Inför BP – Gefle IF: Svenska Cupen inleds hemma på Grimsta
Fritiof Björkén. Foto: Henke Råssmo

Inför BP – Gefle IF: Svenska Cupen inleds hemma på Grimsta

Share

Inför BP – Gefle IF: Svenska Cupen inleds hemma på Grimsta

Äntligen! Det är dags att dra igång tävlingssäsongen 2018. BPs herrar kvalade till Svenska Cupens gruppspel i somras och nu är det dags att upprepa förra årets succéartade resa som ...

Äntligen! Det är dags att dra igång tävlingssäsongen 2018. BPs herrar kvalade till Svenska Cupens gruppspel i somras och nu är det dags att upprepa förra årets succéartade resa som slutade först i semifinalen mot IFK Norrköping. Första motståndare: Gefle IF

BP kliver in i Svenska Cupens gruppspel som nykomlingar, precis som förra året. Nu som allsvensk förening, med tufft motstånd i gruppspelet. Utöver söndagens motståndare deltar även regerande svenska mästarna Malmö FF och Dalkurd FF i Grupp A, Dalkurd som kapplöp med BP om seriesegern i Superettan 2017. Från gruppspelet går endast gruppvinnaren vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen, ett nålsöga.

I BP har mycket hänt sedan cupäventyret 2017. Då vann BP gruppen efter segrar mot Helsingborgs IF och Degerfors IF samt en oavgjord match mot Djurgårdens IF. I kvartsfinalen passerades IF Elfsborg efter BP-seger med 2-1 på bortaplan. I semifinalen blev IFK Norrköping för svåra, 0-4 blev siffrorna för BP. I BP har det som bekant skett en del förändringar med nya tränare och spelare. Utöver den nya portugisiska tränartrion har tretton nya spelare anslutit sedan Superettans sista spark skedde i november.

Laget inledde försäsongen söndag 7 januari och har sedan dess hunnit spela fem träningsmatcher. Det har blivit fyra segrar och en oavgjord match. Senast kommer laget från träningsläger på Cypern där laget kunnat komma varandra närmare socialt samtidigt som detaljer kunnat finslipas.

En av startelvorna under träningslägret på Cypern. Foto: Daniel Majstorovic

Motståndare
Gefle IF fortsätter att ömsa skinn efter degraderingen från Allsvenskan 2016. Senaste säsongen höll klubben sig över kvalstrecken i Superettan efter en oerhört stark hösthalva av säsongen. Poya Asbaghi lede laget under hösten och värvades efter succéhösten till IFK Göteborg. I truppen ingick även Martin Rauschenberg och Bajram Ajeti, nu i BP. Ajeti stod för den fantastiska prestationen att göra elva mål på lika många matcher under den halva säsong han tillhörde Gefle IF.

Inför den här säsongen har Asbaghi som sagt lämnat och in har istället Johan Mjällby kommit som huvudansvarig för herrlagets verksamhet. Mjällby kommer senaste från Västerås SK där han, trots stora ekonomiska resurser, inte lyckades ta laget från Division Ett Norra till Superettan. Nu är Mjällby i Superettan, men i Gefle IF.

I spelartruppen har nio spelare lämnat efter senaste säsongen, spelare som ersätts efterhand. Under den senaste veckan har två nyförvärv presenteras i Gefle, som har fokus på nytt kontrakt i Superettan, med en liten diskret blick uppåt i tabellen.

Bajram Ajeti lämnade Gefle IF för spel med BP till 2018. Foto: Henke Råssmo

Svenska Cupen Grupp A
BP – Gefle IF
Söndag 18 februari 17.00
Grimsta

Köp biljett via brommapojkarna.ebiljett.nu

Hela Svenska Cupen sänds via CMore.se. Använder du den här länken så tillfaller en del av intäkter BP.