Inför Åtvidabergs FF – BP: Höststart i Superettan
Brandeborn har jublat tidigare i år, dags igen? Foto: Erik Bjernulf

Inför Åtvidabergs FF – BP: Höststart i Superettan

Share

Inför Åtvidabergs FF – BP: Höststart i Superettan

Efter några veckors speluppehåll är Superettan tillbaka och BP beger sig till Östergötland och Kopparvallen för att ställas mot Åtvidabergs FF. Det är en laddad trupp som går in hö ...

Efter några veckors speluppehåll är Superettan tillbaka och BP beger sig till Östergötland och Kopparvallen för att ställas mot Åtvidabergs FF. Det är en laddad trupp som går in höstsäsongen som serieledare.

BP är serieledare när serien nu startar upp igen efter uppehållet. Matchen mot Åtvidabergs FF är dessutom det sista laget för BP att möta innan serien vänder kommande helg. Efter matchen mot Åtvidaberg återstår femton returmatcher mot seriemotståndarna.

Under uppehållet har BP inte planerat in någon träningsmatch, istället har herrtruppen luftats i samband med de två U21-matcher som spelats. Det har blivit dubbla segrar mot Djurgårdens IF (4-0) och GIF Sundsvall (7-0) med flera fina prestationer från de rödsvarta spelarna.

I truppen har enstaka förändringar skett. Besard Sabovic’s lån från Djurgårdens IF gick ut sista juni och förlängdes inte, tyvärr skadade sig även Sabovic under U19-EM. Rehabiliteringen kommer att genomgås i Djurgården.

Under uppehållet har Viktor Gyökeres spelat U19-EM. Sverige åkte ut i gruppspelet, men Gyökeres stod för ett mål i varje match och med det delade han skytteligatiteln i U19-EM.

Viktor Gyökeres Foto: Erik Bjernulf

 

Motståndare:
Åtvidabergs FF är en klassisk klubb från bruksorten där skrivmaskinsföretaget Facit skapade stora möjligheter under 70-talet. Bland annat noterar vi både SM-guld och cupguld samt seger mot engelska storklubben Chelsea FC i Cupvinnarcupen. Bland annat passerade Ralf Edström och Roger Magnusson ”Åtvid” under 70-talet och bidrog till framgångarna.

Storhetstiden må ligga en bra bit tillbaka i tiden, men Åtvidabergs FF är fortsatt en stadig elitklubb, antingen i Allsvenskan eller Superettan. För stunden är det Superettans breda mittenskikt som gäller för laget som tränas av Roar Hansen, som vi i BP sett som motståndartränare i flera klubbar, exempelvis Östers IF och Ängelholms FF.

I dagens Åtvidabergs FF ser vi två starka BP-kopplingar. Emil Bellander var inlånad från Gefle IF under några matcher i Superettan 2015. Starkaste kopplingen är dock självklart Alberto Catenacci som började i BP som ung och lämnade BP för spel i Superettan med Åtvidaberg inför säsongen 2016. Catenacci har tagit plats som en stabil startspelare i det blåklädda Åtvidabergs FF.

Superettan 2017 inleddes med jobbiga resultat och första segern kom i dem femte omgången då Norrby IF besegrades med 3-0 på bortaplan. Efter det har det blivit ytterligare fyra segrar (varav en på hemmaplan), tillsammans med tre oavgjorda och sex förluster. Laget ligger på tionde plats med 18 inspelade poäng. Superettan är dock en jämn serie och Åtvidaberg har bara sex poäng upp till Allsvensk kvalplats, men endast tre poäng till negativ kvalplats. Till nedflyttning är det dock åtta poäng där IK Frej jagar närmast.

 

Bästa poängproducent i årets Åtvidabergs FF har Simon Helg hittills varit. Tre mål och två målgivande passningar är noterade i Svenska Fotbollförbundets officiella statistik.

Matchfakta:
Åtvidabergs FF – BP
Lördag 22 juli 16.00
Kopparvallen i Åtvidaberg

Förköp: aff.ebiljett.nu

Matchen sänds via CMore.se

Kapten Sandberg-Magnusson. Foto: Erik Bjernulf