Charlotte Ovefelt ny jämställdhetsstrateg i BP

Charlotte Ovefelt ny jämställdhetsstrateg i BP

Share

Charlotte Ovefelt ny jämställdhetsstrateg i BP

Charlotte Ovefelt ansluter till BP som ny jämställdhetsstrateg på halvtid. Projektanställningen syftar till att integrera jämställdhetsfrågor i BPs utbildningsmaterial och löper öv ...

Charlotte Ovefelt ansluter till BP som ny jämställdhetsstrateg på halvtid. Projektanställningen syftar till att integrera jämställdhetsfrågor i BPs utbildningsmaterial och löper över ett år och är en halvtidstjänst som finansieras med medel från Stockholmsidrotten.
– Vi är oerhört glada att Charlotte valt att förstärka BPs kompetens på jämställdhetsområdet och ser fram emot att hon leder arbetet med att etablera utbildningsprogram för spelare och ledare i föreningen. Jag vill också framföra ett varmt tack till stödet från Stockholmsidrotten som gör denna rekrytering möjlig, säger Henrik Nilsson, Klubbdirektör i BP.

Text: Peter Appelquist

Nästa led i BPs jämställdhetsarbete blir att ta fram en utbildningsstrategi i jämställdhetsfrågor, något som Ovefelt kommer att projektleda och tillsammans med Mikael Sörnäs, Chef Ungdom/Akademi, jobba för att integrera jämställdhetsfrågor i föreningens övergripande utbildningsstrategi för spelare, ledare, föräldrar, anställda och styrelse. Anställningen inleds formellt 1 september och Ovefelt är på plats på Sportkontoret från måndag 3 september.
– Jag ser oerhört mycket fram emot detta uppdrag som jag har stor respekt för. Efter många år inom hälso- och sjukvård, där frågorna har kommit ganska långt, är detta en ny arena med andra utmaningar och föreställningar om frågorna, säger Charlotte Ovefelt.

Charlotte Ovefelt har lång erfarenhet av jämställdhets- och jämlikhetsfrågor. Efter akademiska studier inom pedagogik, hälsa och genus har hon arbetat många år inom hälso- och sjukvården. Efter att ha varit ansvarig för jämställdhets- och mångfaldsfrågor på Karolinska Universitetssjukhuset fick hon för 4,5 år sedan uppdraget som Jämställdhetsstrateg för hela Stockholms läns landsting.

Charlotte har egen erfarenhet av fotbollen både som tränare, förälder och spelare. Hon grundade 2017 Normbollen, vilket är ett metodmaterial för att kunna arbeta med norm- och jämställdhetsfrågor inom fotbollsrörelsen. Detta kommer hon att arbeta parallellt med, i och med att uppdraget i BP är på halvtid.
– Jag tycker BP har gjort ett alldeles fantastiskt förarbete och att haka på detta känns som en enormt spännande utmaning, säger Ovefelt.

BP har 4000 ungdomsspelare, 700 ideella ledare, Sportkontor och aktiv styrelse samt kommittéer. Utöver den fotbollsutbildning som sker med tekniska och taktiska delar, jobbar BP samtidigt för att utbilda inom flera frågor såsom ledarskap. Utbildningen beskrivs i BP-mallen, som ständigt utvecklas för att skapa en så bra utbildning som möjligt.
– Det är fantastisk att få in Charlotte, framförallt för hennes kompetens inom jämställdhet, men även hennes förankring inom fotbollen. Jag ser verkligen fram emot att, tillsammans med Charlotte, implementera jämställdhetsperspektivet i BPs ungdomsverksamhet, säger Mikael Sörnäs.