DAM: Storseger i första träningsmatchen
Emilia Bengtsson, Ebba Hjalmarsson, Saga Swedman Foto: Tore Kleist

BPs allsvenska damlag inledde årets säsong med att på lördagen besegra Älvsjö AIK med hela 8-0. Störst avtryck lämnade Saga Swedman som stod för tre mål och en framspelning. Te ...

Text & foto: Tore Kleist

I ett fint vinterväder luftade BPs nya huvudtränare Daniel Gunnars hela nitton spelare. Alla spelade varsin halvlek utom trion Ebba Hjalmarsson, Emilia Bengtsson och Saga Swedman vilka var på planen hela matchen. Utanför truppen var förutom den unga målvakten Hanna Skogsfors även Frida Thörnqvist och Julia Olsson som båda har skadekänningar men är i träning.

BP tog tag i taktpinnen direkt från start. Framför allt kom man fram på vänstersidan där Saga Swedman framgångsrikt utmanade. Efter tio minuter var Ellen Toivio nära att få in bollen efter ett inspel från just Swedman, men det skulle bli den sistnämnda som fick äran att göra säsongens första mål efter knappt tjugo minuter. På ett högerinlägg lyckades hon få in en egen retur efter att Emilia Johansson i Älvsjömålet räddat i första läget. Swedman slog till igen knappt tio minuter senare, den här gången droppade bollen ner framför henne efter en hörna och hon sköt in den högt från nära håll. Det fortsatte att handla mycket om vänsterkanten och mer framgångar för Swedman. Efter fint uppspel från Line Wessman hittade hon in till Frida Boriero centralt och 3-0 var ett faktum.

BPs dominans och målproduktion fortsatte i andra halvlek. Saga Swedman fick göra ett tredje mål efter inspel från Klara Andrup på högerkanten. Sedan fick vi se mål i tur och ordning från Mathilda Johansson Prakt (från centralt i straffområdet), Klara Andrup (rundning av målvakten), Alice Ahlberg (frispark från 22 meter direkt i mål) och Emilia Bengtsson (efter egen bollstöld rakt framifrån i slutminuterna). Johansson Prakt hade dessutom en stolp- och en ribbträff, båda gångerna efter mycket fina inspel från 17-åriga Vera Blom.

Trogna BP-följare kunde notera vissa skillnader mot förra årets vanliga uppställningar. Både Wilma Wärulf och Alice Ahlberg fick spela på mittbacksposition, vilket dock inte är helt nytt för dem. Det centrala mittfältet hade endast en spelare i tillbakadragen position, (Emilia Bengtsson i första halvlek och nyförvärvet Fanny Hjelm Rönnlund i andra) och två spelare i linje högre upp i banan. Det innebar i första halvlek klart mer offensiva roller för Frida Boriero i första och Emilia Bengtsson i andra. Längst fram såg vi närmast en trio där alla var offensiva som en forwardskedja. Vi kanske inte kan förvänta oss en så pass anfallsinriktad uppställning mot alla lag i allsvenskan, men det var spännande att se efter allt kontringsspel förra året. Älvsjö åkte ur Elitettan förra året och hade dessutom endast fyra avbytare, så motståndet var förstås inte i nivå med vad som väntar BP senare i år. Det var ändå mycket trevligt att se de pigga insatserna från alla unga spelare och så pass många målskyttar.

Nästa match spelas på lördag 4 februari mot Elitettanlaget Gamla Upsala SK. Även då är Grimsta spelplatsen och även då är 11.00 matchtiden. Välkomna!

BPs laguppställning
Nichole Persson (Nadine Allard 46) – Ebba Hjalmarsson, Sara Olai (Alice Ahlberg 46), Wilma Wärulf (Elsa Karlsson 46), Filippa Wallén (Tuva Norell 46) – Emilia Bengtsson – Frida Boriero (Fanny Hjelm Rönnlund 46), Ida Bengtsson (Mathilda Johansson Prakt 46) – Saga Swedman, Line Wessman (Klara Andrup 46)

Fakta Träningsmatch Dam
BP – Älvsjö AIK 8-0 (3-0)
Mål:   BP: Saga Swedman 18, 27, 52; Frida Boriero 31; Mathilda Johansson Prakt 63; Klara Andrup 67; Alice Ahlberg 83; Emilia Bengtsson 90  Älvsjö:
Varningar:  BP: Älvsjö: Olivia Ouzonidis
Domare: Rani Majed Amir
Publik: ingen uppgift