Seger i seriefinalen mot Halmstads BK

BP fortsatte på inslagen väg och tog sin femte raka seger med uddamålet när Halmstads BK besegrades med 2-1 i seriefinalen på Grimsta. En frilägesutvisning i den första halvleken ...

BP fortsatte på inslagen väg och tog sin femte raka seger med uddamålet när Halmstads BK besegrades med 2-1 i seriefinalen på Grimsta. En frilägesutvisning i den första halvleken satte käppar i hjulet för gästerna, vilket BP tog tillvara på genom att därefter sätta dubbla mål genom Marijan Cosic och Nikola Vasic.

I den 21:a omgången av Superettan var det så äntligen dags för en duell mellan seriens två främsta lag hittills. Halmstads BK kom som solklara serieledare med sju poängs marginal ned till andraplacerade BP.

BP genomförde två förändringar i startuppställningen till dagens match jämfört med den som startade i den senate omgången. Theo Bergvall och Marijan Cosic fick förtroende från start, detta till förmån för Monir Jelassi och Nicklas Maripuu som båda inledde på bänken.

Inför avsparken hyllades Gustav Sandberg Magnusson som vår meste spelare genom tiderna. Dessutom såg han till att signera ett nytt avtal över säsongen 2024 som sportchef Peter Kisfaludy hade med sig in på planen i samband med hyllningsceremonin.

”GSM” hyllades innan avspark och såg även samtidigt till att förnya sitt avtal med BP.

Det syntes tidigt i matchen att Halmstads BK hade gjort sin hemläxa när det gällde att försöka att störa BP i uppspelsfasen. BP trycktes tillbaka och hade bitvis svårt att hantera den höga press som HBK satte. Detta dock utan att motståndarna för den sakens skull hotade framåt med några farliga målchanser.

Med en dryg halvtimme på matchuret lyckades Nikola Vasic att peta bollen förbi HBK-försvararen Taulant Parallangaj vid mittplan. Vasic tryckte sig därefter in framför försvararen och kom fri mot målet, men just utanför straffområdeslinjen hakades han upp. Domaren Farouk Nehdi tvekade inte en sekund utan visade direkt upp det röda kortet till Parallangaj för frilägesutvisning.

Marijan Cosic stegade fram på den efterföljande frisparken någon meter utanför straffområdet, satte foten till bollen och fick se denna segla över muren i en perfekt bana och upp i det högra hörnet. Otagbart för Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet. Surt för Halmstads BK som blev dubbelt bestraffade i den situationen med både ett rött kort, samt ett insläppt mål.

Med en man mer på banan fortsatte BP att sätta fart framåt och fem minuter senare var det dags att göra ytterligare en notering i målprotokollet. Oscar Krusnell slog först ett långt inlägg mot Nikola Vasic vid det bortre stolpen. Vasic gick mot bollen, men precis innan han skulle ge sig upp i luften för att nicka bollen fick han istället en knuff i ryggen av Thomas Boakye. BP tilldelades då en straff och Boakye varnades för sitt agerande.

Nikola Vasic valde därefter själv att ta hand om straffen. Han placerade bollen på straffpunkten och sköt sedan in straffen högt och hårt i mål via ribban. Målet var Vasics nionde för säsongen, varav tredje på straff.

I inledningen av den andra halvleken hade BP sedan ett par möjligheter att kunna punktera matchen, men den sista skärpan i avslutslägena saknades hos hemmalaget som för dagen spelade i en specialtröja för att uppmärksamma att klubben tidigare i år fyllde 80 år.

BP hade därefter relativt god kontroll på händelseförloppet och försökte mer eller mindre att spela av matchen, men med cirka 15 minuter kvar av den ordinarie tiden lyckades Halmstads BK att skapa ett visst tryck mot BP:s mål, samtidigt som BP sjönk allt djupare ned i banan för att försvara sin ledning. Detta resulterade slutligen i att Joel Allansson hittade fram till en reducering till 2-1 i den 78:e minuten med ett fint avslut.

Den resterande delen av matchen ägnade BP sedan egentligen bara åt att hålla HBK borta ifrån att få in ytterligare ett mål. Trots en del nervösa sista minuter av matchen klarade BP ändå av att hålla ut och plockade därmed sin femte raka seger.

Nio seriematcher återstår nu av Superettan. Härnäst i serien väntar Dalkurd FF borta på Studenternas IP måndagen den 5 september kl. 19:00. Redan på onsdag den 31 augusti kl. 19:00 ställs dock BP mot IFK Haninge på Torvalla IP i Svenska Cupens andra omgång.

BP – Halmstads BK 2-1 (2-0)
1-0 (33’) Marijan Cosic
2-0 (38’) Nikola Vasic (Straff)
2-1 (78’) Joel Allansson

Domare: Farouk Nehdi
Publik: 996
Varningar: (BP): Monir Jelassi. (Halmstads BK): Thomas Boakye, Joseph Baffo, Mikael Boman, Villiam Dahlström.
Utvisningar: Taulant Parallangaj.

BP:s laguppställning:
Jonas Olsson – Theo Bergvall (Monir Jelassi 66′), Alexander Abrahamsson, Amadeus Sögaard, Oscar Krusnell – Samuel Leach Holm, Gustav Sandberg Magnusson, Wilmer Odefalk (Nicklas Maripuu 66′) – Oscar Pettersson, Nikola Vasic (Richie Omorowa 82′), Marijan Cosic (Robin Frej 82′)