Herr U: Inför P19 semifinal i ligacupen mot Hammarby.

Herr U: Inför P19 semifinal i ligacupen mot Hammarby.

Share

Herr U: Inför P19 semifinal i ligacupen mot Hammarby.

BP tar på tisdag eftermiddag emot Hammarby hemma på Grimsta IP i ett förmodat hett derby med en finalplats i ligacupen i potten. För dryga månaden sen spelade lagen 4-4 i en match ...

BP tar på tisdag eftermiddag emot Hammarby hemma på Grimsta IP i ett förmodat hett derby med en finalplats i ligacupen i potten. För dryga månaden sen spelade lagen 4-4 i en match där hemmalaget tog över efter hand och utjämnade gästernas fina inledning.

Kristoffer Westerberg gör en jättematch och kan med ett antal kvalificerade räddningar bärga en poäng åt BP. Även Hammarbys atletiske målvakt gör några avgörande räddningar under gästernas starka första del av matchen.

Är det möjligen målvakterna som är tungan på vågen när två jämnstarka lag möts?

Frågan går till Andreas Larsson målvaktstränare i BP.

⁃Med tanke på hur matchbilden såg ut senast så är det mycket möjligt. Även om det slutar 4-4 så har bägge målvakterna flertalet kvalificerade räddningar. Men som målvakt gäller det att älska det även om bollarna slinker in lite ofta. Gränsen mellan alltför vågad och hjälte blir hårfin för en engagerad och taggad målvakt, oftast mer än för utespelarna. 

Vilken är den enskilt viktigaste egenskapen för en målvakt som måste sitta, skulle du säga, för att lyckas i de riktigt tuffa matcherna?

⁃Den mentala biten, speciellt i en match som den mot Hammarby senast. Att behålla lugnet och att inte överarbeta de situationer som uppstår. Därför jobbar vi med att sätta målvakterna i så många matchliknande situationer som möjligt under träningsveckan för att förbereda dom på bästa möjliga sätt. Det handlar om att skapa bilder och att bygga ett muskelminne för att dom ska känna sig trygga när det väl kommer till match. De tekniska egenskaperna finns där, det handlar bara om att ha lugnet och närvaron att ta rätt beslut så ofta som möjligt under matchen. 

Hur kan du coacha eller på annat sätt vägleda målvakten under matchen för att han ska hålla skärpan och kunna vara en avgörande faktor?

⁃Det finns en dialog mellan mig och målvakterna under hela matcherna. Sen är det väldigt olika från målvakt till målvakt vad dom vill ha för info och coachning under match. Vissa taktiska saker behöver såklart komma ut under matchen men sen gäller det att ransonera och se om det går att ta i det i paus eller även match. Årets målvakts uppsättning i BP herr-u är otroligt starka mentalt och har en vilja att vara avgörande till våran fördel, så det är ingenting jag oroar mig över.

Semifinal ligacupen P19

BP – Hammarby 

Tisdag 28 juli 16:00.