DAM: Storseger mot Trelleborg

BP tog en storseger mot tabelljumbon Trelleborg på Grimsta på lördagen. Efter en uddamålsledning i paus lossnade det rejält sista tjugofem minuterna och efter bland annat fyra mål ...

BP tog en storseger mot tabelljumbon Trelleborg på Grimsta på lördagen. Efter en uddamålsledning i paus lossnade det rejält sista tjugofem minuterna och efter bland annat fyra mål av Klara Andrup skrevs segersiffrorna till 7-0.

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Klara Andrup)

BP dominerade tillställningen från start och hade ett par bra chanser första kvarten genom Tuva Ölvestad och Klara Andrup, men Trelleborgs målvakt Halle Elizabeth Mackiewicz gjorde ett par bra räddningar. BP-pressen dämpades sedan och man hade svårt att skapa tryck. Efter en knapp halvtimme kom ledningsmålet efter att Frida Thörnqvist för första gången tog sig in i straffområdet från sin vänsterkant. Hon fick in bollen och Andrup styrde in den från nära håll. Som BP-supporter trodde man att det skulle lossna efter detta, men så blev det inte. Slutet av halvleken och början av den andra var ingen bra period för BP. Man slog lite för många felpassningar och Trelleborg fick vittring framåt. Vid ett par tillfällen var det nära kvittering, men efter tjugo minuter lyckades BP utnyttja ytorna som uppstod på bortalagets planhalva. Fanny Hjelm Rönnlund slog en delikat djupledspassning centralt som frispelade en perfekt löpande Andrup. Hon drev bollen framåt och kunde säkert slå in tvåan. Efter målet tappade Trelleborg kontrollen på BPs offensiv och ytterligare fem mål kom innan slutsignalen gick, varav två till från Andrups fötter. Se alla mål i sammandraget här.

Det blev en ganska typisk utveckling för en sådan här match. BP dominerade som väntat men hade länge svårt att verkligen sätta press. Under början av andra halvlek fanns en viss oro för kvittering, men när andra målet kom kändes matchen avgjord, än mer så när trean kom bara någon minut senare. BP öste ändå på, medvetna om att målskillnaden mycket väl kan bli avgörande i streckstriden. Sista halvtimmens forcering var imponerande och förutom Klara Andrups fyra mål var det också roligt, och kanske viktigt för slutomgångarna, att kunna skriva in Frida Thörnqvist, Adelina Engman och Alice Ahlberg i målprotokollet. Man klarade sig från gula kort och därmed avstängningar, men Ellen Toivio blev tvungen att lämna planen efter en skada, som efter matchen inte kändes alltför allvarlig. Förhoppningsvis är alla tillgängliga för spel om två veckor då BP möter Vittsjö på bortaplan.

Eftersom AIK också vann är ingenting klart runt strecken. KIF Örebro förlorade och är nu åter på nedflyttningsplats. Båda lagen kan dock gå förbi BP, men å andra sidan kan både Växjö och Linköping också bli indragna, beroende på hur det går i söndagens matcher.

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Ellen Toivio (Julia Olsson 54), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Emilia Hjertberg 78) – Tuva Ölvestad (Adelina Engman 67), Fanny Hjelm Rönnlund (Ellinor Johansson 67), Johanna Svedberg, Frida Thörnqvist (Emma Engström 78) – Klara Andrup

OBOS Damallsvenskan, omgång 24
BP – Trelleborgs FF 7-0 (1-0)
Mål:   BP: Klara Andrup 29, 66, 68, 90+4; Frida Thörnqvist 73; Adelina Engman 82; Alice Ahlberg 87 (str)  TFF: –
Varningar:  BP: – TFF: –
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu