0 till 7 – Fia Grönborg
Fotbollen är byggd av män för män, det är en manlig arena med normer som oftast passar bäst för just män. Vi, läs Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollsförbund och BP säger alla att vi vill ha in fler kvinnor i fotbollen och behålla dem längre. Men vad behöver egentligen förändras för att fler flickor och kvinnor ska vilja befinna sig på fotbollsarenan?
BP har sedan november 2019 gått från att ha 0 kvinnliga ledare i akademin till 7. Det är ett stort och viktigt steg för att ta föreningen och föreningslivet i rätt riktning. Fler unga flickor men även pojkar behöver kvinnliga förebilder både på och utanför planen. Under en veckas tid kommer ni få träffa kvinnorna bakom 0 till 7. Vi kommer prata med dem om varför de blev ledare och vad som gör att de håller sig kvar på fotbollens arena trots att statistiken säger att dem inte borde göra det.
Del 7, Fia Grönborg
Redan när Fia la skorna på hyllan vid årsskiftet var hon sugen på att börja träna ett ungdomslag i föreningen, men egna mål kom iväg och planerna las på hyllan. När Corona kom in i bilden öppnades mer tid upp och suget efter fotbollen växte. När frågan väl kom var beslutet enkelt, ”jag testar!”
Hur kommer det sig att du blev tränare i BP?
Ronja har under en längre tid tagit tempen på mitt intresse för att vara ledare i föreningen. Redan när jag i vintras slutligen la fotbollsskorna på hyllan var jag sugen på att ta steget men istället kom friheten som gavs i och med att jag själv slutade som aktiv i vägen och jag valde att den.
När Corona kom in i bilden slopades många av planerna för året och jag fick plötsligt massa fritid, när frågan återigen kom i samma veva tänkte jag att det var lika bra att rycka av plåstret, ta steget och testa.
Du har i många år spelat i BPs damlag, varför la du skorna på hyllan?
Beslutet växte fram under en lång tid, men jag kände att motivationen för att lägga ner all den tid och energi som krävs för att spela i Elitettan inte längre fanns där. Det är svårt att utvecklas mer när man själv inte vill mer.
Hur har omställningen från spelare till ledare vart?
Det var helt klart en mycket större omställning än jag hade förväntat mig. Nu några månader in i det känner jag att jag börjar hitta min roll mer och mer. Det är märkligt i början att inte vara den som ska ta instruktioner utan istället planera och delge, men det har vart kul och utmanande!
Vilken har vart den största utmaningen?
Den största utmaningen tycker jag är att bygga upp en egen övningsbank, som spelare har jag gjort hundratals olika övningar men hur förklarar man faktiskt de olika stegen och vilka detaljer bör man kika på i respektive övning?
Vad är viktigt för dig att förmedla till dina spelare?
För mig är det superviktigt att man ska känna en glädje när man går till fotbollsplanen. Jag vill att tjejerna den dagen de ser tillbaka på sitt liv ser sitt fotbollsspelande som något som format och utvecklat dem som personer. Fotboll handlar för mig inte bara om de tekniska detaljerna utan väldigt mycket om laget. Att lära sig arbeta som en grupp och ta tillvara på varandras styrkor och utveckla varandras svagheter.
Slutligen Fia, varför tycker du att flera tjejer borde bli tränare i BP?
Vi behöver bli fler tjejer som visar vägen för kommande generationer på både pojk- och flicksidan. Jag vill vara med och visa att fotbollskunnande inte sitter i könet, vi kan göra de minst lika bra och ännu bättre.