DAM: Förlust i Umeå

BPs inledning på tävlingssäsongen blev misslyckad. Elitettanlaget Umeå IK vann med uddamålet i cupgruppsspelets första omgång på lördagseftermiddagen. Text: Tore KleistFoto: Er ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Alice Ahlberg)

”Inte mycket att skriva hem om” är ett uttryck som passar bra efter bortaförlusten mot Umeå, men lite får det förstås bli ändå.

BP gjorde en svag första halvlek samtidigt som det unga hemmalaget spelade med ett framgångsrikt mod. Efter en frispark i andra minuten sköt Emilia Hjertberg över från nära håll. Sedan lyckades BP inte få igång något bra spel, varken centralt eller på kanterna. I stället var det hemmalaget som tog ledningen när Alexandra Sandström från nära håll kunde stöta in en fin snett-inåt-bakåt-passning från Alma Nygren. Resten av halvleken var inte mycket roligare ur BP-synvinkel. Mot ett motstånd som kämpade hårt med att ligga nära bollhållaren var bolltouch och passningskvalitet alltför ofta av för låg kvalitet. Vi får konstatera att det faktiskt var närmare 2-0 än 1-1.

Efter paus blev det bättre fart på BPs spel. Det började märkas att lagen tillhör två olika divisioner. Efter tio minuter fick Tuva Ölvestad en djupledspassning från Frida Thörnqvist och Umeås målvakt var något för sent ute och fällde BP-anfallaren. På den efterföljande straffen visade Alice Ahlberg sedvanlig säkerhet och kvitteringen var ett faktum. BP fortsatte sedan att trycka på. Ellen Toivio hade en nickskarv som sånär överlistade målvakten och Ölvestad skulle möjligen ha fått en straff till, men annars hade BP fortfarande svårt att skapa klara chanser. I stället kom med knappa kvarten kvar en kalldusch då Inez Amcoff, som fem minuter tidigare blivit inbytt och hunnit med att bli varnad fick iväg ett välplacerat skott som smet in nära Hanna Skogsfors högra stolpe. BP forcerade under sista kvarten men till slut var det bara att konstatera att man idag inte räckte till i en match där man på förhand var klara favoriter.

Som framgått finns det en del att fundera på för ledarteamet inför fortsättningen. Jag har lite svårt att analysera var bristerna låg; jag tror inte det direkt handlade om underskattning även om man kunde ana en större motivation hos Ume-laget. Som nämts var precisionen i passningar och bollmottagningar inte tillräcklig, vilket ledde till att BP inte lyckades komma fram vare sig centralt eller på kanterna på ett effektivt sätt. Sägas ska också att några ordinarie startspelare saknades på grund av lite småskavanker och sjukdom. Positivt var ändå att se Tuva Ölvestad som spetsforward. Hon har en kombination av spelsinne, teknik och styrka som blir spännande att följa under året, även om det inte blev något mål idag. Vi fick också se ett piggt inhopp av juniortruppens Sirelle Maroutian, som vi nog kan förvänta oss fortsatta framgångar för i årets F19-serie.

Nästa söndag är det dags för andra omgången i gruppspelet då IK Uppsala besöker Grimsta. Välkomna då!