DAM: Inför BP – Djurgårdens IF

DAM: Inför BP – Djurgårdens IF

Share

DAM: Inför BP – Djurgårdens IF

På lördag spelar BP sin sista träningsmatch inför nästa helgs start av Svenska cupens gruppspel. Grimsta är åter spelplatsen och grannarna från Djurgården står för motståndet. ...

På lördag spelar BP sin sista träningsmatch inför nästa helgs start av Svenska cupens gruppspel. Grimsta är åter spelplatsen och grannarna från Djurgården står för motståndet.

Text: Tore Kleist
Foto: Erik Bjernulf
(På bilden: Nichole Persson)

Nästa helg inleds tävlingssäsongen med matcher i Svenska cupen. Som uppladdning möter nu BP för första gången i år ett allsvenskt lag och det blir mer och mer spännande att se lagets utveckling. En av BP-spelarna med DIF-bakgrund är målvakten Nichole Persson som återkom till Grimsta inför säsongen.
Vad minns du mest från tidigare spel i BP?
– Det starkaste minnet är kvalet 2018 som gav plats till Elitettan, när laget hade en stark revanschvilja efter kvalförlusten året före.
Sedan blev det allsvenskt med Djurgården och Piteå?
– Ja, jag utvecklades mycket i de klubbarna. Speciellt under säsongen 2021 i Piteå där jag fick spela ganska mycket (totalt i DIF och Piteå blev det spel i 16 allsvenska matcher, truppmedverkan i många fler, reds anm).
Det blev också en höst på Island?
– Det var en upplevelse jag är mycket tacksam för. Klubben Breidablik har stora ambitioner och bjuder på en professionell miljö. Där fick jag också delta i Champions League vilket var otroligt kul.
Vad tänker du om årets säsong?
– Den isländska säsongen slutade tidigt så för mig personligen har det tagit lite tid att hittat formen. Jag tycker att laget blir bättre för varje träning och tror att vi har bra möjligheter att nå en ännu bättre placering i år. Många spelare fick känna på tempot förra året och vi har fått några nya med mycket rutin. Jag ser fram emot att tävlingssäsongen ska börja!

Flera av BPs unga spelare är glädjande nog på landslagsuppdrag i Spanien. Därför är matchtruppen något mindre än tidigare. Noterbart är att Frida Thörnqvist är tillbaka efter skada och att vi kan välkomna Augusta Priks, född 2007.

Motståndarna
Djurgårdens IF hade några riktigt fina år i början av 2000-talet (delvis i samarbete med Älvsjö AIK). Man blev svenska mästare 2003 och 2004 och vann cupen tre gånger. De tre senaste allsvenska säsongerna har gett placeringsraden 9-9-10. I cupgruppspelet kommer man att ställas mot Piteå, AIK och Umeå. Liksom BP har Djurgården ett antal spelare som saknas på grund av landslagsspel, men vi kan förvänta oss att få se Alexsandra Lobanova i sin nya tröja.

Än en gång har vi tidig avsparkstid, kl 11.00. Det är fri entré på Grimsta! Matchen streamas även via BPTV Live.

BPs matchtrupp
1 Nichole Persson (mv), 3 Julia Olsson, 5 Wilma Wärulf, 6 Emilia Bengtsson, 7 Sara Olai, 8 Alice Ahlberg, 10 Mathilda Johansson Prakt, 11 Ellen Toivio, 13 Klara Andrup, 15 Elsa Karlsson, 16 Fanny Hjelm Rönnlund, 14 Frida Thörnqvist, 18 Ida Bengtsson, 22 Ebba Hjalmarsson, 24 Filippa Wallén, 27 Frida Boriero, Augusta Priks

Träningsmatch Dam
BP – Djurgårdens IF
Lördag 18 februari kl. 11.00, Fri entré
Grimsta IP, Gulddragargränd, Vällingby