollen är en global sport och den stora förändringen kommer om vi gör det tillsammans.” 

Kosovare Asllani:
”Det är oerhört viktigt att en klubb som BP tar initiativ och ställning i jämställdhetsfrågorna, jämställdhet är något jag brinner otroligt mycket för därför är det så viktigt att vi alla drar åt samma håll för att få till en förändring.”

“Att vara en bra förebild är något jag tänker på i allt jag gör. Jag vet att jag är en förebild för så många unga tjejer och därför känner jag extra ansvar att driva damfotbollen framåt och ta ställning i samhälls- och jämställdhetsfrågor. Allt för att nästa generations tjejer ska få det så mycket bättre.”

Fotbolls–VM i Frankrike står för dörren. Vi hoppas att fler inom den stora fotbollsfamiljen tar jämställdhetsfrågorna på allvar och fortsätter att driva utvecklingen framåt. Vi vet att jämställd fotboll är framtiden. Vi bestämmer tillsammans hur snabbt vi vill att det ska gå.

The future is equal. The future is ours. The future is BP.

Läs mer om BP:s jämställdhetsarbete

Presskontakt:

Stefan Bärlin, Hållbarhetsansvarig, 073-441 37 18

Charlotte Ovefelt, Jämställdhetsstrateg 070-230 15 03

Henrik Nilsson, klubbdirektör 072-078 75 16