DAM: Förlust efter halvtidsledning

DAM: Förlust efter halvtidsledning

Share

DAM: Förlust efter halvtidsledning

BP orkade inte stå emot Kristianstads tyngd i lördagens match på Grimsta. Efter att ha varit i ledningen i halvtid tappade man till en 1-3-förlust. Text: Tore KleistFoto: Henke ...

BP orkade inte stå emot Kristianstads tyngd i lördagens match på Grimsta. Efter att ha varit i ledningen i halvtid tappade man till en 1-3-förlust.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Frida Thörnqvist)

BP började matchen optimistiskt med ett intensivt presspel på Kristianstads bollmottagare. Det var länge en framgångsrik taktik som hindrade det skånska topplaget att komma fram i några större farligheter. I stället var det BP som tog ledningen efter en knapp kvart. Vera Blom stod för en mycket fin mottagning och vändning på mittplan som lämnade tre Kristianstad-spelare på efterkälken. Hon tog bollen framåt och fick till en vältajmad djupledspassning till en perfekt löpande Klara Andrup på högerkanten. Andrup drev framåt och inåt och hittade in till Fanny Hjelm Rönnlund som från en central position slog in sitt första mål i årets serie. Med tiden kom gästerna oftare och oftare högre upp i banan då BP inte riktigt orkade hålla uppe samma intensitet i att pressa bollhållarna. BPs positionering i försvarsspelet var dock disciplinerad och det var väldigt trevligt att se hur det hela tiden fanns understöd om någon blev bortspelad. Anna Koivunen fick göra några säkra ingripanden på skott och Kristianstads bästa chans kom från nära håll med avslut högt över. BP skapade också chanser, den bästa kom efter en mycket stark löpning av Andrup som skapade ett tre-mot-tvåläge. Inspelet nådde Blom, som i stället för att gå på eget avslut försökte passa vidare till en fristående Ellen Toivio. Passningen bröts och det kändes som att Blom skulle ha varit mer osjälvisk och skjutit själv. Å andra sidan, om passningen hade nått fram till Toivio hade vi jublat över ett fantastiskt passningsspel och mål.

Efter paus fortsatte trenden att Kristianstad tog över mer och mer. Man låg tätt på BP-spelarna och gång på gång kom man ur dueller med bollen. BP hade svårt att komma bort från egen planhalva. Det var ganska logiskt att Kristianstad fick in både en kvittering och ett ledningsmål genom inspel från höger, där starka Hlin Eiriksdottir var en ständig källa till oro. De gånger BP kom upp i anfall var gästernas försvar väl samlat och när Tabby Tindell med tio minuter kvar bröt en alltför lös och lättläst sidledspassning och säkert slog in trean kändes matchen förlorad. BP kämpade dock på och skapade en fin reduceringschans när Frida Thörnqvist fick lön för hårt arbete och nådde Ida Bengtsson vid straffpunkten. Stressad av en försvarare blev Bengtssons skott alldeles för högt och även om BP arbetade hårt ända till slutsignalen kom man aldrig riktigt nära efter det.

Även om det blev förlust visade BP i första halvlek samma höga kvalitet både defensivt och offensivt som i många matcher tidigare i år. I andra halvlek orkade man inte stå emot och det blev en del missar i försvarsspelet. Kristianstad är helt klart en tuff motståndare och tog nu sin femte raka seger. Vi kan nog gissa att de kommer att utgöra det främsta hotet mot topptrion Rosengård, Häcken och Hammarby.

Nu följer ett landskampsuppehåll och lite återhämtning inför fortsättningen. Närmast väntar två viktiga matcher mot KIF Örebro och AIK, på nationaldagen respektive 12 juni.

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson (Line Wessman 79), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Frida Thörnqvist 64) – Vera Blom, Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Ellinor Johansson 70), Ellen Toivio (Emilia Hjertberg 79) – Klara Andrup

OBOS Damallsvenskan, omgång 8
BP – Kristianstads DFF 1-3 (1-0)
Mål:   BP: Fanny Hjelm Rönnlund 14  KDFF: Katla Tryggvadottir 53; Tilda Persson 72; Tabitha Tindell 81
Varningar:  BP: –  KDFF: Katla Tryggvadottir, Gudny Árnadóttir
Domare: Hanna Laajanen
Publik: 138