PROJEKT NATTÖPPET

BP:s nattfotboll gör skillnad i Stockholms västra förorter.

För några år sedan var det mycket skadegörelse i och kring Grimsta där BP har sin hemmaplan. Ett av de ställen som utsattes extra mycket var det fotbollstält som klubben själva finansierat. Under en period skars tältet upp ett flertal gånger. Men istället för att anlita väktare valde klubben en annan väg för att lösa problemet. Man öppnade upp tältet för unga på helgkvällar tillsammans med drivna ungdomsledare. Nattfotbollen blev en succé som fortfarande upprepas varje helg. Och skadegörelsen har helt upphört.

Franchisetagarparet Peter & Ulrika Andrén som driver en McDonald’s-restaurang i närheten hade även de problem med vandalisering och bråk. Därför föll det sig naturligt att tidigt stötta BPs initiativ med nattfotboll. Ett samarbete som sedan dess har fördjupats. Paret är ofta i tältet och delar ut mat tillsammans med sina kollegor och har en tät kontakt med BP, ledarna och flera av barnen. Många unga har dessutom kunnat få anställning tack vare nattfotbollen. Både inom BP och på McDonald’s.

”Många av ungdomarna får chansen att arbeta med lättare tjänster hos BP kring bland annat matcharrangemangen. Klubben kontaktar oss löpande och tipsar om personer som vill ta steget vidare med jobb. Hos oss får ungdomarna en möjlighet att jobba på en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare och skaffar sig en uppskattad rad på sitt CV oavsett hur långt de utvecklas. Det är nog det bästa med vårt samarbete skulle jag säga, att vi kan arbeta tillsammans för att ge ungdomar en chans att ta sig ut i arbetslivet.”

Peter Andrén, franchisetagare

Så funkar BPs nattfotboll.
Nattfotbollen spelas varje fredag och lördag året om på Grimsta IP (tält). De yngre barnen och ungdomarna som är mellan 7-15 år spelar från kl. 18:00-20:00 medan de äldre ungdomarna spelar från och med kl. 21 och framåt.

En vanlig nattfotbollskväll deltar mellan 30 och 80 barn- och ungdomar från närområdet. Före Corona-pandemin arrangerade Nattfotbollen även turneringar en gång i månaden, då var det upp till 140 barn och unga som deltog.

Alla är välkomna att vara med, oavsett vem du är eller var du kommer ifrån så länge du har respekt för dina medmänniskor och ledarna. Ledarna har varit med sedan starten 2016 och har god kontakt med barnen och ungdomarna som deltar. Förtroendet mellan ledarna och deltagarna ses som avgörande för BPs Nattfotbolls höga deltagande och stora förtroende från deltagarnas föräldrar.