Inför Dalkurd FF – BP: Äntligen Allsvenskan igen!
Alexander Nilsson är tillbaka i spel. Foto: Erik Bjernulf

Inför Dalkurd FF – BP: Äntligen Allsvenskan igen!

Share

Inför Dalkurd FF – BP: Äntligen Allsvenskan igen!

Mitt i VM-yran gör Allsvenskan återkomst med den tolfte omgången av trettio. Juni-uppehållet är över och för BP väntar match mot Dalkurd FF på bortaplan lördag 7 juli 19.30 på Gavl ...

Mitt i VM-yran gör Allsvenskan återkomst med den tolfte omgången av trettio. Juni-uppehållet är över och för BP väntar match mot Dalkurd FF på bortaplan lördag 7 juli 19.30 på Gavlevallen i Gävle. Notera att matchen är framflyttad på grund av Sveriges VM-kvartsfinal mot England.

Text: Peter Appelquist
Foto: Erik Bjernulf och Henke Råssmo

I BP har uppehållet gett pigga ben och möjlighet att lägga träningstimmar på att utveckla spelet som ska ge ett nytt kontrakt i Allsvenskan till hösten. Senast blev det 0-0 mot Örebro SK hemma på Grimsta söndag 27 maj, sedan dess har en internmatch spelats där Jack Lahne stod för det enda målet. I truppen har Philip Hellquist anslutit, men eftersom övergångsperioden formellt inleds 15 juli så är Hellquist spelklar först då. Till matchen mot Dalkurd FF saknas Christopher Brandeborn och Markus Gustafsson på grund av avstängning efter att ha samlat på sig tre gula kort vardera. Petar Petrovic har en lite längre rehabiliteringsperiod framför sig med en något oklar prognos och missar även han matchen mot Dalkurd.

En spelare som är tillbaka i fullt slag är Alexander Nilsson som efter smällen mot foten i premiären mot IFK Norrköping fick rehabilitera under stora delar av våren. Till våravslutningen mot Örebro SK var Nilsson tillbaka och hoppade in. Efter några veckors full träning är han nu redo för spel.
– Jag har fått två och en halv vecka nu efter uppehållet också, jag har varit med på alla pass och det känns bra, säger Nilsson till hemsidan.
– Man behöver kontinuitet i träningen, under våren var det som det var med min fot. Jag hade tid att bygga upp och stärka kroppen i övrigt och nu när man får två-tre sammanhängande veckor brukar det gå rätt snabbt för mig att komma i form.

Nilsson fick följa det mesta av våren från läktaren och liksom övriga laget har han gått en månad utan allsvensk fotboll. Inför uppehållet pratades det om att fokus skulle ligga på att utveckla det offensiva spelet och att BP ska producera mer framåt.
– Det är ingen hemlighet att vi vill göra fler mål, säger Nilsson. Mycket träning på kombinationerna uppe och mer att hitta varandra där ute, så att vi tillsammans skapar saker och springer för varandra. Men det har sett riktigt bra ut, framförallt den här veckan.

För Luis Pimenta var det lite ledigt i juni, men efter två veckors semester har det varit full fart med träningarna inför omstarten av Allsvenskan.
– De senaste tre veckorna har vi jobbat riktigt bra, säger Pimenta till hemsidan.
– Vi visste att det varit krävande månader för pojkarna med starten av projektet och vi visste att det här avbrottet skulle hjälpa dem mycket. Med fräscha kroppar och huvuden och samtidigt låta allt de lärt sig landa lite.
– Så efter att ha landat har vi fått tre riktigt bra veckor, speciellt den sista veckan med det strategiska inför matchen. En positiv nystart.

Luis Pimenta är laddad på nystart i Allsvenskan. Foto: Henke Råssmo

Motståndare
Dalkurd gjorde BP sällskap från Superettan och gör sin första säsong i Allsvenskan. Efter en tidig seger mot Östersunds FK med 3-0 har resultaten varit jobbiga under våren och med fem inspelade poäng ligger Dalkurd på nedflyttningsplats.

Strax innan uppehållet lämnade Azrudin Valentic rollen som huvudtränare för Dalkurd och under sommaren har Johan Sandahl kommit in efter att ha varit assisterande tränare i danska Vejle BK. Dessutom har målvakten Abdülaziz Demircan lämnat och i veckan blev tidigare BP-spelaren Heradi Rashidi värvad av AIK. Även vid sidan av planen händer det saker i Dalkurd, men på planen kommer det mesta att vara sig likt enligt Luis Pimenta.
– Det är en del som är som tidigare, men vi har även sett några tydliga förändringar som vi visat för spelarna. Spelarna har tagit till sig det och visat att de förstått matchplanen som vi tränat på.
– Vi känner att det är en bra match att starta med och vi känner att det är en bra energi i gruppen. Vi vet att vi har spelat tävlingsmatch mot det här motståndet och vunnit med en bra prestation, det vill vi upprepa.

BP och Dalkurd möttes i Svenska Cupens gruppspel i vintras i en match som BP vann med 2-0 hemma på Grimsta efter en stark prestation. Ser vi till tävlingsmatcher lagen emellan så har BP ett litet övertag med två segrar och en oavgjord.

Allsvenskan
Dalkurd FF – BP
7 juli 19.30
Gavlevallen, Gävle

Biljetter köps på plats eller via dalkurd.ebiljett.nu

Matchen sänds via CMores kanaler samt CMore.se.