DAM: Vändning mot Växjö gav tre poäng!

DAM: Vändning mot Växjö gav tre poäng!

Share

DAM: Vändning mot Växjö gav tre poäng!

BP var i brygga efter en halvlek på söndagseftermiddagen, men lyckades både taktiskt, arbets- och kvalitetsmässigt göra en mycket stark andra halvlek. Med ett avgörande mål av Kla ...

BP var i brygga efter en halvlek på söndagseftermiddagen, men lyckades både taktiskt, arbets- och kvalitetsmässigt göra en mycket stark andra halvlek. Med ett avgörande mål av Klara Andrup i tredje tilläggsminuten fullbordades vändningen till en 3-2-seger mot Växjö.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Klara Andrup)

I kväll sitter jag än en gång och vet inte riktigt hur jag ska skriva matchrapporten. Det strikta redovisande ska balanseras mot en bubblande glädje och stolthet. Jag får ändå göra ett försök. Efter första halvlek som i många stycken var väl genomförd var BP i underläge med 2-0. Man hade mycket boll och det såg ut ungefär som i de senaste matcherna: ett passningsspel klart bättre än under förra året, men med brister i sista tredjedelen. Växjö var taktiskt kloka och mycket mer effektiva i sitt omställningsspel än tidigare motståndare på Grimsta. Detta ledde till ett ledningsmål tidigt och ett andra med tio minuter kvar av halvleken, Däremellan fick vi se Alice Ahlberg för första gången missa en straff i BP-tröjan, med ett skott i stolpen. Frida Thörnqvist hade brutit in från vänster och hennes inspel täcktes av Växjö-kaptenen Pennsäters arm. Den missade straffen och underläget gjorde att det jag kände mig något dyster i korvkön på Grimsta i paus.

Pauskorven och -kaffet lyfte mitt humör och bara fem minuter in i halvleken blev det ännu bättre då reduceringen kom. BP hade då redan hunnit lyfta spelet och skapa oro i Växjö-försvaret genom en intensivare press med flera lyckade återerövringar. Typiskt för den offensiva satsningen var det mittbacken Ahlberg som från djupt ner mot högra hörnflaggan var den som slog inlägget som Sara Olai i viss trängsel kunde stöta in med vänstra låret. Efter målet var det BP som hade bollen nästan hela tiden. Jag tror att gästerna i princip fortsatte med att medvetet ligga lågt och man kunde under lång tid freda sitt straffområde. Dock kändes de fåtaliga Växjö-anfallen inte alls lika farliga som i första halvlek. Med kvarten kvar fick Julia Olsson chansen i en andravåg efter en hörna. Hon avvaktade utanför straffområdet, tog emot bollen omarkerad och fick på ett pressat skott med högern mot målvaktens högra stolpe. Hennes första allsvenska mål blev mycket vackert!

Ibland ser man hur ett försvarande lag har svårt att börja anfalla igen när en ledning försvunnit. Växjö visade annat när man direkt efter kvitteringen på ett rätt imponerande sätt lyfte upp spelet och gick för seger. Man skapade en del chanser, bland annat fick Alice Ahlberg göra två oerhört viktiga brytningar i samma anfall. Ahlberg må ha missat en straff men annars var hennes insats imponerande över i stort sett hela planen. BP gick också för seger och skapade då och då tryck framåt. När matchuret gick in i sista tilläggsminuten la Ahlberg beslag på en rensning och hittade Vera Blom på högerkanten. Blom, som denna gång fick spela hela matchen och genomgående var energisk och klok både centralt och på kanten, kom inte runt sin bevakare men tvingade fram en hörna. Wärulfs skyndade dit och fick till en fin träff med sin vänsterfot och nådde Klara Andrups skalle vid bortre stolpen. Det blev retur på nicken och där var Andrup mest på hugget och vändningen var ett faktum.

BP tog nu sin andra seger för året genom en riktigt stark lagprestation. Man fortsatte hela matchen med sitt egna spel, och med tålamod och några riktigt fina individuella prestationer kunde man vända vad som såg ut som en trolig förlust. Jag tror att andra halvleken mot Hammarby var viktig, där man visade att man kan komma tillbaka mot alla lag. Nu har man åtta poäng och det finns ingen som helst anledning att be om ursäkt för poängen.

Nästa söndag väntar bortamatch mot Trelleborg. Då får vi en match där BP kommer att gå in som favoriter. Det blir på så sätt en ny situation som det gäller att hantera på ett bra sätt under kommande träningsvecka.

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson (Emilia Hjertberg 79), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Emilia Hjertberg 59) – Klara Andrup, Vera Blom, Ida Bengtsson (Ellinor Johansson 79), Frida Thörnqvist (Line Wessman 74)- Tuva Ölvestad (Fanny Hjelm Rönnlund 46)

OBOS Damallsvenskan, omgång 5
BP – Växjö DFF 3-2 (0-2)
Mål:   BP: Sara Olai 50; Julia Olsson 78; Klara Andrup 90+3  Väx: Alexandra Jonasson 7; Larkin Russell 36
Varningar:  BP: Wilma Wärulf  Väx: –
Domare: Cecilia Ekwall
Publik: 232