BP klara för kval trots förlust!

BP slutar tolva i debutsäsongen i Damallsvenskan och får därmed chansen att klara sig kvar genom kvalspel. På söndagen blev det till slut förlust mot Rosengård men då även Umeå fö ...

BP slutar tolva i debutsäsongen i Damallsvenskan och får därmed chansen att klara sig kvar genom kvalspel. På söndagen blev det till slut förlust mot Rosengård men då även Umeå förlorade sin match höll BP västerbottningarna bakom sig i sluttabellen.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Klara Andrup)

BP inledde fint på Grimsta och höll spelet ganska väl uppe mot de redan klara svenska mästarna. Man höll försvarspositionerna väl och spelade optimistiskt när man fick chansen offensivt. Halvvägs in i halvleken kom första riktigt bra chansen. Den blev BPs när Klara Andrup nådde Frida Thörnqvists huvud med ett mycket bra högerinlägg, men nicken gick över Angel Mukasas ribba. Några minuter senare fick Lovisa Koss två gånger tippa hårda skott över ribban med högernäven, där den första av räddningarna var närmast magisk. BP skapade sedan halvlekens sista stora chans när Frida Thörnqvist med en härlig målmedvetenhet bröt nära eget straffområde, drev upp bollen och hittade Klara Andrup med dagens kanske bästa passning. Mukasa var dock vaken och kunde bryta centimeter från Andrups fot och tjugofem meter ut från sitt mål. Ida Bengtsson fick chansen på returen men Rosengårds landslagsmeriterade Gudrun Arnardóttir hade hunnit ner och lyckades förhindra ett ledningsmål.

I andra halvlek tog Rosengård över mer och mer och vi fick se Olivia Schough från specialläge träffa ribbans överkant. BP hade svårt att komma framåt; de gånger man hade chansen till omställning blev man stoppad med schyssta eller oschyssta medel. Tre gånger blev Frida Thörnqvist nedgjord där var och en av situationerna mycket väl hade kunnat ge varning. Det blev dock bara en. Med knappt tjugo minuter kvar av ordinarie tid kunde BP inte hålla emot längre. Just inbytta Mimmi Larsson skarvade in ett högerinlägg och från detta hade BP inte mycket att sätta emot. Innan slutsignalen gick hade två mål till hamnat bakom Koss och BP var aldrig nära en reducering.

Sedan följde några nervösa minuter då Umeås match i Kristianstad inte var färdigspelad. Kristianstad hade där vänt ett tidigt underläge till en tvåmålsledning och Umeå låg på hårt för att kunna få in mål. Man var nära en reducering men till slut blev det Kristianstad som med matchens sista spark ökade till 4-1. Därmed spelade BPs förlust mindre roll och man kunde jubla över en säkrad kvalplats.

BP gjorde under större delen av matchen en bra insats med ett välorganiserat försvarsspel av hela laget, där som framgått Lovisa Koss gjorde några riktigt fina prestationer. Frida Thörnqvist, som före matchen tilldelades Bromma Supports utmärkelse ”Årets flicka”, gjorde ännu en bra match och längst fram visade Klara Andrup klass i både bollmottagning och passningsspel. Att man till slut släppte in några mål mot mästarna Rosengård är inte så mycket att säga om.

Serien är slut men en sammanfattning av den historiska säsongen får dröja. Nu väntar kvalspel mot förra årets främsta konkurrenter IK Uppsala som höll undan för Alingsås i Elitettans sista omgång. Lagen får bra med tid att återhämta sig då matcherna spelas först 20 och 27 november med avslutning på Grimsta. Fram med vinterkläderna och lägg in datumen i kalendern!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Vaila Barsley, Shannon Woeller, Wilma Wärulf (Filippa Wallén 62) – Ellen Toivio (Jennifer Sjösten 82), Alice Ahlberg (Emilia Bengtsson 62), Frida Boriero, Frida Thörnqvist (Daniella Famili 82) – Ida Bengtsson, Klara Andrup (Mathilda Johansson Prakt 82)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 26
BP – FC Rosengård 0-3 (0-0)
Mål:   BP:  FCR: Mimmi Larsson 72; Athinna Persson Lundgren 84; Mia Persson 90+3
Varningar:  BP: FCR: Halimatu Ayinde
Domare: Sara Persson