Jack Lahne lämnar BP för Amiens SC

Jack Lahne lämnar BP för Amiens SC

Share

Jack Lahne lämnar BP för Amiens SC

17-årige Jack Lahne lämnar BP för spel med Amiens SC i franska Ligue 1. Anfallaren lämnar BP omgående på ett lån, med köpoption, fram till sommaren. BP och Amiens har nått en övere ...

17-årige Jack Lahne lämnar BP för spel med Amiens SC i franska Ligue 1. Anfallaren lämnar BP omgående på ett lån, med köpoption, fram till sommaren. BP och Amiens har nått en överenskommelse, FIFA behöver godkänna övergången på grund av att Lahne är under 18 år. 
– Det är en fantastisk affär för BP och Jack, säger Roberth Björknesjö, Manager Herr i BP.

Foto: Örjan Jacobsson

17-årige Jack Lahne lämnar BP för spel i Europa. Anfallaren, som noterades för fyra mål under hösten i Allsvenskan, charmade publiken på Grimsta och hela fotbolls-Sverige. Ryktet spred sig samtidigt snabbt och intresset för Jack ökade under hösten och vintern. Nu står det klart att det blir en flytt för Lahne, med Amiens SC i franska Ligue 1 som nästa steg i resan.

Roberth Björknesjö, Manager Herr i BP om övergången.

– Jag är oerhört glad för Jacks skull, det är en dröm för alla akademispelare att få den här chansen, och Jack är redo att ta nästa steg. Jack har imponerat stort sedan vi skrev seniorkontrakt med honom för snart två år sedan, och är ytterligare en talang som BPs akademi har fostrat. Det han visade under hösten var självklart en upplevelse för oss alla.
– Jack lånas ut fram till sommaren och Amiens har en köpoption. Går allt som planerat så är det här föreningens, i särklass, bästa transfer genom tiderna. Lånet i sig är en av BPs bästa affärer.
– Om köpoptionen inte utnyttjas, har Jack dessutom förlängt sitt avtal med oss över säsongen 2021.

Jack Lahne om övergången.

Jag är glad över att lyckas nå en dröm i livet, att få spela i en stor europeisk liga. Jag har BP att tacka för allt, min resa i föreningen har varit fantastisk, och jag känner bara kärlek för BP.

– Det var viktigt för mig att BP får betalt och när det väl blev dags känner jag mig redo. Jag är laddad och sugen på att testa mig själv på nästa nivå.

– Amiens känns som en bra förening för mig att fortsätta utvecklas i.

Fredrik Bergholm, Styrelseordförande.

– Föreningen är oerhört stolt över att återigen ta fram en talang från akademin till en europeisk klubb. I dagsläget har vi sedan tidigare åtta högst landslagsaktuella spelare, med Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, John Guidetti och Kristoffer Nordfeldt som var med i VM. Dessutom var Viktor Gyökeres, Jonathan Augustinsson och Simon Tibbling med under januariturnén, och Amanda Nildén är regelbundet med i U23-landslagets trupper.

– Dessutom finns flera BP-fostrade ute i Europa, och nu blir Jack nästa spelare att ha gått från BPs Knatteskola, genom akademin, upp i BPs seniorlag, och sedan vidare ut i proffslivet. BPs akademi är kontinuerligt Sveriges högst rankade pojkakademi och totalt har klubben över 70 BP-fostrade spelare som spelar professionellt i Europa. En siffra ingen annan svensk klubb kan mäta sig med.

– Vi har arbetat aktivt med vår transferstrategi, där BP som Nordens bästa skyltfönster för egenfostrade spelare och unga talanger nu får ytterligare ett kvitto genom Lahne efter transfers också av bland andra Viktor Gyökeres och Kevin Kabran under det senaste året.

Vi önskar självklart ett stort lycka till, samtidigt som vi tackar för alla insatser för föreningen.

Jack flyttar till norra Frankrike omgående och ansluter till Amiens SC. Vi återkommer med möjligheter för avtackning av Jack när det finns något att kommunicera.

#TackJack

Fakta Jack: Jack Lahne, föddes 24 oktober 2001 i Lusaka, Zambia. Väl hemmastadd i västra Stockholm inledde Lahne sin fotbollskarriär i BPs Knatteskola 2007. Via ungdomslag och spel i akademin skrev Lahne på sitt första seniorkontrakt i juni 2017 och flyttades därmed permanent upp i herrtruppen. Debuten i tävlingssammanhang skedde i semifinalen av Svenska Cupen våren 2017 då BP mötte IFK Norrköping på Idrottsparken i Norrköping. Lahne bytte då av Kevin Kabran i matchens 83:e minut. Debuten i seriesammanhang skedde den 17 juni 2017 då Lahne ersatte Christopher Brandeborn i matchens 79:e minut när BP besegrade GAIS med 3-2 hemma på Grimsta.

Jack Lahne blev historisk i BP när han, 15 år och 271 dagar gammal, som yngste spelare någonsin noterats för mål i föreningens herrlag. Målet gjordes mot Åtvidabergs FF den 22 juli 2017, kom i matchens 90:e minut och betydde 5-0.  

Lahne är även noterad för 18 P17-landskamper och 3 P19-landskamper.

Fakta BP: BP grundades 1942 och är Europas största fotbollsförening. Vi har ca 4000 barn och ungdomar varav ca 1000 flickor och 3000 pojkar. Detta gör även BP till Sveriges största flickfotbollsförening. För att ta hand om alla våra spelare och lag har vi, utöver de anställda på Sportkontoret, drygt 700 ideellt arbetande ledare. Knatteskolan (6-7 år) och vår lagverksamhet (8 år och uppåt) är kärnan i det vi gör och utgör en stor del av föreningen. BPs pojkakademi har rankats som Sveriges bästa akademi alla år utom ett sedan starten av Svensk Elitfotbolls årliga certifiering. 2016 startade klubben en flickakademi med målet att även där vara Sveriges bästa akademi. Som endast en av fyra klubbar i Sverige spelar båda föreningens seniorlag (Dam och Herr) på elitnivå.

Fakta ASC: Amiens SC kommer från den nordöstra delen av Frankrike och grundades 1901. Föreningen gör sin andra säsong i den franska högsta divisionen, Ligue 1, de första två säsongerna i föreningens historia. I laget spelar sedan tidigare två svenskar, Saman Ghoddos och Emil Krafth.