Förlorade poäng efter sen kvittering
Lovisa Norrby Foto: Erik Bjernulf

Chansen fanns till ett ryck i serietoppen, men trots ledning två gånger om fick BP nöja sig med ännu en oavgjord match mot Älta på onsdagskvällen. Kvällssolen sken länge över Gr ...

Kvällssolen sken länge över Grimsta, men när slutsignalen ljöd låg planen i skugga och besvikna BP-spelare la sig ner eller vankade långsamt mot avbytarbänken. Ältas Elin Ekblom Bak hade i slutminuterna nickat in Ältas kvittering till 2-2, och BP får därmed ta sommarvila med två matcher utan seger. Mer glädjande, och något att ta med sig till stranden, är att man ändå är i serieledning och har ett fint utgångsläge inför hösten.

Matchen mot Älta gick lite i vågor. BP dominerade i början och vi fick se ett ribbskott av pigga Michelle Rojas Flores redan i fjärde minuten. I elfte minuten fick Julia Olsson bollen strax utanför straffområdet och sköt ett lågt högerskott som gick in vid bortre målgaveln.
I tjugonde minuten fick Fia Jonsson, för dagen central mittfältare, en benskada och fick lämna spelet, och ersattes av Madicken Stigberg.
Möjligen störda av det tidiga bytet tappade BP mer och mer av spelet. Alltför många passningar gick i fel riktning eller var för lösa, vilket Ältas mittfält utnyttjade vid flera tillfällen. Man skapade ett riktigt farligt läge i straffområdet och några minuter senare kom kvitteringen efter en fin, lång löpning på vänsterkanten, signerad Elsa Nilsson. Hon lyckades ta sig hela vägen runt Alexsandra Lobanova, bryta sig in i straffområdet och få till ett distinkt skott förbi Nichole Persson.

I andra halvlek lyckas BP åter med bättre passningsspel och en del fina kombinationer. Daniella Novakovic tog tag i det centrala mittfältet och Sofia Albertsson kom fram fint på högerkanten ett par gånger. I 59:e minuten fick Albertsson in ett inlägg som skapade oreda framför Ältas mål. Till slut fick Michelle Rojas Flores läge och gjorde inget misstag från nära håll.
Med bara minuter kvar av matchen låg Michaela Larsson med en skada samtidigt som Julia Olsson drabbades av kramp. Båda spelade vidare men Olsson var snart tvungen att kliva av och ersattes av Joy Mertzig.
I 88:e minuten fick Älta sin första hörna för matchen och upp klev landslagsmeriterade Elin Ekblom Bak. Hon nådde högst med huvudet och kvitteringen var ett faktum.

BP:s tränare Marcelo Fernández var förstås besviken efter den sena kvitteringen, men sa efter matchen:
-Jag ser ändå en klar förbättring jämfört med Tyresömatchen, och är ganska nöjd med prestationen överlag. Vi har haft tre centrala mittfältare borta de senaste matcherna och har behövt möblera om en del i laget. Det har vi klarat relativt bra, men till slut blir vi straffade. Jag och tjejerna är besvikna ikväll, men nu går vi ändå på sommarledighet som serieledare efter en helt okej vår.

Den uteblivna segern gjorde att det blev en något trist avslutning för Julia Olsson och Sofia Albertsson som nu lämnar Sverige för studier i USA. Båda gjorde dock bra insatser, inte minst imponerade Olsson som defensiv mittfältare. Undertecknad tycker annars att Lovisa Norrby i mittförsvaret var bäst i BP, med ett som vanligt säkert försvarsspel och ett härligt driv framåt vid många tillfällen.

Nu blir det alltså ett långt matchuppehåll, men första augusti återupptas jakten på en Elitettanplats, och vi kan även se fram mot cupmatchen mot AIK senare samma månad.

Fakta Division 1 Södra Svealand
BP – Älta IF
2-2 (1-1)
Mål: BP: Julia Olsson 11; Michelle Rojas Flores 59 Älta: Elsa Nilsson 29; Elin Ekblom Bak 88
Varningar: BP: Michaela Larsson
Domare: Eshaq Ayobi
Publik: ca 150

BP:s lag:
Nichole Persson – Alexsandra Lobanova, Sofia Nilsson, Lovisa Norrby, Filippa Wallén – Sofia Albertsson, Fia Jonsson (Madicken Stigberg, 23), Daniella Novakovic, Julia Olsson (Joy Mertzig, 86), Michelle Rojas Flores – Michaela Larsson