Förlust mot Hammarby

Förlust mot Hammarby

Share

Förlust mot Hammarby

Siffrorna blev inte så stora, men BP var inte riktigt nära att ta poäng mot Hammarby i torsdagskvällens derby på Grimsta. Ett baklängesmål efter hörna och ett oturligt självmål i ...

Siffrorna blev inte så stora, men BP var inte riktigt nära att ta poäng mot Hammarby i torsdagskvällens derby på Grimsta. Ett baklängesmål efter hörna och ett oturligt självmål i första halvlek gjorde att BP åter hamnade i en uppförsbacke som blev för svår. Man höll dock sedan tätt bakåt och matchen slutade med en 2-0-seger för gästerna.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Frida Thörnqvist)

BP startade matchen optimistiskt och höll uppe spelet väl första tjugo minuterna. Jennifer Sjösten och Frida Thörnqvist ställde till en del oreda i Hammarbyförsvaret med bra löpningar. Just Thörnqvist hade ett mycket bra läge att ge BP ledningen på ett inlägg från Sjösten, men hon fick inte kontroll på nicken som gick över Anna Tamminens ribba. Hammarbys bästa chans i början av matchen var ett skott från nära håll av Emma Jansson där Lovisa Koss visade sin fina reflexer och stod för en fantastisk benparad. Det blev ändå gästerna som tog ledningen efter en knapp halvtimme. Ellen Wangerheim mötte en högerhörna vid första stolpen och kunde styra in bollen. Fem minuter senare tvingades målskytten till ett byte. Ersättaren Matilda Vinberg hade bara vara inne några minuter när hon slog ett framlägg som Wilma Wärulf oturligt styrde in i egen kasse. Målvakten Lovisa Koss blev dels ställd av styrningen dels skymd av en offsidespringande Hammarbyspelare. Målet underkändes först men efter diskussion domarna emellan godkändes det på grund av Wärulfs styrning. Situationer som dessa stärker åtminstone min övertygelse att man måste se över offsideregeln och dess tolkningar om och om igen.

I samband med de två målen i första halvlek tog Hammarby över spelet ordentligt, men BP kom ut till andra med förnyad kraft. Man lyckades jämna ut spelet och skapade några hörnor där Vaila Barsley var nära att skalla in en av dem. Annars var det ganska chansfattigt resten av matchen, närmast för BP var Thörnqvist som var mycket nära att hinna först på en passning från en kontrande Klara Andrup och åt andra hållet hade Jansson ett bra skott som Koss fick boxa utåt sidan. Hammarby kunde annars kontrollerat bevaka sin ledning och BPs sjunde förlust var ett faktum.

Hammarby mönstar en trupp som förutom Madelen Janogy, som gjorde comeback efter några veckors frånvaro, även innehåller landslagsspelare från flera andra länder. Det är förstås svårt för BP att mäta sig mot ett sådant motstånd och vi måste få se toppinsatser från alla spelare för att det ska finnas chans till poäng. Tyvärr blev det lite för många felpassningar och lite för få farliga situationer efter egna hörnor och frisparkar. Jag ser ändå fortfarande tillräckligt mycket positivt för att jag ska tro och hoppas på att laget kan komma mer och mer in i det allsvenska tempot och därmed kunna störa många lag i fortsättningen.

Redan på måndag är det dags för derby igen, då mot AIK som också bara har skrapat ihop tre poäng. Vi kan väl konstatera att det känns som en hyfsat viktig match… Skytteholms IP är platsen, klockan 19.00 tiden. Välkomna att stötta!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Shannon Woeller, Vaila Barsley, Wilma Wärulf (Filippa Wallén 65) – Jennifer Sjösten (Tempest-Marie Norlin 73), Alice Ahlberg, Frida Boriero, Frida Thörnqvist (Ida Bengtsson 79) – Daniella Famili (Klara Andrup 65), Mathilda Johansson Prakt

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 8
BP – Hammarby IF 0-2 (0-2)
Mål:   BP: –     HIF: Ellen Wangerheim 27, Självmål 38
Varningar:  BP: Jennifer Sjösten, Frida Thörnqvist   HIF: Adelina Engman, Emilia Larsson, Courtney Nevin
Domare: Maral Mirzai Beni
Publik: 623

BP intern skytteliga OBOS Damallsvenskan 2022:
2 mål: Klara Andrup
1 mål: Frida Boriero, Mathilda Johansson Prakt, Frida Thörnqvist

BP intern assistliga OBOS Damallsvenskan 2022:
1 assist: Ida Bengtsson, Frida Boriero, Daniella Famili, Frida Thörnqvist, Ellen Toivio