BPs Akademi återigen rankad som bäst i Sverige

BPs Akademi återigen rankad som bäst i Sverige

Share

BPs Akademi återigen rankad som bäst i Sverige

Varje år genomför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av fotbollsföreningarnas akademiverksamheter under namnet Tipselit. Totalt 66 föreningar deltar och för åttonde året i fö ...

Varje år genomför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av fotbollsföreningarnas akademiverksamheter under namnet Tipselit. Totalt 66 föreningar deltar och för åttonde året i följd tilldelas BPs akademi fem stjärnor och för sjunde gången av åtta möjliga rankas BP absolut högst med högsta poäng av alla klubbar.
– Det är klart att det betyder mycket för hela föreningen, säger Mikael Sörnäs, Chef Ungdom & Akademi i BP.

Certifieringen som presenteras gäller för säsongen 2017 och är en sammanställning åtta olika bedömningspunkter såsom spelarutveckling, ledarorganisation, faciliteter, skolsamverkan, rekrytering och samarbeten. Den mest poänggivande bedömning är dock resultatet av verksamheten, alltså hur många spelare som blir professionella. Det är i den kategorin BP springer ifrån övriga klubbar.
– Det är klart att det betyder mycket för hela föreningen. Akademin är loket i hela ungdomsverksamheten och att vi återigen rankas som nummer ett i Sverige visar att vi har en stor kompetens och tradition i klubben, säger Mikael Sörnäs.
– Att vi samtidigt är tillbaka i Allsvenskan gör att våra bästa juniorer får möjlighet att träna och tävla på högsta nationella nivå, vilket såklart är utvecklande för spelarna.

Totalt har BP 4264 poäng, närmast efter kommer Malmö FF med 3900 poäng. Under 2017 ökade BPs poäng med 930 gentemot 2016, en ökning som gör att BP åter är etta i certifieringen. För att få fem stjärnor krävs 2000 poäng för hela verksamheten, något som tio klubbar lyckats med. Under året förändras certifieringen med nya krav som kommer att presentera på Tipselit.se.
– Vi har redan börjat förändra vår organisation utifrån de nya kraven, säger Mikael Sörnäs.
– Bland annat har vi delat upp ledningsfunktionen i en mer administrativ och en mer sportslig del. Dessutom ser vi över hur vi ska lösa de olika expertroller som kommer att krävas framöver.
– Samtidigt behöver vi ständigt utvärdera och förbättra verksamheten. Vill vi leda utvecklingen måste vi vara på tå och inte vara nöjda. Många av de poäng som vi får beror på arbete långt tillbaka i tiden. Den äldsta spelaren vi fick poäng för 2017 var Nils-Eric Johansson, 37 år.
– Samtidigt har vi en lång tradition av att utbilda duktiga fotbollsspelare och det finns en inneboende drivkraft i föreningen att utveckla individer.

Se hela certifieringen, de olika poängskalorna och hur övriga klubbar står sig på Tipselit.se.