Dam U: Tredje raka segern för F17

Under juni månad fick F17-delen av BP:s Dam U äntligen komma igång igen med tävlingsmatcher. Efter vinster i sina två inledande matcher ställdes F17 under torsdagskvällen mot FC D ...

Under juni månad fick F17-delen av BP:s Dam U äntligen komma igång igen med tävlingsmatcher. Efter vinster i sina två inledande matcher ställdes F17 under torsdagskvällen mot FC Djursholm i en tidig seriefinal utav serien. Från start visade sig dock BP vara det mycket vassare laget och vann välförtjänt med 3-0 tack vare mål från Sofia Norrby, Eli Söderberg och Sarah Danielson.

F19 får inte inleda sitt seriespel förrän i Augusti men för F17 tog den långa försäsongen äntligen slut i juni då F17 Allsvenskan sattes igång. Som tidigare år delas först F17 Allsvenskan upp i åtta olika regionala serier och därefter koras vinnaren i ett slutspel. Skillnaden i år är att de regionala serierna endast kommer att köra en enkelserie, alltså inga dubbelmöten hemma och borta. BP:s F17 spelar i serien ”Mellersta Svealand” där de två första lagen kommer att avancera till slutspelet. Förra året tog sig F17 till slutspel där de tyvärr åkte ur mot Hammarby. Så det var ett BP med höga förväntningar som tidigare under månaden klev in i seriepremiären mot topptippade IK Uppsala. BP visade sin kvalité i seriepremiären och vann matchen med 6-2 efter två mål från både Saga Swedman och Josefin Lundgren.

”Det var en stabil första halvlek och det var jämnt. Men i den andra halvleken blev vår speluppbyggnad bättre och bättre. Det var en bra vinst, det var en stark match av oss offensivt och defensivt så det var bra att komma igång med tre poäng. Det var stabilt.” sammanfattade huvudtränare för F17 Antonio Fernandez premiärsegern mot IK Uppsala.

I den andra omgången ställdes F17 mot IFK Stocksund i en match där man fick slita ordentligt för poängen. Trots att BP fick en spelare utvisad redan efter 30 minuter lyckades laget till slut vinna matchen med 3-2. Josefin Lundgren stod för det matchvinnande målet. Dessförinnan hade Julie Roos och Sarah Danielson hittade nätet för BP.

”Vi fick en tidig utvisning vilket gjorde det väldigt tufft för oss. Men vi höll i hela matchen och gjorde samtidigt tre mål så det var väldigt starkt.” ansåg F17:s lagkapten Sofia Norrby om lagets andra trepoängare emot IFK Stocksund.

Därmed gick F17 in till torsdagens hemmamatch mot FC Djursholm med full pott poängmässigt. Även Djursholm hade lyckats plocka hem två segrar i sina två inledande matcher vilket gjorde mötet till en tidig seriefinal och extremt viktig i kampen om slutspelsplatserna. Det blev dock inte någon särskilt jämn tillställning hemma på Grimsta IP då BP från start tog kommandot. Redan efter ett par minuter tog BP ledningen när lagkaptenen Sofia Norrby höll sig framme på en hörna och kunde trycka in bollen.

”Det var en hörna och jag var ganska fri inne i mitten. Tänkte det var en bra yta så kom bollen och nickade jag in den.” beskrev Sofia Norrby hennes ledningsmål. Det var Norrbys andra mål den här säsongen efter att hon även gjort ett mål i premiären mot IK Uppsala.

Efter öppningsmålet fortsatte BP med att ösa på framåt och välförtjänt lyckades F17 även dubbla sin ledning i den första halvleken. Amanda Halvarsson stod för en fin soloräd ute på högerkanten och slog in ett perfekt inlägg in i straffområdet. Där befann sig Eli Söderberg och hon behövde bara styra in bollen i mål med pannan för att sätta 2-0. Tränare Fernandez öste beröm över Amanda Halvarssons insats mot Djursholm:

”Snabb i djupled och otroligt kvicktänkt i vart hon ska stå offensivt. Hon hamnar i väldigt bra lägen och vi ställer henne i väldigt bra lägen också. Hon tar rätt löpningar och så får hon rätt bollar. Om skärpan hade varit lite bättre hade vi nog haft lite fler bollar i mål. Men det räcker för att ta hem det i dag så kan väl vara nöjda.” sade Antonio Fernandez om Halvarssons prestation under torsdagskvällen.

För det var just Amanda Halvarsson som även i den andra halvleken konstant fortsatte att skapa oreda i Djursholms försvaret. Två gånger rann hon rakt igenom motståndarnas baklinje och skapade frilägen för sig själv men tyvärr så lyckades hon själv inte överlista Djursholms målvakt som stod för två fina räddningar. Istället fick Halvarsson återta rollen som framspelare när hon i den 86:e matchminut kom loss på högerkanten och inspelet till Sarah Danielson satt rakt på foten. Danielson gjorde inga misstag när hon slog in bollen i mål och därmed spikades slutresultatet 3-0.

”Första halvlek tycker jag var lite seg och det var inte jättehögt tempo. Men jag tycker vi stegrar ju längre matchen går och vi tar kontroll över matchen.” summerar Sofia Norrby lagets insats mot FC Djursholm i vad som blev en stabil seger.

I BP:s serie är det nio lag med där endast de två första går vidare till slutspel. På förhand tippades BP tillsammans med AIK, FC Djursholm och IK Uppsala slås om de två slutspelsplatserna. BP har nu slagit både FC Djursholm och IK Uppsala komfortabelt och man har bosatt sig högst upp i tabellen. AIK har endast spelat en match men det blev en dominerande 10-1-seger mot Sandvikens IF så ”Gnaget” ser onekligen också starka ut. Sofia Norrby är tydlig med att målet är att ta sig till slutspel men hon tar inte ut något på förhand:

”Vi vill såklart komma till SM-slutspel och göra vårt bästa i alla matcher. Eftersom att det dock bara är singelmöten och inte dubbelmöten så blir det också extra viktigt (att göra sitt bästa i alla matcher) och det är därför väldigt skönt att vi går ifrån den här säsonginledningen med tre av tre möjliga vinster” säger Norrby om F17:s målsättningar denna säsong.

Huvudtränare Antonio Fernandez har också en tydlig målsättning för sitt lag och det är att SM-guldet ska vinnas. Men han säger också att först måste han slipa på lite detaljer i lagets spel:

”Just nu är (målsättningen) att vi ska få till våra principer i vår speluppbyggnad i vår offensiv. Sedan är det att vinna varje match, det är vår målsättning att vinna allt. Vi siktar högt i år, jag tycker vi har en bra trupp, de förstår vårt sätt att spela på och våra principer i offensiven så det ser riktigt bra ut. Jag är riktigt nöjd med dem.” säger en förhoppningsfull Fernandez.

Det blev bara tre matcher under vårsäsongen för nu får F17 sommarlov i denna hackiga fotbollssäsong. Nästa match för F17 blir den 8:e augusti borta mot AIK.