Tre nya poäng med från Skåne!

Det satt hårt inne, men till slut kunde BP bärga segern i lördagens bortamatch mot Borgeby FK. Insatsen mot bottenlaget lämnade en del att önska men det visar styrka att ändå få m ...

Det satt hårt inne, men till slut kunde BP bärga segern i lördagens bortamatch mot Borgeby FK. Insatsen mot bottenlaget lämnade en del att önska men det visar styrka att ändå få med sig tre poäng hem till Grimsta.

Text: Tore Kleist
(på bilden: Wilma Wärulf, arkiv)

Hängmatchen mot Borgeby FK som kom utan seger i årets serie blev en pärs för BP. I första halvleken hade BP visserligen mycket boll, men de allra flesta heta chanserna var hemmalagets. Lovisa Koss fick göra flera bra räddningar och ska vi vara ärliga kunde hemmalagets halvtidsledning varit större än ett mål. Det var BP som tog ledningen när Mathilda Lindström vaket höll sig framme när Borgebys målvakt Josefin Månsson inte lyckades hålla ett vänsterinlägg från Wilma Wärulf. Det tog dock inte mer än tio minuter för Borgeby att vända till ledning, båda målen snyggt inprickade av Sophie Sundqvist. BPs försvarslinje hängde inte alls med vid målen, och generellt var första halvleks försvarsspel inte lyckosamt, vare sig i pressen på offensiv planhalva eller i positionsspelet runt och i det egna straffområdet.

I andra halvlek var BPs direkt mer framgångsrika i presspel och återerövringar och lyckades äntligen arbeta sig fram till ett par hörnor under de första minuterna. På den andra kom så kvitteringen när Wilma Wärulfs hårt inåtskruvade högerhörna boxades in i eget mål av den för dagen olyckliga Borgebymålvakten. Med tiden kändes BP starkare och starkare, men hemmalaget fortsatte att oroa framåt då och då. Med knappa halvtimmen kvar hittade ett Wärulf-inlägg en uppmärksam Mathilda Lindström som från nära håll skallade in ledningsmålet. 4-2 kom tio minuter senare när Emma Lundh slog in en frispark från cirka trettio meter och BP med dess ljudliga tvåmannaklack kunde följa avslutningen med ett mycket lugnare sinne.

Det var något oroande att se BPs insats, främst i första halvlek. Man skapade inte mycket eget spel mot ett hemmalag som i och för sig antagligen gjorde en av sina bästa matcher för säsongen. I andra halvlek såg det bättre ut både offensivt och defensivt men inte heller då imponerade man särskilt. Än en gång kan vi dock konstatera att BPs truppbredd har stor betydelse; med tiden blev det tydligt att man orkade mer än motståndarna. Det är inte många lag i serien som kan byta in sådan kvalitet som BP; i denna match startade till exempel såväl Emma Lundh som Tempest-Marie Norlin och Mathilda Johansson Prakt på bänken. På lagnivå var det skönt att se att man lyckades få till en förbättring under matchens gång och individuellt lyfter jag främst Lovisa Koss fortsatt säkra målvaktsspel, Mathilda Lindströms pigga målhunger och Wilma Wärulf som med sin vänsterfot var inblandad i tre mål som kunde ha blivit fler.

Med lördagens seger klättrade BP förbi Älvsjö i tabellen upp på sjätte plats, och man har nu definitivt häng på serietoppen inför höstsäsongen. Först efter 18 augusti då Sundsvall möter Uppsala slutar tabellen att ”halta”, men i dagens läge är det ett riktigt getingbo i kampen runt uppflyttningsstrecket.

Nästa match spelas lördag 7 augusti då IFK Norrköping besöker Grimsta. Välkomna att köpa matchbiljetter via BPs hemsida. Stödet behövs!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Märta Säfström, Lovisa Norrby, Wilma Wärulf – Jennifer Sjösten (Klara Andrup 56), Frida Boriero, Sara Eriksson (Wilma Finnman 67), Michelle Rojas Flores (Tempest-Marie Norlin 57) – Daniella Famili (Emma Lundh 56), Mathilda Lindström (Mathilda Johansson Prakt 74)

Fakta Elitettan, omgång 3 (match 13)
Borgeby FK – BP
2-4 (2-1)
Mål: BFK: Sophie Sundqvist 37, 42    BP: Mathilda Lindström 32, 63; Wilma Wärulf 51; Emma Lundh 74
Varningar: BFK: – BP: –
Domare: Faruk Halilovic