Inför Dam: IFK Kalmar – BP

Inför Dam: IFK Kalmar – BP

Share

Inför Dam: IFK Kalmar – BP

På söndag är det för tredje året i rad dags för BP att åka till Småland för den alltid svåra bortamatchen mot IFK Kalmar. Båda lagen är svårslagna men är nog något missnöjda med m ...

På söndag är det för tredje året i rad dags för BP att åka till Småland för den alltid svåra bortamatchen mot IFK Kalmar. Båda lagen är svårslagna men är nog något missnöjda med mål- och poängskörden hittills.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson
(På bilden: Märta Säfström & tränarstaben)

Inför söndagens match i Kalmar är det dags att få en liten sammanfattning av seriestarten från tränaren Marcelo Fernández.
Vad är du mest nöjd med hittills?
– Försvarsspelet i stort. Vi släpper inte till många chanser, och har bara släppt in ett spelmål hittills. Poängtappen mot Norrköping och Lidköping är de största besvikelserna. Vi skapade tillräckligt mycket för att vinna, och med bättre skärpa i offensivt straffområde hade vi kunnat vinna båda matcherna.
Är det något speciellt att ändra på taktiskt?
– Serien är lång och det gäller att nå en uthålliget och att arbeta målmedvetet under träningsveckorna. Det handlar snarare om att bli bättre på det vi redan gör än några stora förändringar. Vi vet att många lag kommer att backa hem mot oss så det gäller för oss att hitta nycklar att låsa upp låga försvar. Det gäller även på söndag mot Kalmar (endast ett insläppt mål hittills, reds anm.). Vi behöver vara disciplinerade i vårt anfallsspel, med tydliga roller och tålamod. Vi är bra när vi spelar med fart med många spelare som hotar i djupled. Vi ska också vara modiga i 1-mot-1-situationer.
Och hur är läget i truppen?
– Det är bra. Klara Andrup är igång och tränar efter sin skada, men annars är det nu konkurrensen i truppen som avgör vilka som blir uttagna.
Julia Olsson är med i helgens trupp?
– Hon har ju kommit och spelat under somrarna under sina USA-studier och är en spelare som går direkt in och konkurrerar om startplats.

Motståndarna
IFK Kalmar bildades 1970 och satte igång damfotbollen redan 1972. Sedan 2005 är det endast dam- och flickfotboll som gäller, med högkvarter på Gröndals IP. 2018 spelade laget för första gången i högsta divisionen, men åkte direkt ur och har sedan dess kommit femma och fyra i Elitettan. I år har seriestarten varit målsnål värre. Efter fem matcher är målskillnaden 4-1, vilket har gett åtta poäng och en placering precis bakom BP. Föreningen arbetar också ambitiöst med projekt vid sidan om elitfotbollen, och jag passar på att lyfta Gulistan Ucar som tidigare i år tilldelades Sverige Uniteds pris Guldhanden.

Matcherna spelas som bekant fortfarande utan publik, men alla matcher i Elitettan och Division 1 kan ses via Sportexpressen Play, antingen med fullt abonnemang eller med det så kallade Klubbkortet, som är billigare och där alla BPs matcher ingår. BP Media kommer att vara på plats på i Kalmar för liverapportering via BPs Twitterkonto. Avspark klockan 14.00.

BPs matchtrupp:
1 Josephine Frigge (mv), 26 Lovisa Koss (mv), 2 Alexsandra Lobanova, 3 Märta Säfström, 5 Wilma Wärulf, 6 Elin Bergkvist, 7 Michelle Rojas Flores, 8 Wilma Finnman, 9 Jennifer Sjösten, 10 Mathilda Johansson Prakt, 14 Julia Olsson, 19 Sara Eriksson, 21 Tempest-Marie Norlin, 22 Mathilda Lindström, 23 Lovisa Norrby, 24 Daniella Famili, 25 Emma Lundh, 27 Frida Boriero

Elitettan, omgång 7 (match 6)
IFK Kalmar – BP
Söndag 30 maj kl 14.00
Gröndals IP, Kalmar (ingen publik)