Vändningen på Grimsta – Lahne avgjorde mot Dalkurd

BP vänder underläge i halvtid till seger med 2-1 hemma mot Dalkurd FF. Kristján Flóki FInnbogason behövde bara fem minuter på planen innan han nickade in kvitteringen, men det var ...

BP vänder underläge i halvtid till seger med 2-1 hemma mot Dalkurd FF. Kristján Flóki FInnbogason behövde bara fem minuter på planen innan han nickade in kvitteringen, men det var Jack Lahne som stal rubrikerna när han stötte in avgörande 2-1 – första allsvenska målet för 16-åringen.

Text: Peter Appelquist

Det var en match som inleddes lite avvaktande från båda lagen och de klara chanserna var lätträknade. Många grönklädda Dalkurd-spelare, ledare och supportrar skrek efter straff när Mohamed Buya Turay föll i straffområdet, huvuddomaren Granit Maqedonci valde dock att varna Buya Turay för filmning. En situation där vi alla är opartiska utifrån sett. Dalkurd skulle ändå ta ledningen några minuter senare. Henrik Löfkvist når högst på en hörna och nickar in ledningsmålet för gästerna. Kraftfull nick, något den som sett Löfkvist förr vet att han kan få till.

Dalkurd får självklar energi av målet och står för en fin första halvlek. BP går inte bort sig, men har svårare att få grepp om bollen och att hitta varandra. BP går in i halvtidspausen i underläge, men med tro och vilja att vända på matchen.

BP ska också vända matchen. Med halvtimmen kvar av matchen genomför BP något så ovanligt som ett trippelbyte. Mohanad Jeahze, Kristján Flóki Finnbogason och Jack Lahne kommer in och bytena ska visa sig lyckosamma. Bara fem minuter efter de tre kommit in så får Jeahze bollen på vänsterkanten från Philip Hellquist, inlägg slås hårt mot mitten av målområdet där debuterande Finnbogason dyker fram, sätter pannan mot bollen och kvitterar till 1-1. Drömdebut!

BP fortsätter jobba och under andra halvlek trycker BP ner Dalkurd närmare och närmare gästernas mål. Under pressen skapas flertalet hörnor som skapar oro, men avgörandet dröjer. Dalkurd rensar ett inlägg, men Martin Rauschenberg vinner duellen mot Buya Turay, släpper bollen till Markus Gustafsson som slår ett inlägg mot den framrusande Jack Lahne, nicken från Lahne går via målvakten upp i ribban, men Lahne är själv först på returen och fjuttar in bollen med tån. Andra målet i seniorlaget, första i Allsvenskan för Lahne som fyller 17 år i oktober.

Dalkurd slår lite längre bollar för att försöka vaska fram en kvittering, men BP står upp starkt defensivt och håller undan. Segern är odiskutabel och BP går stärkta upp på 13 inspelade poäng. Nästa vecka väntar nästa utmaning, Örebro SK på bortaplan lördag 11 augusti 18.00 på Berhn Arena.