DAM: Aldrig nära mot Hammarby

BP lyckades inte hota tabelltrean i fredagskällens match på Grimsta. Efter två tidiga baklängesmål var man aldrig nära poäng och till slut stod det 0-5 på resultattavlan. Text: ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Ellinor Johansson, arkiv)

BPs sportchef Staffan Jacobsson pratade i veckan om att fortsätta spela modigt. Man började mycket riktigt matchen med ett ganska högt stående försvar. Tyvärr visade Hammarby då varför man är ett topplag. När de väl kom förbis BPs press var man snabba i sitt passningsspel framåt och efter tio minuter hade två bollar hamnat i Anna Koivunens kasse efter anfall med ett tempo som BP inte riktigt hängde med i. BP hämtade sig sedan något och hade en del sekvenser med bra passningspel då man försökte äga bollen lite längre perioder. Bortaförsvaret hade dock bra kontroll och BP lyckades aldrig komma fram i några farliga lägen. I stället var det Hammarby som så småningom skapade fler chanser, en där Koivunen fick göra en bra räddning och en som avslutades med ett ribbskott. Strax före paus fångade Cathinka Tandberg åt sig bollen på mittplan under BPs uppspelsfas och kunde snabbt slå en lång, hög boll över Koivunen som stod högt upp i planen.

I andra halvlek visade BP tydligt att man inte hade gett upp. Man försökte pressa än mer intensivt, som man gjorde i vårens match på Tele2 Arena. Den gången fick man Hammarbys försvarslinje att bli osäker. Nu, sjutton omgångar senare, hanterade de grönvita detta mycket bättre. Även om man blev pressade i uppspelen gav man inte bort mycket och visade mycket sällan oskärpa. BPs första tjugo minuter i halvleken var ändå en bra period och i 62:a minuten kom den bästa chansen efter ett fint anfall där inbytta Emilia Hjertberg hittade Tuva Ölvestad i en bra löpning centralt i straffområdet. Det krävdes två backar och en målvakt för att avstyra, och så försvann chansen att möjligen skapa riktig spänning. Tyvärr fick vi under den perioden i matchen också få bekräftat att det inte är lätt att få med sig domslut när man möter topplag. Vi har sett det förr och det är inte BARA beroende på att man är det sämre laget, vill jag hävda. Nu var det inom några minuter en riktigt dålig offsidebedömning och två-tre andra tveksamheter som inte var så avgörande, men helhetsbilden kvarstår: det är svårare för domarna att blåsa emot de bästa lagen. BP försökte alltså verkligen att komma närmare i målprotokollet, bland annat genom Klara Andrup två bra högerskott som gick knappt över. Naturligt nog uppstod då luckor bakåt. Med tjugo minuter kvar fick Emma Westin fri gata från mittlinjen och gjorde det bästa av situationen med en skicklig löpning och ett säkert avslut. Att Anna Koivunen sedan mer eller mindre tappade in bollen till 0-5 var förstås tråkigt, men på inget sätt avgörande för matchen.

Trots den klara förlusten fanns det en del positivt att ta med sig. Många spelare gjorde trots allt under långa perioder i matchen bra insatser mot de regerande svenska mästarna. Jag tycker att det är bra att man inte fastnar i ett utpräglat försvarsspel ens mot topplag som Rosengård och Hammarby. Mot konkurrenterna i nedre skiktet ska målet vara att vara det spelförande laget och att då periodvis ha ägt bollen även i klara förlustmatcher borde vara positivt. Man klarade sig också från avstängningar inför nästa helgs mycket viktiga match mot AIK. Det är fyra spelare som står på två varningar men mot Hammarby blev det inget gult kort alls till BP. Nu hoppas vi på lite bra resultat i helgens andra matcher och så ses vi på Skytteholm nästa söndag för att hjälpa laget till tre poäng!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson (Emilia Hjertberg 46), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Paula Broddner Klingspor 76) – Ellinor Johansson (Adelina Engman 60), Johanna Svedberg, Ida Bengtsson (Fanny Hjelm Rönnlund 46), Tuva Ölvestad – Emma Engström (Klara Andrup 46)

OBOS Damallsvenskan, omgång 19
BP – Hammarby IF 0-5 (0-3)
Mål:   BP: –  HIF: Cathinka Tandberg 5, 43; Julie Blakstad 9; Emma Westin 73; Smilla Holmberg 84
Varningar:  BP: – HIF: Eva Nyström, Thea Sørbo
Domare: Selma Griberg