Allsvenskan 2023

Allsvenskan 2023

Share

Allsvenskan 2023

Efter gårdagens seger mot IK Brage är vi klara för Allsvenskan 2023. Vi tar en titt på resan som lett oss hit, de två matcherna som återstår och våra tidigare sejourer i sven ...

Efter gårdagens seger mot IK Brage är vi klara för Allsvenskan 2023. Vi tar en titt på resan som lett oss hit, de två matcherna som återstår och våra tidigare sejourer i svensk fotbolls finrum.

Säsongen så långt

Det återstår två omgångar av årets upplaga av Superettan och vi har redan säkrat allsvenskt avancemang. Vi kan dessutom säkra serieseger vid ytterligare en vinst, alternativt om andraplacerade Halmstad BK tappar poäng i båda deras kommande matcher, som tredjeplacerade Östers IF nog hoppas på. I skrivande stund har alla lag i serien två matcher kvar att spela. Vi toppar med 56 poäng, följt av Halmstad BK på 53 poäng. Östers IF innehar tredjeplatsen med 48 poäng.  

Vi inledde säsongen i Superettan med en 2—1-vinst hemma på Grimsta IP mot Västerås SK den 2 april. Våra poängkungar Oscar Pettersson och Nicola Vasic inledde sin poängskörd redan i den matchen. OP med en assist till Philip Hellquists 1—0-mål och Vasic genom att borra in segermålet i den 81:a matchminuten.  

Efter debutsegern följde två förluster och en oavgjord match innan nästa vinst kom, då mot Jönköpings Södra. Nu var vi inne i Superettan-tempot och skulle bli svårstoppade. Efter matchen mot J-Södra förlorade vi bara fyra matcher. Annars har det varit mestadels vinster. Vid ett tillfälle hade vi en segersvit på åtta matcher och obesegrade i tolv matcher. En svit som ligger mycket till grund för dagens tabellplacering.  

Två matcher kvar

Matcherna som återstår är Trelleborgs FF borta och Örgryte IS hemma, i den ordningen. Trelleborg har gjort en bra säsong och befinner sig på en sjätteplats med 42 poäng. De har en teoretisk chans att knipa kvalplatsen. Men då ska stjärnorna stå rätt. Väldigt rätt. Örgryte har desto mer att spela för. De ligger just nu på negativ kvalplats och behöver plocka poäng samtidigt som andra resultat går deras väg för att hamna på säker mark.  

Tidigare sejourer i Allsvenskan

Nästa säsong blir vår sjunde i Allsvenskan och femte sejour i serien. Den första säsongen var 2007 efter att vi slutat trea i Superettan 2006 och vunnit kvalet upp mot BK Häcken. Första säsongen i Allsvenskan var däremot ingen lyckad sådan och vi åkte direkt ur efter att ha skrapat ihop 23 poäng. Året därpå slutade vi återigen trea i Superettan och fick kvala upp mot Ljungskile som vi vann mot efter två oavgjorda resultat men flest bortamål. 2009 behöll vi platsen i Allsvenskan men åkte ur säsongen 2010.  

2012 slutade vi tvåa i Superettan och gick för första gången upp i Allsvenskan utan att kvala. Vi höll oss kvar i Allsvenskan 2013 men åkte ur efterföljande säsong. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 vann vi Superettan för första gången 2017. Det blev återigen en kort vistelse i Allsvenskan när vi förlorade kvalet för att hålla oss kvar mot AFC Eskilstuna.  

Efter att återigen varit nere och vänt i Division 1 är det alltså dags igen. Denna gång hoppas vi erfarenheten från de sex tidigare säsongerna i Allsvenskan ska leda till en längre era i svensk fotbolls finrum.